Belemedik huzur veriyor
Belemedik mevkisi, sahip olduğu bitki örtüsü, faunası, iklimi ve peyzaj özelliğinden kaynaklı rekreasyon potansiyeli nedeniyle Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan plan doğrultusunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca 2 Aralık 2014'te tabiat parkı statüsüne kavuştu.
İlkhaber Gazetesi'nden Selma DUMAN'nın haberine göre; Yaylak olarak da kullanılan 4 bin 349 hektarlık parkta, 200 yıllık çınar ağacı da bulunuyor. Bin 900'lü yıllarda Hicaz-Bağdat demiryolunun zorlu etaplarından Belemedik-Hacıkırı arasında Toros dağlarındaki 12 tünelin yapımı sırasında Almanlar tarafından kurulan şantiye kalıntıları da parkta göze çarpıyor.
Adana'nın Pozantı İlçe merkezine 9 kilometre mesafede bulunan, hafta sonları gidebilecek yerler arasında yer alıyor. Türkiye'de doğaseverlerin ve fotoğraf tutkunlarının en sık ziyaret ettiği mekanlar arasına giren Adana'nın Pozantı ilçesinde bulunan Belemedik Vadisi, sonbahar ve kış mevsiminde de yerli turistlerin ve fotoğraf tutkunlarının ilgi odağı olmaya devam ediyor.Tarihi kalıntıları, tren yolu, tünelleri, sararmış yaprakları, dağların arasından süzülüp giden Çakıt Çayı ile doğaseverlerin ve fotoğraf tutkunlarının gözde mekanı haline gelen Belemedik, huzurun adresi olarak görülüyor.
Özellikle hafta sonları kent yaşamının stresinden uzaklaşarak doğada zaman geçirmek isteyenlerin rotaları arasında yer bulan Belemedik Bungalov Evleri, son zamanlarda yeni evlenecek çiftlere de stüdyo ortamı sağlıyor. Nişan ve düğün öncesinde Belemedik'e giden çiftler, bungalov evlerde çekilen fotoğraflarla bu güzel anlarını ölümsüzleştiriyor.
BELEMEDİK HAKKINDA
"Belemedik: Adana'nın Gizli Cenneti"
Adana'nın Pozantı İlçesi'nde, doğanın ve tarihin büyülü bir buluşmasına tanıklık etmek istiyorsanız, Belemedik tam da size göre bir yer olabilir. Çakıt Çayı'nın yeşil kıyıları, vahşi yaşamı, eski demiryolu hatları ve Alman kalıntılarıyla Belemedik, Adana'nın turistik incilerinden biri olarak öne çıkıyor. Bu yazıda, Belemedik'i daha yakından tanıyacak ve neden bu bölgeyi keşfetmeye değer olduğunu öğreneceksiniz.
Belemedik: Adana'nın Doğa Harikası ve Tarihi Mirası
Belemedik Vadisi: Doğanın Eşsiz Şöleni
Belemedik Vadisi, aslında Seyhan Nehri'nin önemli bir kolu olan Çakıt Çayı'nın Bolkar Dağları arasında oluşturduğu muhteşem bir vadidir. Pozantı'dan güneye doğru ilerlerken, Çakıt Çayı ve demiryolu eşliğinde bu büyüleyici vadiden geçersiniz. Vadide yer yer sarp kayalar ve uçurumlar arasından akan çayın yanı sıra çınar ağaçları, mevsime göre yeşil ve sarı renklere bürünen çam ağaçları da göz alıcı bir manzara sunar.
Belemedi: Adana'nın Doğa Harikası ve Tarihi Mirası
Alman Pınarı olarak bilinen önemli bir nokta, mağaradan çıkan berrak ve serin suyu ile dikkat çeker. Asma köprü sayesinde karşı kıyıya geçebilir ve bu güzel pınarın etrafında piknik yapabilirsiniz.
Belemedik: Adana'nın Doğa Harikası ve Tarihi Mirası
Bağdat Demiryolu ve Almanlar: Belemedik'in Tarihi
Çakıt Vadisi, 1900 yılına kadar küçük bir yerleşim olan Karapınar'a ev sahipliği yaparken, birdenbire dev bir inşaat alanına dönüştü. Almanlar, Toros Dağları'nı aşmak için burayı ideal bir konum olarak gördüler. Çakıt Çayı, yıllarca süren dağ aşımını kolaylaştırmak için doğal bir yardım sağlamıştı.
Belemedik: Adana'nın Doğa Harikası ve Tarihi Mirası
Osmanlı İmparatorluğu, Bağdat Demiryolu projesi için Almanya ile anlaşma yaparak bu büyük projeye imza attı. Bu hat için tüm kaynaklar seferber edildi, Hindistan dahil olmak üzere uzak coğrafyalardan yardım toplandı. İnşaat sırasında Haydarpaşa'dan Konya Ereğli'ye kadar hızlı ilerleyen Almanlar, Toroslar'ı aşmak için uzun tüneller ve etkileyici Varda Köprüsü gibi eserler inşa ettiler. Belemedik adını verdikleri büyüleyici bir kasaba da bu süreçte doğdu.Belemedik: Adana'nın Doğa Harikası ve Tarihi Mirası
Belemedik isminin ilginç bir hikayesi var. Toros tünellerini açmak için çalışan ekipler, bazen karşılaşmadıklarında birbirlerine "Bilemedik" derler ve bu isim zamanla Belemedik'e dönüşür.
