SON DAKİKA

#ASELSAN

İLKHABER-Gazetesi - ASELSAN haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, ASELSAN haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Aselsan’dan 616 milyon dolarlık stratejik yatırım hamlesi Haber

Aselsan’dan 616 milyon dolarlık stratejik yatırım hamlesi

Aselsan, savunma sanayiindeki liderliğini pekiştirecek ve seri üretim kapasitesini yükseltecek üç büyük yatırım projesini hayata geçiriyor. Şirketin bu stratejik hamlesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşen "2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ve Büyük Ölçekli Yatırımlar" programında resmiyet kazandı. CUMHURBAŞKANLIĞI HİMAYESİNDE TEŞVİK BELGELERİ TAKDİM EDİLDİ 26 Mart 2025 tarihinde düzenlenen törende, Aselsan'ın hayata geçireceği Foton Dedektör ve Nanoteknoloji Tesisi, Radar Sistem Entegrasyon ve Üretim Tesisi ile Hava Savunma Sistemleri Üretim ve Test Tesisi ile Akıllı Mühimmat Üretimi Tesisi projelerinin teşvik belgeleri, şirket yetkililerine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından takdim edildi. Toplam yatırım tutarı 616 milyon doları bulan bu projeler, Aselsan'ın üretim yeteneklerini önemli ölçüde artıracak. Şirket, bu yatırımlar sayesinde 1.672'si nitelikli olmak üzere toplam 2.244 kişiye yeni iş imkanı sunmayı hedefliyor. Aselsan'ın bu yatırımlarla birlikte kuracağı yeni nesil Ar-Ge altyapıları, yüksek adetli seri üretim kapasitesini artırarak özellikle ihracat performansını güçlendirmeyi amaçlıyor. Şirket, kilogram başına ihracat değeri Türkiye ve savunma sanayi ortalamasının çok üzerinde olan ürünlerde küresel rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. ÇELİKKUBBE SİSTEMİNDE YERLİLİK ORANI ARTACAK Yatırım projeleri kapsamında inşa edilecek tesisler, Türkiye'nin güvenlik sistemlerinin temelini oluşturan radar, sensör, akıllı mühimmat elektroniği ve hava savunma teknolojilerinin üretiminde kritik bir rol üstlenecek. Özellikle ülke güvenliği için hayati öneme sahip olan Çelikkubbe hava savunma sisteminin önemli bileşenlerinin bu tesislerde üretilecek olması, sistemdeki yerlilik oranını önemli ölçüde artıracak. Bu yatırımlar, artan ihracat talebine daha hızlı yanıt verme imkanı da sunacak. Aselsan, teşvik programı kapsamında TÜBİTAK ve bağlı enstitülerle yapılacak Ar-Ge iş birlikleri için hibe desteği, nitelikli personel desteği ve sigorta primi işveren hissesi desteği gibi çeşitli avantajlardan yararlanacak. Bu destekler, şirketin teknolojik gelişimini hızlandırırken, yeni üretim tesislerini daha sağlam bir finansal yapıyla hayata geçirmesine olanak tanıyacak. Şirket, bu büyük ölçekli yatırımları özkaynaklarının yanı sıra kamu teşvikleri ve uygun finansman modelleriyle finanse etmeyi planlıyor. Aselsan, bu stratejik projelerle ileri teknoloji alanındaki büyüme hedefini kararlılıkla sürdüreceğini kamuoyuna bildirdi.

Kacır: GÖZDE Güdüm Kiti, F-16'dan yapılan test atışında hızlı hedefi tam isabetle vurdu Haber

