TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Biber

İLKHABER-Gazetesi - Biber haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Biber haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Hatay'ın Yenihisar Mahallesi'nde biber hasadı Haber

Hatay'ın Yenihisar Mahallesi'nde biber hasadı

Hatay'da vatandaşların biber kurutup satarak geçimini sağladığı Yenihisar Mahallesi'nde adeta evler kırmızıya büründü. Damlarda ve balkonlarda kurutularak üretilen kurutmalık biberin demeti 500 TL'den alıcı buluyor. Türkiye'nin verimli topraklarından olan Hatay'da üretilen meyve ve sebze çeşitliliği üst düzeyde. Zeytin üretimiyle ün salan Altınözü ilçesinde kapya biber hasadında da sona gelindi. İlçenin biber üretimi konusunda en önemli olan Yenihisar Mahallesi'nde biber hasadının ardından kurutmalık biber mesaisi başladı. Biber hasadının ardından toplanan biberler, ay boyunca iplere dizilerek evlerin damlarına ve balkonlarında kurutmaya bırakılıyor. Mahallenin geçim kaynaklarından biri olan kurutmalık biber, geçen yıl bir demeti 300 ila 350 TL arasında satılırken bu yıl ise 500 TL arasında alıcı bulunuyor. Bu yıl hasadın çok iyi geçtiği biberde, geçen yıl 10 bin demet üretilirken bu yıl 2 katına çıkarak 15 ila 20 bin demet kurutmalık biber üretildi. Evlerin damlarında ve balkonlarına asılarak oluşan görsel şölen oluşturan kurutmalık kapya biberler adeta köyü kırmızıya bürüdü. Köydeki eşsiz görüntü dron ile görüntülendi. Kurutmalık biber üretimi iki katına çıktı Geçen yıla göre bu yıl daha fazla kurutmalık biber üreten Edvan Öztürk, “Biberin meşakkatli yolculuğuna Şubat ayında başlıyor. Biberler 2 ay sonra kırmızılaştığında toplanır. Kırık biberler salçalık ve toz biberlik oluyor. Sağlam olan biberler ise kurutmalık olarak yapılıyor. Yenihisar Mahallesi'nin geçim kaynaklarından birini kurutmalı biber oluşturuyor. Yaptığımız kurutmalık biberler, Türkiye geneline gönderiliyor. Kurutmalık olan biberlerin bir demeti 500 TL civarında satılıyor. Biberler toplandıktan sonra 2 ay sonra kuruyor. Kurutulan biberler, köftelik yemeklerde ve salçalık biberlerde kullanılıyor. Bu mahalleye gelenler bu zamanlarda kırmızı köy diye adlandırıyorlar. Biberlerin acısı ellerden başlıyor yakmaya ama insanların ekmek parasını kazanmak için dayanıyor. Bu yıl hasat çok iyi oldu. Geçen yıl burada 10 bin demet yapılmıştı. Bu yıl ise 15 ila 20 bin demetle 2 katına çıktı” dedi. Yerli ekonomiye katkı Kurutmalık biberlerin mahallenin geçim kaynaklarından biri olduğunu ifade eden Cuma Öztürk, “Bizim burada genellikle biber işleriyle uğraşılır. Biberler geçim kaynağımız olduğu için her evin her damında bulunur. Geyik boynuzu dediğimiz biber cinsini topladıktan 2 ay sonra kuruyor. Kurutmalık biberi geçen yıl 300 ila 350 TL arasında satarken bu yıl ise 500 civarında satılıyor. Kurutmalık biber geçen yıla göre daha fazla var. Örneğin geçen yıl 500 demet varken bu yıl ise Bin demet ürettik. Her yıl bu aylarda bütün damlar ve balkonlar kıpkırmızı oluyor” ifadelerini kullandı.

