TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#avokado

İLKHABER-Gazetesi - avokado haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, avokado haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Hatay'da avokado hasadı başladı Haber

Hatay'da avokado hasadı başladı

Depremin yaralarının sarıldığı Hatay'ın Erzin ilçesinde avokado hasadına başlandı. Çiftçi Halil Ay'ın 4 buçuk dönümlük tarlasında yetiştirdiği avokado, tarladan tane fiyatı 20 TL'den alıcı buluyor.Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından büyük yıkım yaşanan Hatay'da çiftçiler üreterek depremin izlerini silmeye çalışıyor. Türkiye'nin en bereketli topraklarından olan Erzin ilçesinde avokado hasat başladı. Yeşiltepe Mahallesi'nde çiftçilik yapan Halil Ay'ın 4 buçuk dönümlük arsasında yetiştirdiği avokado, tarladan tane fiyatı 20TL'den alıcı buluyor. Bahçesinde 110 avokado ağacı bulunan Ay, hasattan oldukça umutlu. Avokado hasadı depremin ardından umut oluyor Bereketli topraklarda çiftçilik yapan 34 yaşındaki Halil Ay, “Avokado yetiştiriciliğini yaklaşık dört buçuk dönüm arazinin içinde yapıyoruz. Bunun bir buçuk dönüme yakını avokado. Ortalama olarak baz alırsak tane fiyatı 20 TL, market satış fiyatı 35-40 TL bandında değişiyor. Avokado hasadına eylül ayında başlanır, ekim ayı boyunca devam eder. Hasadı yapılan avokado soğuk havalarda muhafaza edilir, soğuk havaların bitmesiyle kademe kademe ihtiyaca göre satışa sunulur. Tarlada şu anda 110 adet avokado ağacımız var ve bu ağaçlardan ortalama 2 ton civarında ürün çıkar. İşçilerin yevmiyesi bin lira. Türkiye'de genelde avokadonun dört cinsi var. Bizim elimizde olan Hass ve Fuerte cinsleridir” ifadelerini kullandı.