Doğa ve Yaban Hayatının Cenneti: Belemedik
Belemedik, tescilli bir Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir ve yaban hayatı açısından oldukça zengindir. Burada yaban keçisi, yaban domuzu ve yırtıcı kuşları gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca dağlarda çakal, kurt, tilki, porsuk, vaşak, kirpi, kokarca, yarasa gibi hayvanlara ve şahin, kartal, doğan, akbaba, karga ve delice gibi kuşlara da rastlayabilirsiniz.Belemedik: Adana'nın Doğa Harikası ve Tarihi Mirası
Bitki örtüsü açısından da zengin olan bu alanda çam türleri ile birlikte özellikle Çakıt Çayı boyunca çınar ağaçları ve çeşitli otsu bitkiler ile mantar türleri gözlenebilir. Belemedik'in merkezinde yer alan anıt çınar ise asırlardır ayakta durmaktadır.
Belemedik: Piknik ve Aktiviteler İçin İdeal
Belemedik, temiz havası, yeşil doğası ve belediye tarafından sunulan altyapı imkanlarıyla piknik yapmak için harika bir seçenektir. Özellikle yaz aylarında Adana'nın sıcaklarından kaçmak isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Piknik masaları, mangal alanları, otopark, mescit, çeşme ve tuvalet gibi tüm altyapı imkanları burada mevcuttur. Ayrıca, anıt çınarın hemen yanında Pozantı Belediyesi tarafından işletilen bir restoran bulunur ve serpme kahvaltı ve ızgara çeşitleri sunar.Belemedik: Adana'nın Doğa Harikası ve Tarihi Mirası
Son zamanlarda Belemedik'e eklenen uyumlu bungalov evlerde konaklamak isterseniz bu imkan da mevcuttur. Ayrıca, meydandaki kamp alanı da çadır veya karavanla konaklamayı tercih edenler için güzel bir alternatif sunar.
Doğa ve Outdoor Aktiviteleri İçin Mükemmel
Belemedik, doğa ve outdoor aktiviteleri için de harika bir destinasyondur. Burada bisiklet kiralama imkanı bulunur ve yürüyüş yolları ile dağ yürüyüşü yapmayı sevenler için idealdir. Ayrıca, Çakıt kıyısında olta balıkçılığı ve kayalık alanlarda kaya tırmanışı gibi aktiviteleri deneyimleyebilirsiniz.Belemedik: Adana'nın Doğa Harikası ve Tarihi Mirası
Özellikle ortalama bir kondisyona sahip her doğa sever için Belemedik ile Kuşçular köyü arasındaki 16 km'lik etabı tamamlamayı öneriyoruz. Bu rotada Almanlara ait hastane gibi kalıntılara ve eşsiz manzaralara rastlayacaksınız. Bu rota, doğa yürüyüşçüleri, bisikletçiler, motor kullanıcıları ve arazi aracı kullananlar arasında oldukça popülerdir.Belemedik: Adana'nın Doğa Harikası ve Tarihi Mirası
Belemedik'e kışın en soğuk günlerinde yılda ortalama bir defa kar yağmaktadır. Kar fotoğrafı çekmeyi ve kışın tadını çıkarmayı sevenler için de Belemedik mükemmel bir tercihtir.
Belemedik'e Nasıl Ulaşılır?
Belemedik, Pozantı'ya 12 km, Adana'ya ise karayoluyla 110 km, demiryolu ile 90 km uzaklıktadır. Adana şehir merkezinden Belemedik'e ulaşmak için kara ve demir yolu alternatifleri mevcuttur.
Karayolu ile gitmek isterseniz, Adana-Ankara otobanına girdikten sonra Güney Pozantı gişesinden çıkmalı ve daha sonra Belemedik tabelalarını takip ederek Çakıt Çayı ve demiryolu boyunca güneye doğru ilerlemelisiniz.
Belemedik: Adana'nın Doğa Harikası ve Tarihi Mirası
Trenle gitmek isterseniz, her sabah 07:45'te Adana Garı'ndan hareket eden Toros Ekspresi tercih edilebilir. Haçkırı İstasyonu'ndan sonra Belemedik İstasyonu'na ulaşabilirsiniz. Tren yolculuğu sırasında muhteşem Çakıt Vadisi ve uçurum manzaralarının keyfini çıkarmak için sağ pencere tarafındaki koltukları tercih etmenizi öneririz.
Toplu taşıma ile gitmek isterseniz, Adana-Pozantı minibüsleri ile Pozantı'ya ulaşabilirsiniz ve buradan özel araçla veya doğa yürüyüşü yaparak Belemedik'e ulaşabilirsiniz.