Kacır: GÖZDE Güdüm Kiti, F-16'dan yapılan test atışında hızlı hedefi tam isabetle vurdu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK SAGE ve ASELSAN ortaklığıyla geliştirilen GÖZDE güdüm kitinin, F-16 savaş uçağından yapılan hızlı hedefe test atışını başarıyla tamamladığını duyurdu. Bakan Kacır, X platformu üzerinden yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Ülkemizin güvenliğini tahkim edecek projelere hız kesmeden devam ediyoruz. TÜBİTAK SAGE ve ASELSAN ortaklığında geliştirilen GÖZDE güdüm kitinin F-16'dan yapılan hızlı hedefe test atışı başarıyla sonuçlandı. GÖZDE, bugüne kadar atışlarda en hızlı hedefi isabet eden güdüm kiti oldu." ASELSAN: "HEDEFE NOKTA ATIŞI YAPILDI" ASELSAN tarafından yapılan yazılı açıklamada, GÖZDE güdüm kitinin yüksek hızda hareket eden hedefi tam isabetle vurduğu belirtildi. "F-16 üzerinden gerçekleştirilen test atışında, yüksek hızla hareket eden binek araç hedefi, GÖZDE güdüm kiti ile tam isabetle vuruldu. Hava aracından elektro-optik sistem ile lazerle işaretlenen hedef, ANS/KKS/LAB bütünleşik sensör güdümü ile takip edilerek başarılı şekilde imha edildi." Açıklamada, bu başarının Türk savunma sanayiinin uluslararası alandaki rekabet gücünü artıran önemli bir adım olduğu vurgulandı. GÖZDE GÜDÜM KİTİ: STRATEJİK ÜSTÜNLÜK SAĞLIYOR GÖZDE güdüm kiti, sabit ve hareketli hedeflere hassas vuruş kabiliyeti kazandırarak Türk Silahlı Kuvvetlerine büyük bir stratejik avantaj sunuyor. MK-82 genel maksat bombalarını, Lazer Arayıcı Başlıklı (LAB) güdümlü mühimmata dönüştürüyor. F-16 ve Bayraktar Akıncı platformlarına entegre edilerek, geniş operasyonel alanlarda görev yapabiliyor. Herhangi bir itki sistemi taşımadan, gelişmiş güdüm ve navigasyon sistemleri ile 500 LB ağırlığındaki bombaları hassas ve etkili hale getiriyor.

Aselsan’dan borsada rekor yükseliş: Türkiye’nin en büyük üçüncü şirketi oldu Haber

Aselsan’dan borsada rekor yükseliş: Türkiye’nin en büyük üçüncü şirketi oldu

Türkiye, savunma sanayisinde attığı adımlarla yerlilik oranını %80’in üzerine çıkarırken, sektörün lokomotif şirketlerinden Aselsan, 2024 yılında rekor bilançoya imza attı. Bu başarı, şirketin borsada yatırımcıların ilgi odağı haline gelmesini sağladı. ASELSAN HİSSELERİNDE REKOR YÜKSELİŞ Açıklanan finansal sonuçların ardından Aselsan’ın hisse senetlerindeki yükseliş trendi hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz haftayı %12,93’lük bir yükselişle tamamlayan şirketin hisseleri; Son 3 ayda %34,56 Son 6 ayda %60,28 Yılbaşından bu yana %28,90 Son 1 yılda %53,7 oranında değer kazandı. Bu yükselişin etkisiyle Aselsan, 11 milyar 718 milyon dolarlık piyasa değeriyle, Türkiye'nin piyasa değeri en yüksek üçüncü şirketi konumuna yükseldi. TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ŞİRKETLERİ Türkiye’nin en büyük şirketleri, piyasa değerleri baz alınarak sıralandığında QNB Finansbank zirvede yer almaya devam ediyor. 27,30 milyar dolar piyasa değerine sahip olan bankayı, 14,80 milyar dolarlık piyasa değeriyle Garanti Bankası takip ediyor. Üçüncü sırada ise yerli savunma sanayii devi Aselsan bulunuyor. 11,66 milyar dolar piyasa değeriyle listeye güçlü bir giriş yapan Aselsan, savunma, haberleşme, radar, elektronik harp, elektro-optik sistemler, aviyonik, otonom sistemler ve sivil teknolojiler gibi birçok alanda faaliyet gösteriyor. Son yıllarda önemli bir büyüme kaydeden şirket, Türkiye'nin en büyük şirketleri arasında kendine sağlam bir yer edindi. TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ŞİRKETLERİ (PİYASA DEĞERİNE GÖRE SIRALAMA) Sıra Şirket Adı Piyasa Değeri (Milyar Dolar) 1 QNB Finansbank 27,30 2 Garanti Bankası 14,80 3 Aselsan 11,66 4 Turkish Airlines (THY) 11,60 5 Türkiye İş Bankası 10,79 6 Koç Holding 10,57 7 Akbank 9,58 8 Ford Otosan 8,48 9 BİM Birleşik Mağazalar 8,27 10 ENKA 7,61 11 Türkiye Petrol Rafinerileri (Tüpraş) 6,80 12 Yapı Kredi 6,80 13 Turkcell 5,92 14 Sabancı Holding 5,48 15 VakıfBank 4,72 16 Türk Telekom 4,61 17 Erdemir 4,10 18 Coca-Cola İçecek 4,08 19 Halkbank 3,86 20 OYAK Çimento 3,70