Avokado üreticilerine erken hasat uyarısı Haber

Avokado üreticilerine erken hasat uyarısı

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde Ziraat Mühendisi Yavuz Çetin, Gazipaşa’da para kazanma hırsı ve hırsızlık olayları yüzünden geçtiğimiz yıllarda avokadonun erken hasat edildiğini hatırlatarak, “Erken hasat edilmiş avokadolar, olgunlaşmadığı için ihracat ve market kanadında gerekse hallerde satıldığı andan itibaren bir ay boyunca olgunlaşmıyor ve sonra çürüyüp gidiyor. Bundan kaynaklı da avokadonun pazarı kapanıyor. Üreticilerimiz ve tüccarlarımız gerekli önlemleri almalılar” dedi. Gazipaşa’da üretimi hızla artan avokadonun hasat mevsimi yaklaşıyor. Olgunlaşma aşamasında olan avokadoların erken hasat edilmesinin kritik sonuçlar doğurduğuna dikkat çeken Ziraat Mühendisi Yavuz Çetin, avokado üreticilerine “Erken hasat etmeyin” uyarısında bulundu. Erken hasadın kâr değil zarar ettireceğini söyleyen Çetin, Tropikal meyvelerde, özellikle avokadolardaki pazarın oluşmamasındaki en büyük problemimiz, erken hasattır. Erken hasat edilmiş avokadolar, olgunlaşmadığı için gerek ihracat kanadında gerek market kanadında gerekse hallerde satıldığı andan itibaren bir ay boyunca olgunlaşmıyor ve lastik gibi olduktan sonra çürüyüp gidiyor. Bundan kaynaklı da avokadonun pazarı kapanıyor” dedi. “Üretici ve tüketicilerin hasat takvimini takip ederek önlem almaları gerekiyor” Üretici ve tüketicilere uyarıda bulunan Çetin, konuşmasına şöyle devam etti: “En yakın Avrupa noktasına da 27 günde ulaşıyor. Bundan kaynaklı Türkiye avokadosu coğrafi konum bakımından hem Avrupa’ya hem Ortadoğu’ya hem de Rusya’ya yakın, en uzak noktasına tırlarımızla bir hafta gibi bir sürede gönderebiliyoruz. Avokadonun erken hasat edilmesinin bir diğer özelliği de hırsızlık sorunu. Her avokadoyu olduğu zamanda alabilseler büyük oranda hırsızlığın da önüne geçilme ihtimali yüksek. Avokado, önümüzdeki süreçlerde yeşil altın olarak anılan bir bitki ve gün geçtikçe de ekim alanları artıyor, tanınırlığı artıyor. Değerli bir gıda olduğu için, sağlıklı olduğu için de diyetisyenlerin de yoğun önerileri arasında yer alıyor. Hem üreticilerimizin hem tüccarlarımızın hem de tüketicilerimizin avokadonun cinslerine göre hasat takvimini takip ederek önlem almaları gerekiyor.” Avokado cinsleri hakkında da bilgi aktaran Ziraat Mühendisi Yavuz Çetin; “Clifton cinsi avokadolarımız, iklime bağlı olarak sıcak ve deniz kıyısı olan sıcak bölgelerde 1 Ağustos itibari ile toplanabiliyorken dağlık ve rakımı yüksek yerlere çıktığımız zaman 15 Ağustos’a kadar olgunlaşma süresi sarkabiliyor. Bu noktada da üreticilerimizin ve tüccarlarımızın dikkatli olması gerekiyor. Fuerte cinsi avokadoların Ekim ayı gibi toplanmasını öneriyoruz. Bu türleri zaten 2-3 aşamada olgunlaştıkça topluyoruz. Yağ oranları arttıkça lezzetleri artıyor ve olgunlaşmaları söz konusu olabiliyor. Bacon cinsi avokadolarımız, Ekim ayının ilk haftası gibi toplanması söz konusudur. Ondan sonra da olgunlaşmaları olağan olabilir” ifadelerini kullandı.

Alanya'da avokado üretim alanı 12 yılda 66 kat arttı Haber

Alanya'da avokado üretim alanı 12 yılda 66 kat arttı

Turizm kenti Alanya muz, mango, avokado, papaya ve ejder meyvesi gibi ekonomik değere ulaşan tropikal meyve üretimiyle dikkati çekiyor.İlçede ekonomik değeri yüksek alternatif ürünler yetiştiren üreticiler, son yıllarda avokado üretimine yöneldi.İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, iklim özelliklerinden dolayı çok sayıda tropikal meyvenin ilçede yaygın olarak yetiştirildiğini söyledi.İç piyasanın ihtiyaçlarının büyük ölçüde bölgelerinden sağlandığını belirten Rüzgar, avokadonun ilçe ekonomisinde en önemli ürünlerden biri haline geldiğini kaydetti. Rüzgâr, avokado üretim alanının her yıl genişlediğine işaret ederek "12 yıl önce 250 dekar alanda yetiştirilen avokado, 5 yıl önce 3 bin 100, şimdi 16 bin 500 dekarlık bir alana ulaştı. Avokado üretimi 5 yılda 1260 tonlardan 17 bin tonlara ulaşmış durumda ve üretim alanı sürekli artıyor." dedi. "Yurt dışındaki taleplere üreticilerimiz yetişemiyor" Avokado hasadının belirli aylarda yapıldığını kaydeden Rüzgar, ürünün 12 aya yayılması için çalışıldığını vurguladı. Rüzgar, coğrafi işaretini aldıkları Alanya avokadosunun ekim alanlarının genişlemesiyle yaz aylarındaki üretim açığının kapatılacağına inandıklarını dile getirerek "İlk yıllarda bu meyveyi tanımıyorduk ve ne olduğunu bilmiyorduk ama bunu tanıtmaya çalıştık, anlattık. Bugün yurt dışındaki taleplere üreticilerimiz yetişemiyor." diye konuştu. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Rüzgar fidan, mazot ve gübre desteğinin yanı sıra avokado tesisi kuranlara yüzde 50 sübvansiyonla 10 yıl ödemeli destek verdiklerini belirterek sanayileşme ve ihracat arttıkça avokado üretimindeki büyümenin süreceğini sözlerine ekledi.  "Hedef 100 milyon adet avokado" Alanya Avokado Üreticiler Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen ise 15 yıl önce ticari değer olmayan avokadonun, bugün Alanya için ekonomik değeri yüksek bir ürün haline geldiğini söyledi. Avokado deyince artık Alanya'nın akla geldiğini dile getiren Sevilgen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her geçen yıl üretim alanı artıyor. Bu alanlarında hasat başladığında rekolte daha da artacaktır. Geçen yıl 70-80 milyon adet avokado hasadı hedefimizi gerçekleştirmiştik. Bu sene 100 milyon adet civarında bir hedefimiz var. Bana hedef ne derseniz ben inşallah 1 milyar hedefine görürüz. Göreceğimize de inanıyorum." Sevilgen, sebze-meyvede işçilik maliyetinin avokadoya göre yüksek olduğunu ifade ederek maliyeti düşük ve bakımı daha kolay avokadonun fiyatının çok yüksek olmasının da insanları avokado ekimine teşvik ettiğini dile getirdi.  Üretilen avokadonun yüzde 30'u yurt dışına Avokado ihracatının, üretimin artmasıyla paralel gittiğini vurgulayan Sevilgen, Orta Doğu, Kafkaslar, Rusya ve Balkan ülkelerinin Türkiye'nin konumu gereği önemli ihracat noktaları haline geldiğini kaydetti.