Adana'da salçalar kurutulmaya başlandı: Damlar kırmızıya büründü Haber

Adana'da salçalar kurutulmaya başlandı: Damlar kırmızıya büründü

Adana'nın Seyhan ilçesinde, hazır salçalara güvenmeyip ev ekonomisine katkı sunmak isteyen vatandaşlar, kırmızı biberleri temizleyip kurutmaya başladı. Yaz aylarının vazgeçilmezi olan ev yapımı salça için harekete geçen vatandaşlar, biber satıcılarından çuvallarla salçalık biber satın alarak hummalı bir çalışma başlattı. MAHALLE BİRLİĞİ, SALÇA BİRLİĞİ Seyhan'da yaşayan ve biberlerini kurutmaya başlayan Tülay Akarsu, "Erkeden biberleri aldık, mahallelilerle ortaklaşa temizleyip çektirdik. Birlikte iş yürüterek hem maaliyetten tasarruf ettik hem de var olan iş yükümüzü azalttık. Daha sonra yaptığımız biberleri de damımıza serdik. Salçamız olana kadar komşularla beraber gözlemliyor ve birbirimize yardımcı da oluyoruz. Fazla kalan biberleri de salçamızın yanına katarak kurutup pulbiber haline getireceğiz. Bu şekilde hem organik salça kullanmış oluyoruz hem de marketten de tasarruf oluşturuyoruz" dedi. CEBİNDEN VE MUTFAKTAN TASARRUF Salçalık biber fiyatlarının geçen yıla göre daha uygun olması da vatandaşları sevindirdi. Geçen sene kilogramı 24 TL olan salçalık biber, bu sene 15-17 TL arasında satılıyor. Vatandaşlar, hem ev ekonomisine katkı sağlıyor hem de kendi elleriyle hazırladıkları organik salçayı tüketmenin mutluluğunu yaşıyor. RENKLİ DAMLAR, MUTLU YÜZLER Seyhan'ın damları, salça mevsimiyle birlikte adeta bir sanat galerisine dönüştü. Vatandaşlar, damlarına serdikleri kırmızı biberlerle hem görsel bir şölen sunuyor hem de mahallelerine renk katıyor.

Adana'da hava sıcaklığı tarlada ürünleri yaktı Haber

Adana'da hava sıcaklığı tarlada ürünleri yaktı

Adana'da son günlerde etkili olan aşırı sıcak hava dalgası, Yüreğir Ovası'ndaki tarım arazilerini de olumsuz etkiledi. Sıcaklıkların 40 dereceyi aşması nedeniyle karpuz, kavun ve domates gibi ürünler yanmaya başladı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, 2023 yılını zor geçiren çiftçilerin 2024’te de sıcaklık felaketiyle umudunu kaybettiğini belirterek, “Tarımın geleceği ve gıda güvenliği tehlikede, acil eylem planı oluşturulmalı ve gerekli adımlar atılmalıdır" dedi. Çiftçiler, bu yılki sıcaklığın son 10 yılın en sıcağı olduğunu ve ürünlerin kavrulduğunu dile getiriyor. Özellikle karpuz ve kavunlarda büyük zararlar olduğunu belirten üreticiler, ürünlerin hasat etmeden çöpe gideceğini ifade ediyor. Domateslerde de güneş yanığı ve çürüme gibi problemler yaşanıyor. Çiftçiler, bu durumun ürün kaybına ve fiyat artışlarına neden olacağından endişe ediyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, aşırı sıcak havanın tarımsal üretime büyük zarar verdiğini söyledi. Doğan, "Bu yılki sıcaklıklar rekor seviyede. Özellikle Yüreğir Ovası'ndaki tarım arazileri aşırı sıcaklıktan olumsuz etkileniyor. Karpuz, kavun ve domates gibi ürünlerde büyük zararlar var. Bu durum ürün kaybına ve fiyat artışlarına neden olacak" dedi. Çiftçilere sulama sistemlerini daha etkin kullanmalarını tavsiye eden Doğan, şunları kaydetti: "Çukurova’da sıcaklık üst seviyede. Sebze ve meyveler yandı. Çiftçiler büyük zararda. Türkiye’nin en verimli tarım bölgelerinden biri olan Çukurova’mız, iklim değişikliğinin yıkıcı etkileriyle karşı karşıya. Bölgemizde 2 Haziran’da başlayan aşırı sıcaklar 5 - 6 Haziran’da en yüksek seviyeye ulaştı, sebze ve meyvelerin tamamına yakını büyük zarar gördü. Narenciyenin bir bölümü ve karpuz, kavun, domates, biber gibi ürünlerin neredeyse tamamının üst bölümleri yandı. Bazı çiftçilerimiz hiç tarlaya giremezken bazı çiftçilerimiz tarlaya girip kurtarabildiği kadar ürünlerini toplamaya çalıştı. Sıcaklıklar bu yıl olağanüstü seviyelere ulaşması sonucu çiftçiler ürünlerini korumak için elinden geleni yaptı, ancak sıcak hava dalgası karşısında çaresiz kaldı. Tarım arazilerinde ciddi hasar var. Çiftçiler, ürünlerinin yanması sonucu ciddi ekonomik kayıplar yaşarken, bölge ekonomisi de bu durumdan olumsuz etkilendi. Türkiye’nin en önemli tarım bölgelerinden biri olarak bilinen, geniş tarım alanlarıyla hem yerel hem de ulusal düzeyde gıda güvenliğine büyük katkıda bulunan bu bölge son yıllarda artan iklim değişikliği etkileri ile tehdit altında. Çukurova’daki çiftçiler, bu zorlu süreçte destek bekliyor. Çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesini değil Adana’nın afet bölgesi olarak ilan edilmesini bekliyor. 2023 yılını zor geçiren çiftçilerimiz 2024’te de gelen bu sıcaklık felaketiyle umudunu kaybetti. Tarımın geleceği ve gıda güvenliği tehlikede, acil eylem planı oluşturulmalı ve gerekli adımlar atılmalıdır."

