TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#balıkçılık

İLKHABER-Gazetesi - balıkçılık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, balıkçılık haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Deniz kirliliği, küçük ölçekli balıkçılığı tehdit ediyor Haber

Deniz kirliliği, küçük ölçekli balıkçılığı tehdit ediyor

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜR-KOOP) tarafından, küçük ölçekli balıkçılığı tehdit eden deniz kirliliğine karşı sürdürülebilir balıkçılık uygulamalarının artırılması amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜR-KOOP), küçük ölçekli balıkçıların yönetim süreçlerine katılımını güçlendirerek sürdürülebilir balıkçılık uygulamalarının artırılması amacıyla harekete geçti. Bu kapsamda, "Küçük Ölçekli Balıkçılık Teknik İş Birliği" protokolü imzalandı. Protokolün, WWF-Türkiye’nin Hırvatistan, İspanya, İtalya, Tunus ile birlikte yer aldığı uluslararası "Akdeniz'de Küçük Ölçekli Balıkçılığın Dönüşümü" projesi kapsamında imza altına alındığı ifade edildi. WWF-Türkiye Genel Müdürü Ömür Kula, kıyıya yakın bölgelerde pasif av araçları ile yapılan günübirlik balıkçılık faaliyeti olarak tanımlanan küçük ölçekli balıkçılığın, geçimini balıkçılıkla sağlayanların refahı açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Denizlerimizdeki balık stokları hızla tükeniyor, deniz ekosistemleri hızla kirleniyor ve tahrip oluyor. Bu yok oluş, sadece bir doğa sorunu değil, aynı zamanda ülkemizdeki yaklaşık 13 bin küçük ölçekli tekne ile geleneksel balıkçılıkla uğraşan ailelerin geçim kaynağı olması nedeniyle, sosyo-ekonomik açıdan da yaşamsal bir tehdit oluşturuyor." dedi. Kula, küçük ölçekli balıkçılığın, gerek balıkçılıkla geçimini sağlayan toplumların gıda güvenliği ve refahı, gerekse deniz ekosisteminin sağlığının korunması açısından kilit bir role sahip olduğunu dile getirerek, imzalanan iş birliği protokolünün önemine dikkati çekti.

Enerjisa Enerji’den Adana Karataş’ta sürdürülebilir balıkçılığa destek Haber

Enerjisa Enerji’den Adana Karataş’ta sürdürülebilir balıkçılığa destek

Türkiye’nin enerji dönüşümüne ‘Herkes için daha iyi bir gelecek’ vizyonuyla öncülük ederek enerji verimliliği ve kurumsal sosyal sorumluluklar konusunda farkındalık oluşturan Enerjisa Enerji, Karataş Belediyesi ve Karataş Su Ürünleri Kooperatifi iş birliği ile gerçekleştirdiği ‘Sürdürülebilir Balıkçılığa Destek’ projesi ile döngüsel ekonominin uçtan uca düşünülmüş bir örneğini hayata geçiriyor. Projede Karataş Belediyesi ve Karataş Su Ürünleri Kooperatifi iş birliği ile deniz ve limandan toplanan atıklar geri dönüşüme kazandırılacak, balık ağları ileri dönüşüm ile farklı ürünlerde girdi olarak kullanılacak. Üretim aşamasında kadınların istihdam edileceği bu ürünler ile birlikte hem döngüsel ekonomi ile sürdürülebilir ve çevre dostu bir ekonomi oluşturacak hem de enerjide tasarruf sağlayan Güneş enerjisi santrali kurulumu, kapasite geliştiren eğitim programları ve atık yönetimi çözümleri ile uçtan uca bir çözüm ortaya konulacak. “Etki odaklı sürdürülebilirlik anlayışımızın bir sonucu’’ Karataş'ta sürdürülebilir bir balıkçılık ekosistemi oluşturma hedefiyle yola çıktıklarının altını çizen Enerjisa Enerji Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Yetkinlikler Bölüm Başkanı Ebru Taşcıoğlu, “Şirket olarak toplumsal fayda oluşturacak çalışmalarımızı sürdürülebilirlik etki odağı ile geliştiriyor ve hayata geçiriyoruz. Paydaşlarımız ile birlikte projeyi geliştirirken odağımız bölge insanı ve yerel kalkınmaydı. Bu proje ile birlikte doğaya terk edilmiş plastiklerin ileri dönüşümü sayesinde sadece çevre dostu bir fayda elde etmiyor, yeni ve döngüsel bir ekonomi de oluşturuyoruz. Kadınlar için kapasite geliştiren ve gelir getirici bir faaliyet olması sebebiyle iş ve aile hayatında kadının görünürlüğünü artırmak konusunda da mutluluk duyuyoruz. Gerçekleştirdiğimiz bu projeyi etki odaklı sürdürülebilirlik anlayışımızın bir sonucu olarak görüyoruz ve yaklaşık 25 bin kişinin yaşadığı Karataş’ta ana geçim kaynağı olan balıkçılığın sürdürülebilir olması için önemli bir kilometre taşıdır. Adana Karataş'ta başlayan bu yolculuk, bölgedeki balıkçılığı ve genel olarak çevre bilincini güçlendirerek daha yaşanabilir bir dünya için önemli adımlar atmamıza olanak tanıyor. Herkes için daha iyi bir gelecek sağlamak adına konfor alanımızdan çıkıp var gücümüzle çalışmaya, sürdürülebilirlik etki alanlarımızı genişletmeye, gezegenimiz ve toplum için fayda sağlayan projeler için elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz” dedi.