2. Alanya Tropikal Meyve Festivali başladı Haber

2. Alanya Tropikal Meyve Festivali başladı

ANTALYA (AA) - Antalya'nın Alanya ilçesinde düzenlenen "Avokado ve Mango" temalı 2. Alanya Tropikal Meyve Festivali başladı.Alanya Belediyesi tarafından İlçe Ziraat Odası ve Alanya Avokado Üreticileri Birliğinin katkılarıyla belediye binası arkasındaki meydanda düzenlenen festivale, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Kaymakam Fatih Ürkmezer, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, İlçe Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eray Erdem, Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen ile bazı kurum temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.Vali Şahin, açılışta yaptığı konuşmada, tropikal meyvelerin katma değeri ve getirisinin çok yüksek olduğunu söyledi. İlçede ikincisi gerçekleşen festivalin iki yıldız ürünü olduğunu anlatan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:"Mango ve avokado ilçede önemli ticari değere ulaşmış iki ürün. Pazar payları da hızlıca yükseliyor. Gelecekte çok iyi noktaya gelecekler. Avokado ve özellikle mangonun muzu geçme potansiyeli var. Buradan üreticilere sesleniyorum; muz potansiyel olarak son noktasına geldi, doyum noktasına ulaştı ama mangoda yüksek bir potansiyel var. Bunu değerlendirelim."Şahin, mangonun az suyla yetiştirildiğini, muz gibi suyu hoyratça kullanmadığını aktardı.Dünyada sadece üretmek ve kazanmanın çözüm olmadığını dile getiren Şahin, "Bunun sürdürülebilir olması gerekiyor. Biz de sürdürebilir tarımı benimsemeli ve çözümler üretmeliyiz. Mango, sürdürülebilir tarım açısından suyu tasarruflu kullandığı için de kıymetli bir üründür." diye konuştu.Şahin, festivalin Alanya'ya çok yakıştığını vurgulayarak, şöyle devam etti:"Bu egzotik ürün ve meyvelerin turizme de çok yakışan tarafı var. Dolayısıyla Alanya’ya, Alanya turizmine bu festival, bu tropikal meyveler çok yakıştı. Bu köprüyle beraber gastronomiyi de bu işin içine katarak turizmi çeşitlendirebiliriz. Çeşitlendirdikçe turist sayımızı ve elde ettiğimiz geliri artırırız. Tarım, turizm, ticaret Alanya'nın ekonomisi açısından çok önemli. Bunları bütün gücümüzle destekleyeceğiz, desteklemeye devam edeceğiz."- "Alanya'da 38 civarında tropikal meyvenin üretimi var"Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel de festival alanında stantları gezdikten sonra yaptığı açıklamada, 3 gün sürecek festivalin ana temasının avokado ve mango olduğunu kaydetti. Yücel, "Amacımız, bölgede yetişen tropikal meyvelerin, hem çiftçilere hem bölge ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlamasıdır. Alanya'da 38 civarında tropikal meyvenin üretimi var. Bunların 18'i ekonomik olarak önemli bir değere ulaşmış durumda." dedi.Gelecek yıllarda bu temaları çeşitlendirerek festivali daha da geliştireceklerini anlatan Yücel, şunları söyledi: "Hedefimiz, Alanya'da yetişen tüm tropikal meyvelerin Türkiye'nin her bir vilayetine ulaşmasıdır. Bu festivalle amacımız muzun ülkemizdeki yaygınlığına benzer bir şekilde Alanya'nın tropikal meyvelerinin de tüm evlere girmesine katkı sağlamaktır. Eskiden lüks kabul edilen muz şimdi herkesin bütçesine uygun hale geldi. Keza Alanya'da yetişen avokado da dünya genelinde talep görüyor. Avokado, üretimindeki adaptasyon başarımız sayesinde, şehrimiz ve ülke ekonomisi için önemli bir sektör haline geldi. Ülkenin avokado üretiminin yaklaşık yüzde 80'ini Alanya karşılıyor. Alanya'dan 12 ülkeye ihracat yapıyoruz ve ülke tüketiminin büyük bir kısmını karşılıyoruz."Gün boyunca farklı temaların işlendiği festival, pazar gününe kadar ziyaretçilere açık olacak.

