ANKARA - Depremden yaralı kurtarılan sahipsiz köpek artık daha "Güçlü"
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
- Zekiye Köklü'nün engelli ve hasta köpekler için kurduğu barınak
- Barınakta yaşayan köpekler
- Zekiye Köklü'nün köpeklerle ilgilenmesi
- Zekiye Köklü ile röportaj
- Zekiye Köklü'nün köpeklerini sevmesi Depremden yaralı kurtarılan sahipsiz köpek artık daha "Güçlü"
- Hayvansever Zekiye Köklü:
- "Çok yaşlı bir köpek. Ağır bir kalp rahatsızlığı ve eklemlerinde kireçlenme var. Gözleri görmediği için yürüyememiş ve daha fazla halsiz kalmış. Hemen kliniğe götürüp kontrollerini yaptırdık. Tedavisinin ardından barınağımıza aldık"
- "Köpeğin ağır travmalar yaşadığı geldiğinde çok belliydi. Yaşama dayanması, hayatla mücadele etmesi için ismini 'Güçlü' koyduk. İsmini de hak ettiğini gösterdi, şu an durumu iyiye gidiyor"
ANKARA (AA) - FATMA SEVİNÇ ÇETİN - Gözleri görmediği için sokağa bırakılan ve Kahramanmaraş merkezli depremlerde bulunan ağır yaralı sahipsiz köpeğe Ankaralı hayvansever Zekiye Köklü sahip çıktı.
Köklü, hayvan fobisini 33 yıl önce eşinin sokakta bulduğu yaralı yavru köpek sayesinde yenen Köklü, ömrünü sahipsiz can dostlara adadı.
Eşiyle kurduğu dernek ve barınak aracılığıyla halen 310 engelli veya hastalığı bulunan köpeğe ev sahipliği yapan Köklü, 6 Şubat'taki depremlerde Kahramanmaraş'ta ağır yaralı halde bulunan, kalp rahatsızlığı ve görme engeli olduğu belirlenen köpeğe kayıtsız kalamadı.
Kahramanmaraş'tan Ankara'ya getirdiği köpeğin tedavisini ve bakımını üstlenen Köklü, "Güçlü" adını verdiği köpeği barınağına alarak anne şefkatiyle bakmaya başladı.
- "Yaşama dayanması için ismini 'Güçlü' koyduk"
Güçlü'nün, görme duyusunu kaybedince eski sahibi tarafından sokağa terk edildiğini öğrendikten sonra yaşananları AA muhabirine anlatan Köklü, "Deprem bölgesinde görev yapan gazeteci arkadaşımız onu ıssız bir yerde ölmek üzere bulmuş. Köpeğin yaşaması için bir çözüm ararken aklına biz gelmişiz." dedi.
Köpeği hayvan nakil aracıyla Kahramanmaraş'tan Ankara'ya getirdiklerini söyleyen Köklü, "Çok yaşlı bir köpek. Ağır bir kalp rahatsızlığı ve eklemlerinde kireçlenme var. Gözleri görmediği için yürüyememiş ve daha fazla halsiz kalmış. Hemen kliniğe götürüp kontrollerini yaptırdık. Tedavisinin ardından barınağımıza aldık." ifadelerini kullandı.
Köpeğe, diğer hayvanlardan daha fazla ilgi gösterdiklerini belirten Köklü, şunları kaydetti:
"Ağır travmalar yaşadığı geldiğinde çok belliydi. Yaşama dayanması, hayatla mücadele etmesi için ismini 'Güçlü' koyduk. İsmini de hak ettiğini gösterdi şu an durumu iyiye gidiyor. Birlikte yeniden yürümeyi öğrendik. Güçlü'ye yaşadığı kötü günleri unutturmaya çalışıyoruz."
-"Hem fobimi yendim hem de gönül gözüm açıldı"
Daha önce hayvanlardan korktuğunu, yolda köpek gördüğünde bile korkudan dükkanlara saklandığını ifade eden Köklü, "Eve gelen yavru köpekle hem fobimi yendim hem de gönül gözüm açıldı. Bir oğlumuz var ama hayvan sevgisi, evlat sevgisinden tamamen farklı. Kurduğumuz barınakla 310 köpeğe ben anne, eşim baba oldu." dedi.
Eşiyle, hayvanlar için ellerinden geleni yapmak harekete geçtiklerini ve Hayvanları Kurtarma Derneğini kurduklarını anlatan Köklü, emekli olduktan sonra da Çankaya ilçesine bağlı Dodurga Mahallesi'ndeki arsayı belediyeden kiralayarak barınak yaptıklarını anlattı.
Barınakla Ankara'nın pek çok bölgesinde sokakta yaşayan, çeşitli engelleri ve hastalıkları olan köpeklere yuva olduklarını belirten Köklü, şu değerlendirmede bulundu:
"Burada sokakta yaşayamayacak olan, insanların da evlerine almayı tercih etmediği görme engelli, 3 bacaklı ve kronik hastalığı olan köpekler var. Sokaktan yaralı kurtardığımız köpekleri önce kliniğe götürüyoruz. Tedavilerinin ardından da buraya getiriyoruz. Köpekleri mizaçlarına göre belirleyerek yerleşim alanı oluşturuyoruz. Her gün anne ve baba gibi onlarla ilgileniyor, arkadaşlarımızla beraber onları dışarıda gezdiriyoruz."