ASELSAN’ın net kârı 15,2 milyar TL’ye ulaştı! Haber

ASELSAN’ın net kârı 15,2 milyar TL’ye ulaştı!

ASELSAN, enflasyon muhasebesi uygulanmış 2024 yılı finansal sonuçlarını paylaştı. Şirket, 2024’te pek çok alanda rekor kırarak büyümeye devam etti. Geçen yıl 2023’e göre %32 artışla 6,5 milyar dolarlık sözleşme imzalayan ASELSAN’ın bakiye siparişleri %28 artışla 14 milyar dolar seviyesine ulaştı. Şirket, 2024 yılında ihracatını %67 artırarak 508 milyon dolara çıkardı. Net kâr marjı %10’dan %13’e yükselirken, net kârı 15,2 milyar TL olarak kaydedildi. İHRACATTA YENİ REKOR: 1 MİLYAR 17 MİLYON DOLAR ASELSAN’ın 2024 yılında imzaladığı yurt dışı sözleşmelerin toplamı, bir önceki yıla göre %70 artarak 1 milyar 17 milyon dolara ulaştı ve şirket tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. 2020’ye kıyasla sözleşme yapılan müşteri sayısında artış: Yurt içi müşteri sayısı: 180’den 394’e çıktı. Yurt dışı müşteri sayısı: 47’den 76’ya ulaştı. 7 yeni ülkeyle ihracat sözleşmesi imzalandı. 31 ürün için ilk kez ihracat anlaşması yapıldı. 6 farklı platform üreticisiyle ilk ihracat sözleşmesi gerçekleştirildi. SAVUNMA SANAYİİ VE İHRACATTA BÜYÜK ADIMLAR 2024 yılında ASELSAN, birçok önemli ihracat ve tedarik sözleşmesine imza attı: BİRİNCİ ÇEYREK: Akıllı ulaşım sistemleri ihracatına yönelik uluslararası anlaşma yapıldı. Güdüm kitleri ve hava elektro-optik sistemleri ihraç edildi. TCDD Taşımacılık için araç üstü sinyalizasyon ekipmanı tedarik edildi. Milli Savunma Bakanlığı ve SSB ile savunma sistemleri sözleşmeleri gerçekleştirildi. İKİNCİ ÇEYREK: Asya ve Orta Doğu’daki müşterilere yönelik elektronik harp, radar, sonar sistemleri ve güdüm kitleri ihracatı yapıldı. TUSAŞ ve SSB ile uydu sistemleri, kent güvenliği ve savaş sistemleri alanında anlaşmalar sağlandı. ÜÇÜNCÜ ÇEYREK: Asya-Pasifik bölgesinde kara ve deniz platformları için uzaktan komutalı silah sistemleri, radar ve dost-düşman tanıma sistemleri ihracatı gerçekleştirildi. ROKETSAN ile hava savunma füze alt sistemleri tedariki sözleşmesi imzalandı. DÖRDÜNCÜ ÇEYREK: AB merkezli bir müşteriye kara silah sistemleri ihracatı yapıldı. BAYKAR ile dost-düşman tanıma, uydu haberleşme ve hava elektro-optik sistemlerinin ihracatı için anlaşma sağlandı. HAVELSAN, STM ve TUSAŞ ile savunma teknolojileri geliştirme ve tedarik anlaşmaları yapıldı.