Balıkçılar, ihracatın kısıtlanmasını talep ediyor Haber

Balıkçılar, ihracatın kısıtlanmasını talep ediyor

Akdeniz'de 15 Nisan'da başlayan av yasağı 15 Eylül'e kadar devam edecek. Av yasağının başlamasından 3 hafta sonra özellikle denizde kurulu olan çiftliklerde yetiştirilen ve balıkların fiyatının belirlenmesinde etkin olarak kabul edilen levrek ve çipura türlerine yüzde 30 civarında zam geldi. Ortada balık fiyatlarının artmasına neden olacak bir gelişme olmadığına değinen balıkçılar, artışa tepki gösterdi ve tavukta olduğu gibi balıkta da ihracatın kısıtlanmasını istedi. 15 Nisan itibarıyla av yasağının başladığını hatırlatan Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, "Uluslararası avcılık dediğimiz 12 milden sonra avcılığımız serbest, yine balık çeşitliliğimiz sürüyor" dedi. "Şu anda 250 TL'ye satmak zorunda kalıyoruz" Balık çeşitlerinde azalma olduğuna da dikkat çeken Polat, "30-40 çeşit balığımız varken şu an 10-15 çeşide düştü. Tazelik devam ediyor, çipura, levrek özellikle bu kültür balığına halkımız kılçıksız olması sebebiyle çok alıştı. Ancak sabah itibarıyla yüzde 30-40 zam yedik. Normalde 150 liraya aldığımız balık 200 liraya çıktı, 40-50 lira zam getirdiler. Bir hafta öncesine kadar 170 liraya 180 liraya çipura, levrek satıyorduk, şu an 250 liraya satmak zorunda kalıyoruz. Fiyatları duyan müşterilerimizin çoğu geri çekiliyor. 'Ben bir hafta önce 50 liraya aldım, birden 50 lira zam olur mu' diyorlar" şeklinde konuştu. Polat, çipura ve levrek fiyatlarının diğer balık fiyatlarını belirlemede etken olduğunu, sardalyanın kasasını 300-400 TL'ye aldıklarını ancak onların da 700 TL'ye çıktığını kaydederek ihracatın kısıtlanmasını istedi.