Antalya'da ıslah yöntemiyle 5 biber çeşidi çekirdeksiz üretildi Haber

Antalya'da ıslah yöntemiyle 5 biber çeşidi çekirdeksiz üretildi

Antalya'da laboratuvar ortamında ıslah yöntemiyle çalışmalar yapan Petektar Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı ziraat mühendisi Büşra Yapıcı, atıştırmalık, dolmalık, üç burun, kapya ve turşuluk biberi çekirdeksiz olarak üretti. Daha önce mor domates, 7 metre boyunda, normal bir fideden daha fazla verim alınabilen domates türleri geliştiren Yapıcı, tüketicinin çekirdeksiz biber talebi üzerine bu alanda çalışmaya başladı. AR-GE merkezinde yaklaşık 10 yıllık çalışma neticesinde ıslah yöntemiyle tohumu üreten Yapıcı, temmuzda tohumlarını bahçesindeki seraya ekti. Yapıcı, eylül itibarıyla yetişen biberlerinden ilk hasadını gerçekleştirdi. Önce kapya biberden başlayan Yapıcı, daha sonra aynı uygulamayı farklı biber türlerinde yaparak, hepsinde başarılı sonuç elde etti. Büşra Yapıcı'nın, TÜBİTAK'ın 4 yıl önce dahil olduğu proje, Antalya'da bugün başlayacak 27 ülkeden katılımcının yer alacağı GROWTECH Antalya Fuarı'nda 7. Bitki Islahı Proje Pazarı bölümünde sergilenecek. - Közdeki ve turşudaki biberin çekirdeği çıkarılmayacak Ziraat mühendisi Yapıcı, AA muhabirine, üniversiteden mezun olduktan sonra daima farklı fikirler, değişik ürünler üzerine çalıştığını söyledi. Biber konusunda köz biber ve turşu sektöründe çekirdeksiz biber talebi ile karşılaştığını dile getiren Yapıcı, bu konuda yaptığı araştırmalarda literatürde "çekirdeksiz biber" görmediğini belirtti. Bunun üzerine yoğunlaştığını anlatan Yapıcı, şunları söyledi: "Köz olarak endüstride kullanılan kapya biberlerde ve turşuluklarda çekirdek çok büyük sorun, iş yükü gerektiriyor. 6 yıl tek başıma bu alanda çalıştım, literatürleri taradım, bulamadım. Projeye başladıktan sonra TÜBİTAK'a sunduk, onlar da destek verdi. TÜBİTAK'tan aldığımız destekle çekirdeksiz kapya elde etmek için önce hatlarımızı belirledik." Temmuzda laboratuvar ortamında ıslah yöntemiyle geliştirdikleri tohumları, eylülde seraya diktiklerini anlatan Yapıcı, "Dayanamadım, biberlerin çok daha fazla büyümesini beklemeden içini açtım ve gördüm ki başarmışız. Şu anda atıştırmalık, dolmalık, üç burun, kapya, turşuluk tüm biber çeşitlerini çekirdeksiz olarak üretebiliyoruz." dedi. Yapıcı, bu aşamadan sonra tohum konusunda seri üretime başlayacaklarını kaydetti. Çekirdeksiz biber üretiminin sektörde bir heyecan oluşturduğunu ifade eden Yapıcı, "Endüstride büyük avantajlar sağlayacak. Konservelikte, salçalıkta, turşulukta çekirdeksiz biberler kullanılacak. Turşuda çekirdek olmayacak, direkt biberi yiyecekler. Çekirdeği sevmeyenler var." diye konuştu. - Biberler fuarda sergilenecek Örtü altı tarım sektörü fuarlarından Growtech Antalya'nın bugün başlayacağını hatırlatan Yapıcı, fuar kapsamında yarın gerçekleştirilecek 7. Bitki Islahı Proje Pazarı'nda çekirdeksiz biberlerin sergileneceğini bildirdi.

