TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#bina

İLKHABER-Gazetesi - bina haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, bina haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Hatay'da yıkım kazası: 6 katlı bina İŞKUR bahçesine devrildi Haber

Hatay'da yıkım kazası: 6 katlı bina İŞKUR bahçesine devrildi

Hatay’ın İskenderun ilçesinde, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ağır hasar gören binaların yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Kurtuluş Mahallesi'nde bulunan 6 katlı bir apartmanın kontrollü yıkımı sırasında, bina yan taraftaki İŞKUR binasının bahçesine devrildi. Olayda İŞKUR’un bahçesi zarar görürken, yıkım anında İŞKUR personelleri ve çevredeki vatandaşlar panik yaşadı. YIKIM İŞLEMİ İŞKUR BİNASI BAHÇESİNE DEVRİLDİ Yıkım işlemi sırasında bina, kontrolsüz bir şekilde yan taraftaki İŞKUR binasının bahçesine devrildi. Bahçede büyük hasara yol açan molozlar, iş makineleriyle temizlendi. Yıkım esnasında İŞKUR binasında bulunan personeller, ani gelişen durum karşısında panikleyerek kaçıştılar. Olayın ardından çevredeki vatandaşlar da büyük bir korku yaşadı. ''TALİHSİZLİK OLDU'' 50 yaşındaki vatandaş Muhterem Yıkar, yaşanan olayı şöyle anlattı: “Yıkımı duyduk, biz de bizim eve zarar gelmesin diye şu anda yıkımı seyrediyoruz. İnşallah bizim eve de bir zarar gelmez diye dua ediyoruz. İŞKUR'da böyle bir şey oldu yani beklenmiyordu bu kadar zarar böyle bir hasar vereceği. Bir talihsizlik oldu, bayağı bir zarar verdi mermerlerine varıncaya kadar ve duvarı yıkıldı. Yıkıldığı zaman İŞKUR'un çalışanları bayağı bir panik halinde kaçıştılar. Yani onlar da beklemiyorlardı böyle hızlı olacağını ve İŞKUR'a bu kadar zarar vereceğini.” Olayın ardından yetkililer tarafından yapılan açıklamada, İŞKUR binasının bahçesine devrilen molozların temizlendiği ve yıkım sırasında yaşanan olayın detaylı olarak inceleneceği belirtildi. Yıkım süreçlerinin daha dikkatli yürütülmesi için gerekli önlemlerin alınacağı ifade edildi.

Dide Özdikmen: Hiç kimse güvenli olmayan bir binada yaşamak ya da çalışmak istemez Haber

Dide Özdikmen: Hiç kimse güvenli olmayan bir binada yaşamak ya da çalışmak istemez

Bir deprem ülkesi olarak ve yakın tarihte çok büyük ve yıkıcı depremleri yaşamış bir ülke olarak depremi konuşmadan bir günümüz geçmiyor. Henüz yaşanmış depremlerin yaralarını hala sarmaya çalışırken, uzmanlar sıklıkla yaşanan ve yaşanacak olası depremler konusunda uyarılarını sürdürüyor; diğer yandan da binanın direncini daha iyi anlamak için yapısal analizle birlikte yapının ayrıntılı modellemesini kullanarak depreme dirençli binalar oluşturmanın mümkün olduğunu vurguluyor. Özdikmen: “Hiç kimse güvenli olmayan bir binada yaşamak ya da çalışmak istemez… Çocuğunu deprem güvenliği olmayan bir okula göndermek istemez. Riskli yapıların güvenli hale getirilmesi zor değil; eski yapıların gelişmiş tasarımlarla veya malzemelerle güçlendirilmesi, yeni yapıların sıfırdan inşa edilmesi kadar önemlidir.” Can kayıpları ile birlikte yaşam ve altyapı üzerinde milyarlarca lira değerinde tehdit oluşturan, büyük yıkımlara yol açabilen depremlerin verdiği, vereceği zararı en aza indirgemenin mümkün olduğunu belirten ALTER Uluslararası Mühendislik ve Müşavirlik Yönetici Ortağı Dide Özdikmen, farklı depreme dayanıklılık teknikleri sunabilen mühendislik uygulamaları ile evlerin, işyerlerinin, okulların, hastanelerin ve otellerin güvenli hale gelebilmesinin mümkün olduğunu ifade ediyor. “Yıkıp yeniden yapmak yerine bazı binalarda güçlendirme çalışmaları yapılması çok önemli” Dide Özdikmen, “Hepimizin bildiği gibi ülkemiz bir deprem kuşağında ve bununla yaşamak zorunluluğumuz var. Daha yakın zamanda çok büyük felaketler yaşadık. Hemen her gün farklı bölgelerimizden sarsıntı, deprem haberleri almaya devam ediyoruz. Hala yaşanan büyük felaketlerin yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Elbette ki yeni yapılan binaların depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi çok önemli ancak mevcut yapıları güçlendirme çalışmaları ile depreme karşı ciddi bir önlem almak da mümkün…  Hiç kimse güvenli olmayan bir binada yaşamak ya da çalışmak istemez… Çocuğunu deprem güvenliği olmayan bir okula göndermek istemez. Aslında bu zor değil; eski yapıların gelişmiş tasarımlarla veya malzemelerle güçlendirilmesi, yeni yapıların sıfırdan inşa edilmesi kadar önemlidir. Yaşadığımız bölgenin risklerine göre tedbir almak bizim için kaçınılmaz bir durum. Sismik risklere göre tasarım yapmak, mevcudu irdeleyerek güçlendirme projeleri hazırlamak mümkün... Özellikle deprem riskli bölgelerde riskli binaların sayısı oldukça fazla… Yıkıp yeniden yapmak yerine bazı binalarda güçlendirme çalışmaları yapılması çok önemli bir seçenek olmakla birlikte hem hayati risklerin hem de maddi kayıpların önüne geçilmesini de sağlayacaktır” diyerek ifade etti.

