TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#balıkçı

İLKHABER-Gazetesi - balıkçı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, balıkçı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Adana Balıkçılar Çarşısı'nda balık fiyatlarına ortalama 50 lira zam yapıldı Haber

Adana Balıkçılar Çarşısı'nda balık fiyatlarına ortalama 50 lira zam yapıldı

Akdeniz'de iklim değişikliği nedeniyle balık popülasyonu denizde azalırken fiyatlarda artış yaşandı. Türkiye'nin önemli balıkçılık merkezlerinden Akdeniz'de iklim değişikliği krizi her geçen gün etkisini daha fazla hissettiriyor. Akdeniz'de havaların yağışsız gitmesi nedeniyle balık popülasyonunda azalma yaşandı. Ava çıkan balıkçılar umduğunu bulamayınca balık fiyatlarında da artışlar yaşandı. Adana Balıkçılar Çarşısı'nda, son 10 gün içinde balık fiyatlarına ortalama 50 lira zam yapıldığı bildirildi. Fiyatlar Üst Üste Zamlandı Hamsi, şu anda 100 lira, palamut 200 lira, çipura 250 lira ve levrek ise 230 lira gibi fiyatlarla alıcı buluyor. Balıkçı esnafı Nusrettin Özgün, "“Son 10 gündür fiyatlar yükselişte. 1 hafta içerisinde balık fiyatlarına ortalama 50 lira zam geldi. Vatandaşlar balığın pahalı olduğunu söylüyorlar. Ancak biz zam yapmıyoruz. Balığın ucuz olmasını istiyoruz. Denizlerde günden güne çekilme var. Geçen yıla göre fiyatlar ciddi artışta. Palamut 100 lira civarıydı ama şu an 200 lira, çipura 220 ile 250 arasında. Levrek ise boyuna göre 230-300 lira arasında değişiyor” diye konuştu. Balıkçılardan İyimser Beklentiler Diğer bir balıkçı Memduh Elmas ise, denizlerdeki fırtına ve yağmurun balık popülasyonunu artıracağına inandığını dile getirdi. Müşterilerin Tepkisi Balık almaya gelen müşteri Hayri Eskierentürk, "Balık fiyatları et fiyatlarına göre gayet ucuz. Ama her şeyin pahalı olması nedeniyle balık da yüksek fiyatlarla satılıyor. Ayda bir ya da 45 günde bir tüketebiliyoruz" şeklinde konuştu. İklim değişikliği ve dalgalanan fiyatlar, Akdeniz'deki balıkçılık sektörünü olumsuz etkilemeye devam ederken, tüketicilerin de bütçeleri zorlanıyor.

Hatay'da amatör balıkçı 45 kilogramlık balık yakaladı Haber

Hatay'da amatör balıkçı 45 kilogramlık balık yakaladı

Hatay'ın Samandağ ilçesinde balık avına çıkan amatör balıkçı Atakan Gözüküçük, Akdeniz Körfezi'nde dev bir balık yakaladıç. Yaklaşık 1,5 metre uzunluğundaki ve 45 kiloluk dev balığı oltayla yakalamayı başaran Gözüküçük, balığı bota çekmek için uzun uğraşlar verdi. AMATÖR BALIKÇININ AĞINA DEV BALIK TAKILDI Hatay'ın Samandağ'da amatör balıkçılık yapan Atakan Gözüküçük, balık avı için açıldığı Akdeniz Körfezi'nde devasa bir balıkla karşılaştı. Yaklaşık 1,5 metre uzunluğunda ve 45 kilogramlık özelliği olan balığı oltasıyla yakalayan Gözüküçük, balığın tekneye çekilmesi için büyük bir mücadele verdi. Balığı bota çekmeyi başardıktan sonra şaşkınlıklığını gizleyemeyen Gözüküçük, bu anları sosyal medyada paylaşıyor. Görüntüler kısa sürede büyük ilgi gördü. Balıkçı Gözüküçük, balık yakalama anını şu sözlerle anlattı: “Oltamızı suya attık ve bir balık vurdu. Bu kadar büyük bir balıkla karşılaşacağımızı hiç tahmin edemiyorduk. Sedat abimin bildiği bir yerdeydik, ben bu kadar büyük balıkların acemisiyim. Neyse ki oltamız sağlamdı ve kırılmadan dev balığı çıkarmayı başardık. O kadar büyük ve güçlüydü ki balığı çekerken çok yoruldu. 45 kilogramın üstünde bir balık olmayı hedefliyoruz. Beklerken, aşağıdan sanki bir kaya ya da batık görünüyor, ama sonunda o dev balığı yakalandı.” Gözüküçük, balığın canlı palamut yemine tek bir iğneyle vurduğunu ve oltaya saplanmış halde çekmeyi başardığını belirtti.