Çok fazla tüketilen bazı besinlerin keşfi Haber

Çok fazla tüketilen bazı besinlerin keşfi

İBRAHİM BAYSAL-ÖZEL HABER ADANA(İLKHABER)-Sağlıklı beslenmek için sofralarımızdan eksik etmediğimiz besinlerinde bir tarihi olduğunu biliyor musunuz? Bunu merak eden uzmanların araştırmalarına baktığımızda bazı besinlerin tarihçesi şöyle.. 1-Domates Anavatanı Orta ve Güney Amerika’dır. Bugün dünyanın her yerinde yetişmekte olan domates aslında patlıcagillerdendir. Avrupalılar başta zehirli olduğunu düşünerek tüketmemişlerdir. 2-Patates  Patatesin anavatanı Güney Amerika'dır. Dünyada oldukça boldur. Osmanlı topraklarında ise 1850’li yıllarda egzotik bir yiyecek olarak İstanbul’da satılmaya başlanan patates, 1890’ların sonunda popüler olmuştur. 3-Muz Anavatanı Güneydoğu Asya’dır. Dünya üzerinde çok tüketilen bir besindir. En besleyici besinlerden bir tanesidir.  Dünyada en fazla muz üretimi Hindistan ve Çin’de oldukça fazladır. 4.Patlıcan İlk olarak Hindistan’da yetiştirilen Patlıcan oradan yayılmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığının verilerine göre Patlıcan Mısır üzerinden Kuzey Afrika’ya oradan Araplar tarafında İspanya’ya Türkler tarafından da Balkanlar üzerinden Avrupa’ya taşınmıştır. 5-Elma Elmanın anavatanı Anadolu’yu da içine alan Güney Kafkaslardır. Anadolu’ya girişi ise haçlı seferleriyle olmuştur. 6-Avokado Avokado Meksika’da keşfedilerek Amerika’ya yayılmıştır. Avokadonun yetiştiricilik alanlarının sınırlı ve besin değerini yüksek olması fiyatının da yüksek olmasına sebep olmuştur.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.