Adana'da biber fiyatlarında artış Video Galeri

Adana'da biber fiyatlarında artış

SERHAT AKARSU ADANA (İLKHABER) - Adana’da kendi ev yapımı salçalarını yapmak için biber pazarlarına akın eden vatandaşlar kilolarca biberi eski model araçlarının bagaj ve tavanlarına doldurarak ilginç görüntüler oluştururken bu yıl biberin kilogramı 20 TL’den başlayan fiyatlarla alıcılarına ulaşıyor. Adana'da biber fiyatları, geçen yıla göre iki kat artarak kilogramı 20 TL'den satılmaya başladı. Bu durum, kendi ev yapımı salçalarını yapmak için biber pazarlarına akın eden vatandaşları üzdü. Vatandaşlardan Suat Karaoğlan, "Fiyatlar sezona göre. Bu fiyatlardan almak zorundayız kendi biber salçamızı kendimiz üretiyoruz" dedi. Biber satışı yapan Metin Kartaloğlu ise bu yıl biber satışlarının sakin başladığını belirterek, "Şuan kilosu 20 -22 TL'den satılıyor. Geçen sene 12 liraydı. Fiyatlar normal. Bu aşırı sıcaklarda biber kuruması için ideal bir hava. Biberin birinci ikinci kırımı kaliteli güzel. Bu yıl fazla talep var, fabrikalar ihracat yaptığı için biber alımı da yüksek iç piyasaya etkisi çok" diye konuştu. Biber fiyatlarının yükselmesinin nedeni, artan talep ve azalan üretim. Türkiye'nin en büyük biber üreticisi olan Adana'da, bu yıl kuraklık nedeniyle üretim azaldı. Buna karşılık, talep konusunda arttışlar gerçekleşti. Fabrikalar biber ihracatı yaptığı için iç piyasaya çok az biber kalıyor. Bu da fiyatların yükselmesine neden oluyor. Biber fiyatlarının yükselmesi, vatandaşları zor durumda bıraktı. Kendi ev yapımı salçalarını yapmak isteyen vatandaşlar, yüksek fiyatlardan şikayetçi oldu. Ancak, üreticiler biber fiyatlarının önümüzdeki aylarda düşmesi beklendiğini söyledi.

Kılıç: Bizi ekmeğimizden etmeyin Haber

Kılıç: Bizi ekmeğimizden etmeyin

Bayram BULUT/ÖZEL HABER ADANA (İLKHABER)-Karaisalı Biberciler ve Zeytinciler Derneği Başkan Murat Kılıç, Adana'nın tek biber ve zeytin pazarının kaldırılmak istediğini belirtti. Adana'nın Seyhan İlçesi bağlı Fatih Mahallesi Kanal Kıyı Boyu Caddesi üzerinde yıllardan beri kurulan biber ve zeytin pazarı son günlerde tekrar gündeme gelmeye başladı. Yüzlerce aileye ekmek kapısı olan biber ve zeytin pazarının Devlet Su İşleri'ne (DSİ) ait alanda kurulduğunu anlatan  Karaisalı Biberciler ve Zeytinciler Derneği Başkan Murat Kılıç, kendilerinin ihale ile pazarlarını kiraladıklarını ve kirasını ödediklerini söyledi. İhale sürelerinin bittiğini ve alanı tekrar kendilerinin ihaleye girmek suretiyle istediklerini anlatan Kılıç, “DSİ’de ki bir yetkilinin, “Alanı size vermeyeceğiz" deyip, kendilerinin alanı boşaltmalarını istediklerini aktardı. DSİ'nin ihale günü gelmeden kendilerine "çıkın" dediklerini söyleyen Kılıç, "Çıkınca biz mallarımızı nerede satacağız. Üretici ne yapacak ve nereye gidecek? İhale yapılsın; biz alırız almayız o zaman bize çıkış versinler. DSİ'nin Adana'da her alanı işgal altındayken; biz kira vermemize rağmen bu şekilde çıkmamızın istenilmesi kabul edilemez. Burada insanlar ekmek yiyor. Bir bürokrat bu ekmeğe göz dikiyor. " dedi. DSİ'nin kendilerine burada çıkmalarını istediğini söyleyen esnaflardan Ahmet Rüştü Dere, ekmekleriyle oynanmamasını istedi. Biber üreticisi Esat Kaltarmış ise, "Burası Adana'nın tek biber pazarı. Eğer bu pazar kaldırılırsa bizler ürünlerimiz zor satarız. Biber hale gitse; iki günde orada çürür. Burada ise pazara gelir gelmez satılıyor. İnsanların ekmeklerine ve emeklerine dokunulmasını kabul etmiyoruz. Pazarımızın kaldırılmasını istemiyoruz" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.