Mersinli balıkçılar “Vira Bismillah” demeye hazır Haber

Mersinli balıkçılar “Vira Bismillah” demeye hazır

Ege ve Karadeniz'de sezonun açılmasının ardından Mersin'deki Akdenizli balıkçılar da son hazırlıklarını tamamlayarak yarın gece 'Vira Bismillah' diyecek. Akdenizli balıkçılar, teknelerinin son bakımlarını yaparken bir taraftan da ağlarının hazırlayarak umutla sezonun açılmasını bekliyor. Tekneler ve ağlar son bakımdan geçti 321 kilometrelik Akdeniz'e kıyısı olan Mersin'de de balıkçılık da ciddi bir ekonomik gelir sağlıyor. Mersinli balıkçılar da, tekneleri ile ekmeğini denizden çıkartarak hem kendileri kazanıyor, hem de vatandaşların daha uygun fiyata balık tüketmesini sağlıyor. Eğe ve Karadeniz'de 1 Eylül'de başlayan sezon Akdeniz'de ise yarın gece yarısı başlıyor. Av yasağının sona ermesine bir gün kala balıkçı barınaklarında balıkçılar, teknelerinin son bakımlarını gerçekleştiriyor. Bakımları tamamlanan tekneler deniz indirilirken, ağlar ve motorlar da el den geçiriliyor. Balıkçılar bu yıl sezonun başlaması ile ilk aylarda çıkacak balık çeşitlerinden umutlu olduklarını dile getirdi. Hazırlıklara devam ettiklerini belirten balıkçı teknesi kaptanlarından Gültekin Işık," Karadeniz 1 Eylül'de başladı, bizim sezonda 15 Eylül'de başlıyor. İnşallah Karadeniz gibi de bereketli olur, umudumuz bu" dedi. Bereketli bir sezon bekleniyor Hazırlıkların bitme aşamasına geldiğini kaydeden Işık, önce teknelerin ardından da ağların bakımlarını yaptıklarını aktardı. Özellikle ilk haftalar da karides avladıklarına da dikkat çeken Işık, ardından da gümüş, barbun gibi balıkların avlanacağını sözlerine ekledi. Tekne sahiplerinden Cafer Eren," Teknemizin ve ağlarımızın bakımını yaptık, gemicilerimizi hazırladık. Teknemizi de 2 gün içinde indireceğiz. Bütün hazırlıklarımız bitmek üzere. Hem balıkçılar için, hem tüketiciler için güzel bir sezon olur inşallah" diye konuştu.

Hataylı balıkçı 25 Kilogramlık akya balığını yarım saatlik mücadeleyle yakaladı Haber