Su ürünlerinde yeni üretim rekoru: Mart ayında 143,8 milyon dolara ulaştı Haber

Su ürünlerinde yeni üretim rekoru: Mart ayında 143,8 milyon dolara ulaştı

Bin 480 kilometre kıyı şeridi ile Türkiye’nin en uzun kıyısına sahip Muğla, Türkiye’de su ürünleri ve hayvansal ürünler ihracatında Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. Ülkeye önemli döviz girişi sağlayan Su Ürünleri ve Hayvansal Ürünler sektörü 137,3 milyon dolar olan ihracat rakamını Mart ayında 143,8 milyon dolara çıkardı. Türkiye’de su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün ve Ege Bölgesi’nde gıda ihracatının lideri de olan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Mart ayında, Türkiye geneli su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı yüzde 1,2’lik gerileme yaşarken, Ege Bölgesi’nden yaptığı ihracatı yüzde 5’lik artışla 137,3 milyon dolardan 143,8 milyon dolara taşıdı ve zirvedeki yerini sağlamlaştırdı. SU ÜRÜNLERİ İHRACATI 1,22 MİLYAR DOLARI AŞTI Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Kuru meyve sektöründeki ihracat artışı sürüyor. 2024 yılına başarılı bir giriş yapan ve iki aydır ihracat artış rekortmeni olan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Mart ayında ihracatını yüzde 9’luk artışla 84 milyon dolardan 91,2 milyon dolara çıkarsa da, ihracat artış rekortmenliğini, Ege Tütün İhracatçıları Birliği’ne kaptırdı. 2024 yılında ilk kez yıllık ihracatta 1 milyar doları geçen EKMİB, Mart ayı sonunda yıllık ihracatını 1 milyar 22 milyon dolara taşıdı” dedi. Zeytin ve zeytinyağı sektörü ihraç pazarlarında tutunmayı başardığı belirten Eskinazi, “Türkiye’deki tüm zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarını çatısı altında buluşturan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Mart ayında 66 milyon dolarlık ihracatı kayda aldı. 2023 yılında tarihi bir ihracata imza atan EZZİB, 2024 yılında dökme zeytinyağı ihracatındaki yasağa rağmen ihracatta yüzde 9’luk düşüşle ihracat pazarlarında tutunmayı başardı” dedi.

Tezgahlar balıkla doldu taştı, fiyatlar en alt seviyeye düştü Video Galeri

Tezgahlar balıkla doldu taştı, fiyatlar en alt seviyeye düştü

MERSİN(İLKHABER)- Akdeniz'de av yasağının 15 Eylül'de tamamen kalkmasıyla birlikte Mersin'de her çeşit balık tezgahlarda yer almaya başladı. Geçtiğimiz aylarda el yakan balık fiyatları da ciddi oranda düşerken, balıkçılar balık bolluğundan memnun. Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, "Balıklarımız çok, verimlilik var. Ekim ve Kasım ayları balık bolluğunun çok olduğu aylardır" dedi. 1 Eylül'den itibaren Karadeniz, Marmara ve Ege'de bütün tekneler, Akdeniz'de ise gırgır tekneleri avlanmaya çıkarken, 15 Eylül'den itibaren ise tüm Türkiye'de yasak tamamen kalktı. Yasağın kalkmasıyla beraber balık tezgahları da dolmaya başladı. Tezgahların dolmasıyla birlikte geçtiğimiz aylarda el yakan balık fiyatları da ciddi oranda düşerken, vatandaşlar da balığa rağbet göstermeye başladı. "Balıklarımız çok, verimlilik var" Yeni balık sezonu ve fiyatlarla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, 15 Eylül itibariyle av yasağının Akdeniz'de tamamen kalktığını belirterek, "Vira Bismillah diyerek av sezonumuzu açtık. İlk 1-2 ay bereketli geçiyor. Balıklarımız çok, verimlilik var. Akdeniz’de balık çeşidi de bol. Akdeniz’de her çeşit balığımız çıkıyor. Barbun, gümüş, istavrit, sardalya, çupra, levrek gibi her tür balığımız şu anda var. Balık bolluğu da var. Eylül, ekim ve kasım ayları balık bolluğunun çok olduğu aylardır ve fiyatların da en uygun olduğu aylardır. Omega 3 açısından da balık çok zengin bir yiyecektir. Bağışıklık sistemini de güçlendiren en önemli gıda maddesi de balıktır. Halkımızın talebi de bu yönde gayet güzel. Halkımız bu yönde bilinçlenmiş durumda. Balık satışlarımız da gayet iyi. Fiyatlarımız da çok uygun. Uygun düzeyde tutmaya çalışıyoruz. 50-60-70 liraya sardalya, hamsi satıyoruz. Diğer gıda ürünleriyle karşılaştırırsanız gayet fiyatlar uygun. Denizden balığı tutup getirmek gerçekten zor bir iş. Buna rağmen biz uygun fiyatla bunları veriyoruz" diye konuştu. "İlk 3 ay her zaman balık bolluğu var" Her geçen senenin bir önceki seneyi arattığının altını çizen Polat, "Ama ilk 3 ay her zaman balık bolluğu vardır. Bu aylarda balık fiyatları da en alt seviyede gider. Hamsiyi 60-70 liraya satıyoruz. Sardalye balığı omega 3 açısından en zengin yiyecek. Akdeniz’in Mersin’in en değerli balığının kilosu 60 lira. Kefal balığı var 80-90 lira arasında. Gümüş balığı var, çok lezzetli, lokum balığı da deniyor ona kilosu 70-80 lira arasında. Barbun 80, 100, 150 boyuna, ebadına göre gidiyor. Yani her bütçeye her keseye uygun balıklarımız var" ifadelerini kullandı.

