5. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı- Sivas Nerede ve Nasıl Gidilir?
Yakın muharebenin esas sınıfı olan piyadeler, zırhlı birlikler ile birlikte ordunun kara muharebe gücünü oluşturur. Düşman saldırısını, ateş ederek, düşmanın üzerine ilerleyerek ya da gerekirse geri çekilme manevralarıyla püskürtmek, piyade sınıfının görevidir. Piyadeler tanklarla birlikte, taarruz ve karşı taarruz yeteneğini kullanarak hava indirme ve hücum harekatına da katılırlar. Piyade sınıfı bu görevleri her türlü hava ve arazi şartlarında yerine getirir.
5. Piyade Er Eğitim Tugayı, askerliğini piyade olarak yapacak yükümlülere temel askerlik eğitimi verilen 24 eğitim biriminden biridir ve Sivas’ta bulunur. Tokat, Erzincan, Elazığ, Malatya, Kayseri ve Yozgat’la komşu olan Sivas, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alır. M.Ö. 8000’lere kadar uzanan tarihinde en önemli dünya medeniyetlerinin hüküm sürdüğü Sivas, Milli Mücadele’nin kazanılmasındaki rolü ile özel bir öneme sahiptir.
Sivas sert bir karasal iklime sahiptir; kışları uzun, çok soğuk ve sert, yazları da kısa, sıcak ve kuraktır. Kış mevsiminde ortalama 4-5 ay kar altında olan Sivas’ta en soğuk ay, ocak ayıdır. Kış mevsimi boyunca en düşük sıcaklık ortalaması -7 derece olmakla birlikte, sıcaklığın -30’lara kadar düştüğü gün sayısı da oldukça fazladır.
Sivas 5. Piyade Er Eğitim Tugayı Usta Birliğine Nereye Gönderir?
Erbaş ve erlerin acemi eğitimi aldıktan sonra nereye gideceklerine TSK’nın ihtiyaçları doğrultusunda merkezden karar verilir. Askerlerin bir kısmı, yetenekleri ve eğitimleri dikkate alınarak, acemiliklerini yaptıkları birimde, yeni gelen acemilere eğitim vermek üzere tutulurlar.
Birlik Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Askerler kışlaya geldiğinde törenle karşılanır. Kayıt kabul merkezi hafta sonu ve resmi tatil günlerinde de çalışır ve günün hangi saati olursa olsun işlemler yapılır. Yine de, askerliğin ilk gününe rahatça hazırlanmak ve çevreyi tanımak için, bu işleri geç saate bırakmamak gerekir.
Kayıt kabul işlemleri sırasında yükümlülere, acemi eğitimleri sırasında kullanacakları kıyafet, iç çamaşırı, bot, havlu, sabun, şampuan gibi ihtiyaçları verilir. Bedeni uymayan giysiler ve botlar bu sırada denenerek, gerekirse uygun olanlarla değiştirilebilir. Ayrıca kışlada sair zamanda faydalanmak üzere, terzi hizmeti de vardır.
Kayıt kabul işlemleri sırasında genel bir sağlık kontrolü yapılır. Düzenli olarak ilaç kullanması gereken, beslenme ya da temas halinde alerji sorunu olan erlerin, sağlık durumlarını bu sırada yetkililere iletmesi isabetli olur.
Kışlaya cep telefonu, fotoğraf makinesi, dizüstü bilgisayar, CD/DVD, taşınabilir bellek, ses kayıt cihazı gibi eşyalar ve yiyecek, içecek alınmaz. Yükümlüler yanlarında getirdikleri cep telefonlarını, eğitimleri bittiğinde geri almak üzere nizamiyeye teslim edebilirler.
Kışlada PTT şubesi, bankamatikler, kantinler, sağlık tesisleri, rehberlik ve danışma merkezi, berber, terzi, spor alanları, ziyaretçi görüşmelerinin de yapıldığı derslik ve toplantı salonları bulunur.
Sivas 5. Piyade Er Eğitim Tugayına Nasıl Gidilir?
5. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığına bağlı General Şükrü Kanatlı Kışlası, Sivas merkeze 1 km mesafede, şehir meydanında yer alır. Sivas’a yurdun her yerinden kara yoluyla ulaşım sağlanabilir.
Özel araç ile ulaşım: Sivas’a özel aracıyla gelmek isteyenlerin, özellikle kış aylarında, yola çıkmadan önce yol ve hava durumunu takip etmeleri yararlı olur. Sivas kara yoluyla;
Ankara’ya D200 ve D200/E88 üzerinden 434 km, D260 ve D200/E88 üzerinden 496 km, D260 üzerinden 496 km,
İstanbul’a O-4 ve D200/E88 üzerinden 886 km,
İzmir’e D300 ve D200/E88 üzerinden 1030 km,
Antalya’ya D300 üzerinde 805 km,
Diyarbakır’a D885 üzerinden 473 km, D260 üzerinden 492 km, Hekimhan-Kangal yolu üzerinden ise 583 km uzaklıktadır.
Otobüs ile ulaşım: Otogara her il ve ilçeden kara yolu ile ulaşım vardır. General Şükrü Kanatlı Kışlası otobüs terminaline 3 km mesafededir. Otobüs terminalinden kışlaya, belediye ve özel halk otobüsü seferleri veya taksi ile ulaşım sağlanabilir. Yolculuk süresi, firmaların izlediği yola ve hava şartlarına göre değişiklik gösterebilir. Otobüsle Sivas’a ulaşmak yaklaşık olarak;
Ankara’dan 5,5 – 7,
İstanbul’dan 12 – 15,
İzmir’den 15 – 17,
Antalya’dan 11
Diyarbakır’dan 7 ila 9,5 saat sürer.
Hava yolu ile ulaşım: İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarından Sivas Nuri Demirağ Havalimanı’na direkt uçuş var. İstanbul Atatürk Havalimanı ile Sivas Havalimanı arası uçuş süresi yaklaşık 1 saat 40 dakikadır. Diğer şehirlerden Sivas’a uçuşlar, İstanbul aktarmalı gerçekleşiyor. Nuri Demirağ Havalimanı, Sivas şehir merkezine 20 km uzaklıkta. Havalimanından şehir merkezine ulaşım HAVAŞ otobüsleri ve taksi ile sağlanır.
Havalimanı telefon numarası: 0 346 223 15 17
Demir yolu ile ulaşım: Sivas’a trenle, Sivas-İstanbul, Sivas-Ankara, Sivas-Samsun, Sivas-Kars, Sivas-Nusaybin, Sivas-Diyarbakır güzergahlarında yapılan seferlerle ulaşım vardır. Tren istasyonu kışlaya 2 km uzaklıktadır. Belediye ve özel halk otobüsleri ya da taksiyle istasyondan kışlaya gidilebilir.
Sivas Tren İstasyonu telefon numarası: 0 346 221 10 91
TCDD Müşteri Hizmetleri: 444 8 233
Sivas 5. Piyade Er Eğitim Tugayı İletişim Bilgileri
Adresi: 5. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı General Şükrü Kanatlı Kışlası, Mevlana Mah., 58000 Merkez/Sivas
Telefon numaraları:
0 346 221 25 75
0 346 224 69 19
Fax numarası
0 346 225 39 15