Hataylı balıkçı 25 Kilogramlık akya balığını yarım saatlik mücadeleyle yakaladı

Hatay'da yaşayan balıkçı Adem Erkol’un 25 kilogramlık akya balığını yarım saatlik mücadele ve heyecanla oltayla yakaladığı anlar kameraya yansıdı. Antakya ilçesinde yaşayan 34 yaşındaki Adem Erkol, balık tutmak için arkadaşlarıyla Samandağ sahiline gitti. Botuyla Akdeniz açıklarında avlanmaya başlayan Erkol ve arkadaşları, botla yaklaşık 1 kilometre açığa 90 metre derinlikte nasibini aramaya başladı. Erkol, oltasına takılan balığı yakalamak için çaba sarf etmeye başladı ve yarım saat süren azimle akya balığını botuna almayı başardı. Balığın büyüklüğünü fark eden Erkol, tarttığındaysa balığın 25 kilo olduğunu gördü. Tuttuğu devasa balıkla 20 kişilik 5 aileye ziyafet veren Erkol’un balığı yakaladığı andaki heyecanı ve yaşadıklarıysa kamera yansıdı. “Balığı tutmanın heyecanını ben insanlara anlatamam, onu yaşamak lazım” Samandağ açıklarında 25 kilogram olan balığı yakalayan Adem Erkol, “Samandağ açıklarında yaklaşık 1 km içeride 90 metre derinlikte avlanıyorduk. Arkadaşlarımla sohbet ederek zaman geçirdiğimiz anda oltamıza bir balık yakalandı. Balığın küçüklüğünü veya büyüklüğünü tahmin edemedik. Bizi baya yordu. Yarım saat sonra tekneye çıkarttık, bizi çok yordu. Tuttuğumuz balık 25 kilogram geldi. 1 metrenin üstünde uzunluğu vardı. 5 aile olarak yaklaşık 20 kişi tükettik. Bence heyecanı anlatılmaz yaşanır. Çektiğim videolarda heyecandan bağırdım. Balığı tutmanın heyecanını ben insanlara anlatamam. Onu yaşamak lazım. Farklı bir deneyim. Balıkçı ve balık tutanlar beni daha iyi anlar. Balığı tuttuğum o günkü heyecanım hale var. Unutulmayacak bir şey oldu. Arkadaşlarla güzel bir anı kaldı. Balığa çıkan arkadaşların her oltasına denk gelmesinin dilerim” ifadelerini kullandı.

Av sezonunun kapanmasıyla Mersinli balıkçılar teknelerini bakıma aldı Haber

Av sezonunun kapanmasıyla Mersinli balıkçılar teknelerini bakıma aldı

321 kilometre Akdeniz'e kıyısı olan Mersin'de balıkçılık önemli bir ekonomik gelir sağlıyor. Mersin'in genelinde birçok balıkçı, ekmeklerini kazandığı teknelerini 15 Nisan'da başlayan av yasağı nedeniyle barınaklara çekti. Bir aylık dinlenmenin ardından kıyıya çekilen tekneler bu kez karaya çekilip bakıma alındı. Karaya çekilen teknelerin önce kalafat, tamir, macun ve boya işlemleri yapılıyor. Bu işlemlerden geçen tekneler tekrardan denize indirilerek makine takımları takılıyor. 15 Eylül'de açılacak olan av sezonundan bir ay önce ise balıkçıların ağ takımı ve bakımına geçeceği belirtildi. Erdemli Balıkçı Barınağında da balıkçıların yanı sıra denizde diğer işlerde kullanılan teknelerin de bakımları gerçekleştiriliyor. "Tekne tamamen aktif olduktan sonra ağ bakımına geçiliyor" Şu anda bakımı yapılan bir tekneyi denize indirdiklerini belirten Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Berkay Bilgiç, "1 ay önce de karaya çekmiştik. Tekne sahibi bakımını bitirdi, biz de tekrar denize indiriyoruz" dedi. Sezon kapalı olduğu için tekne bakımlarının yapıldığına değinen Bilgiç, "Deniz indikten sonra toparlanması var. Çalışması, motorların, vincin aktif olması var. Tekne tamamen aktif olduktan sonra da ağ bakımlarına geçiliyor" diye konuştu. Karada yapılan bakımlarla ilgili bilgi veren Bilgiç, özellikle boya ve pervane bakımlarına dikkat edildiğini söyledi. Teknelerinin bakıma alındığını aktaran Makine Mühendisi Kadir Sağlam ise, "Bu dönemde hem balıkçıların hem de bizlerin teknelerinin bakımını yapıp indiriyoruz. Şu anda bizim teknemizin kaynak işleri vardı bitti, astarı atılıyor ardından boya yapılacak, sonra da denize çıkaracağız" şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.