Aselsan Genel Müdürü Akyol: 2030'a kadar yarısı ihracat olan bir portföy hedefliyoruz Haber

Aselsan Genel Müdürü Akyol: 2030'a kadar yarısı ihracat olan bir portföy hedefliyoruz

Aselsan Genel Müdürü Ahmet Akyol, Bloomberg HT’ye konuk olarak şirketin büyüme stratejileri ve hedefleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Akyol, Aselsan’ın dünya genelindeki muadillerinden daha hızlı büyüdüğünü ve küresel bir dev haline gelmek için çalıştıklarını belirtti. Akyol, “Aselsan Next” adı verilen ve 2024 yılında başlayan dönüşüm programıyla birlikte, dünyadaki en iyi ürünleri üretmeye odaklandıklarını ifade etti. Bu kapsamda, oyun değiştirici teknolojilere ağırlık verdiklerini ve ihracat odaklı büyümeyi öncelediklerini vurguladı. İHRACAT ODAKLI BÜYÜME DEVAM EDİYOR Akyol, Aselsan’ın çift haneli büyümeye devam edeceğini ve yeni sözleşmelerde yüzde 70’lik bir artış yaşandığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “İhracat odaklı büyümeye devam edeceğiz. Varlık gösterdiğimiz ülke sayısını 20’ye çıkardık. Rekabetçi şirketlerle yol gidiyoruz. Ürünlerimiz sahada denenmiş, başarılı ürünler. Doğu Avrupa ve diğer bölgeler özelinde çalışmalarımız yoğunlaşacak. Daha yüksek teknolojili ve rekabetçi ürünlere yöneliyoruz.” "2030’A KADAR YARISI İHRACAT OLAN BİR PORTFÖY HEDEFLİYORUZ" Aselsan’ın gelecek planlarına değinen Akyol, çelik kubbe sistemlerinde ilerleme kaydedildiğini ve operasyonel verimliliklerinin arttığını dile getirdi. Şirketin öz kaynaklarının güçlü olduğunu belirten Akyol, halka arz planlarının olmadığını açıkladı. “Paydaşlarımızla birlikte ‘Çelik Kubbe’yi adım adım örüyoruz. Çelik kubbe bileşenlerinin daha hızlı teslim edileceği bir evreye giriyoruz. Operasyonel verimliliğimizi artırdık. Etkin iştirak yönetimiyle pozitif katkı sağladık. Kişi başı ciroda yüzde 9 iyileşme elde ettik. Öz kaynaklarımız yeterli olduğu için halka arz gündemimizde yok.” Akyol ayrıca, radar sistemlerinde kg başına 30 bin dolar seviyesine ulaşıldığını belirterek, yatırım harcamalarının benzer büyüklükte devam edeceğini ve 2030 yılına kadar portföylerinin yarısının ihracattan oluşmasını hedeflediklerini söyledi.