Akdeniz’de de sezonun açılmasıyla tezgahlar balıkla doldu Haber

Akdeniz’de de sezonun açılmasıyla tezgahlar balıkla doldu

Türkiye’nin 321 kilometrelik sahil sınırına sahip Mersin’den 15 Eylül itibariyle Doğu Akdeniz’e açılan balıkçılar bir bir dönmeye başladı. İlk iki hafta bolluk yaşanmasının beklendiği Akdeniz’den çeşit çeşit balıklarla dönen balıkçılar, tezgahların da dolmasına vesile oldu. Tekneleriyle denize açılan bazı balıkçıların ise ağ yırtılması gibi çeşitli zorluklarla da karşılaştığı belirtildi. Zorunlu olarak yaşanan aksilikleri gidermek için balıkçı barınaklarına yanaşan teknelerde tayfalar yırtılan ağları dikerek yeninden denize açılmak için yoğun mesai harcadı. Öte yandan, avdan dönen teknelerdeki balıklar ise iç piyasada yerini aldı. 7 ayrı balıkçı barınağı bulunan Mersin’de 481 teknenin avlanmaya çıktığı özellikle 15-20 gün süreyle yoğun balık popülasyonunun beklendiği ifade edildi. İki hafta balık yoğunluğu bekleniyor Sezonun ardından denize açıldıklarını, tek ağla 150 kilogram balık aldıklarını belirten balıkçılardan Yusuf Şimşek, ardından ağlarının yırtıldığını ve Erdemli Balıkçı Barınağı’na gelip ağlarını dikmeye başladıklarını kaydetti. Tekne sahiplerinden Emre Balkış ise, "Allah’a şükürler olsun bereketimiz iyiydi. Barbun, mercan gümüş ekseriya diğer tekne ve gırgırlarda sardalye de oluyor. Balığın bereketi güzel. Allah nasip ederse inşallah böyle devam eder. Niyetimiz o yönde, devam ederse balıkçı rahatlamış olur. İlk 2 hafta 15 gün 20 güne yakın hemen hemen böyle sürekliliği oluyor. Ondan sonra biraz rutine bağlıyor. Deniz iyi, hava güzeldi, rüzgar da yoktu. Biraz esmesi, aslında çalkalanması lazım denizin" dedi. "100 liradan 700 TL’ye kadar balık var" Tezgahlarını balıkla doldurduklarını dile getiren Serdar Doğan, "10 senedir balıkçılık işiyle uğraşıyoruz. Bu işin içindeyiz, bu sene sezonumuz iyi, balıklarımız çok çıkıyor. Bu sene güzel barbun geliyor, gümüş geliyor. Güzel mercanlarımız var, karakulak geliyor. Sezonda fiyatlar düşünce rağbet çoğaldı. En ucuz balık hamsi ve sardalye kilogramı 100 lira. Fiyatlar 700 liraya kadar çıkıyor" diye konuştu. "Vatandaşın en çok balık yiyeceği dönem bu dönem" Sezonla ilgili bilgi veren Mersin Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkan Yardımcısı Yalçın Sakın da, "Akdeniz 2-3 hafta verimli oluyor. Çünkü deniz dinlenmiş oluyor. Ama av baskısı çok olduğu için ondan sonra verim düşüyor, gün gün düşüyor. Tezgahlara turna, istavrit, kolyoz, karakulak dediğimiz balığımız, avcı, palamut, mercan, sarı çizgili barbunya, tekir, gümüş gibi her türlü balığımız mevcuttur. Akdeniz’de balık çeşitleri fazla ama potansiyel olarak az. Bu da vatandaşın bir ay uygun şekilde balık yemesini sağlayacak, sezonun açılması. Bir aydan sonra havalar soğumaya başladı mı, ihracatlar, iç bölgelere balıklar gönderilir, biraz tezgahlarda balık pahalanır. Vatandaşın en çok balık yiyeceği dönem bu dönem" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.