Depremde yıkılan apartmanın müteahhidi, suçu yan binaya attı Haber

Depremde yıkılan apartmanın müteahhidi, suçu yan binaya attı

Hatay'da 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremde yıkılan ve 12 kişinin hayatını kaybettiği Fuat Seçkin Apartmanı'nın yıkılmasıyla ilgili yürütülen soruşturmada biri tutuklu, beş sanık hakkında dava açıldı. Müteahhit S.Y. ve şantiye şefi E.Ç., binanın yıkılmasında birbirlerini ve binaya yapılan eklemeleri suçladı. Müteahhit: "Yan Binanın Üzerine Düşmesi Sebebiyle Yıkıldı" Tutuklu müteahhit S.Y., Fuat Seçkin Apartmanı'nın yan binanın üzerine düşmesi nedeniyle yıkıldığını savundu. "Bahse konu bina, yan binanın üzerine düşmesi sebebiyle blok halinde yan yatmıştır, hiçbir kolon ve kiriş zarar görmemiştir. Binanın yıkımında Parlar Apartmanı'nın üzerine göçmesinin etkisi vardır," dedi. Ayrıca, binanın yıkılmasında babasının sonradan yaptığı eklemelerin etkisi olmadığını belirtti. Şantiye Şefi: "Projede Olmayan Eklemeler Binanın Dengesini Bozdu" Tutuksuz sanık şantiye şefi E.Ç., binanın yıkılmasının asıl nedeninin müteahhidin babası M.A.Y'nin projede olmayan eklemeler yapması olduğunu söyledi. "Projede olmamasına rağmen müteahhidin babası M.A.Y, çatı katını kapatarak burayı normal daireye dönüştürdü. Ayrıca müteahhidin zemin katta bulunan ofisinde asma katla arasındaki merdivenin yeri değiştirildi. Bu nedenle sonradan yapılan eklemeler sonucu binanın bütün dengesi bozulmuştur," ifadelerini kullandı. İddianame ve Bilirkişi Raporu Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma sonucunda, tutuklu müteahhit S.Y. ile tutuksuz sanıklar şantiye şefi E.Ç., yapı denetim firması yetkilisi Ş.H., proje ve uygulama denetçisi C.T. ve inşaat mühendisi S.S. hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis talebiyle dava açıldı. İddianamede yer alan bilirkişi raporuna göre, binanın taşıyıcı elemanlarının 2007 deprem yönetmeliğine göre gerekli dayanım şartlarını sağladığı, ancak bazı döşemelerin yetersiz kalınlıkta olduğu belirtildi. Raporda, asma ve zemin kattaki taşıyıcı elemanların kesme, eğilme ve burulma dirençlerinin yetersiz olduğu ve binanın yıkılmasına neden olduğu ifade edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.