Bayraktar TB3 SİHA, ilk mühimmat atış testini başarıyla gerçekleştirdi Haber

Bayraktar TB3 SİHA, ilk mühimmat atış testini başarıyla gerçekleştirdi

Bayraktar TB3 SİHA, kısa pistli bir gemiden iniş-kalkış yapan ilk insansız hava aracı olarak tarihe geçti. Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen TB3, 17 Ocak Cuma günü Edirne'nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde Roketsan tarafından geliştirilen MAM-T mühimmatlarıyla ilk atış testini gerçekleştirdi. ASELSAN’ın ASELFLIR-500 sistemi ile donatılan TB3, hedefi tam isabetle vurarak başarısını bir kez daha kanıtladı. 20 BİN FEET’TE BAŞARIYLA TEST EDİLDİ TB3 SİHA, geçtiğimiz yıl TCG Anadolu gemisinden 12 derecelik eğimli rampadan kalkış yaparak 46 dakikalık bir uçuşla havacılık tarihine geçmişti. Çanakkale açıklarında gerçekleşen testlerde kısa piste hiçbir iniş destek ekipmanı olmadan iniş ve kalkış yapmayı başaran TB3, bu özelliğiyle dünyada bir ilk olma unvanını pekiştirdi. Ortalama 20 bin feet irtifada gerçekleştirilen tüm testler başarıyla tamamlandı. YÜKSEK İRTİFA REKORU VE YERLİ MOTOR BAŞARISI 25 Haziran 2024’te gerçekleşen testlerde Bayraktar TB3, TEI tarafından geliştirilen yerli PD-170 motoruyla 36.310 feet irtifaya çıkarak yüksek irtifa performansını kanıtladı. Baykar’ın geliştirdiği Bayraktar AKINCI TİHA ise 45.118 feet ile milli havacılık tarihinin irtifa rekorunu elinde bulunduruyor. UZUN SÜRELİ UÇUŞ VE TOPLAM UÇUŞ SÜRESİ TB3 SİHA, bugüne kadar gerçekleştirdiği test uçuşlarında toplam 887 saat 23 dakika havada kaldı. 20 Aralık 2023’te yapılan uzun uçuş testinde ise yere inmeden 32 saat boyunca gökyüzünde kalarak 5.700 kilometre yol katetti. ASELFLIR-500 İLE DÜNYADA LİDER PERFORMANS Milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi ilk kez Bayraktar TB3’te kullanıldı. 26 Mart 2024’te gerçekleştirilen entegrasyon testleri, ASELFLIR-500’ün dünya çapındaki muadillerine göre üstün performans sergilediğini ortaya koydu. SAVUNMADA DENİZ AŞIRI GÜÇ ÇARPANI Bayraktar TB3, katlanabilir kanat yapısı ve görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyeti sayesinde deniz aşırı keşif, gözetleme, istihbarat ve taarruz görevlerinde kullanılacak. Taşıdığı akıllı mühimmatlarla Türkiye’nin caydırıcı gücüne önemli bir katkı sağlayacak. BAYKAR: İHRACAT ŞAMPİYONU Tüm projelerini öz kaynaklarıyla geliştiren Baykar, 2003’ten bu yana gelirlerinin yüzde 83’ünü ihracattan elde etti. 2023 yılında 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Baykar, Türkiye’de en çok ihracat yapan ilk 10 firma arasında yer aldı.

ASELSAN ve SDT Uzay'dan temettü ödemesi: Tarihler ve detaylar belli oldu... Haber

ASELSAN ve SDT Uzay'dan temettü ödemesi: Tarihler ve detaylar belli oldu...

Borsa İstanbul'da işlem gören ve yatırımcıların yakından takip ettiği Aselsan ve SDT Uzay ve Savunma şirketleri, temettü ödemeleri konusunda önemli bir açıklama yaptı. Şirketlerin temettü ödeme tarihleri netleşti ve yatırımcıların hesaplarına yatırılmaya başlanacak. ASELSAN TEMETTÜ ÖDEMESİ DETAYLARI Aselsan, pay başına brüt 0,1118421 TL, net 0,1006578 TL temettü dağıtımı yapacağını daha önce duyurmuştu. Bugün yapılan açıklama ile temettü ödeme tarihi kesinleşti. Nakit kar payı hak kullanım tarihi 25 Kasım olarak belirlenirken, ödeme tarihi ise 27 Kasım oldu. Yani, Aselsan yatırımcıları, 27 Kasım'da temettülerini hesaplarında görebilecekler. SDT UZAY VE SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ TEMETTÜ DETAYLARI SDT Uzay ve Savunma ise, daha önce duyurduğu 3 taksitlik temettü planının ikinci taksitini ödeyecek. Şirket, pay başına net 0,7575834 TL kar payı dağıtacağını açıkladı. SDT Uzay için de nakit kar payı hak kullanım tarihi 25 Kasım, ödeme tarihi ise 27 Kasım olarak belirlendi. FİYAT DÜZELTMESİ Borsa İstanbul tarafından yapılan açıklamada, her iki şirket için de fiyat düzeltmesi yapıldığı belirtildi. Buna göre, Aselsan'ın pay başına brüt temettüsü 0,1118421 TL, teorik fiyatı ise 68,388 TL olarak güncellendi. SDT Uzay için ise pay başına brüt temettü 0,8417594 TL, teorik fiyat ise 232,358 TL olarak belirlendi. YATIRIMCILAR İÇİN ÖNEMLİ NOT Ödeme Tarihi: Hem Aselsan hem de SDT Uzay için temettü ödemeleri 27 Kasım'da yatırımcıların hesaplarına geçecek. Fiyat Düzeltmesi: Şirketlerin temettü ve teorik fiyat bilgileri güncellenmiştir. T+2 Kuralı: Temettü ödemeleri genellikle T+2 kuralına göre yapılır. Yani, hak kullanım tarihinden itibaren 2 gün sonra yatırımcıların hesaplarına yatar.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
İLKHABER-Gazetesi En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.