Türkiye'nin kara günü: 6 Şubat'ı unutmayacağız
Asrın felaketinin yaşandığı 6 Şubat’ın yıldönümünde depremin yıkıcı etkisi, aradan geçen 2 yıla rağmen aynı acıyla yüreklerde hissedildi. Binlerce insanın yaşamını yitirdiği, korku ve belirsizlikle dolu bir anıya dönüşen deprem hafızalarda ve kentlerde silinmesi zor derin izler bıraktı.
Felaketin 2. yıldönümünde, 6 Şubat 2025 saat 04.17'de, yürekler, yine derin bir hüzün ve anlam dolu sessizliğe büründü. 53 bin 537 vatandaşın yaşamını yitirdiği, 107 bin 213 kişinin de yaralandığı 11 ili etkileyen felaketin yaşandığı saatte bir araya gelen vatandaşlar, kaybedilen canlar için başta 11 il olmak üzere ülke genelinde saygı duruşunda bulundu ve dualar okudu.
Sadece binaları değil, aynı zamanda kalpleri de sarsan depremin yıkıcı etkilerinin yaraları hâlâ sarılmaya devam etse de, o an, depremde yakınlarını kaybeden, yaralanan, evlerinden olan birçok insan için korku ve belirsizlikle dolu bir anıya dönüştü.
Yaşanan acıları hatırlamak değil, aynı zamanda bir araya gelme ve destek olma fırsatı sunan depremin yıldönümünde, anma etkinlikleri için toplanan vatandaşlar, "Bu acıyı unutmak mümkün değil. Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın" dileğinde bulundu.
"Unutmadık, unutamayız”
Depremin en yıkıcı etkilerinin yaşandığı hoşgörünün merkezi medeniyetler kenti Hatay'daki depremzedeler de, "Unutmadık, unutamayız. 6 Şubat'ta yaşanan acıyı unutmak mümkün değil. Yaşadığımız acılar, bizi daha güçlü kıldı, dayanışma duygularımızı pekiştirdi ve insanlığımızı bir adım daha ileri taşıdı" mesajı verdi.
Hatay uyumadı
Bölgede depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen bazı depremzedeler aksaklıkların devam ettiğini de dile getirdi. Depremzedeler, "Barınma, beslenme, hijyen, sağlık, eğitim ve içme suyu gibi sıkıntılarımız sürüyor. Acil çözüm bekliyoruz" diyerek, tepkilerini geçen yıl ki anma töreninde olduğu gibi bu yıl da yineledi.
Hatay'daki anma programı, felaketin yaşandığı saatte başladı. Depremzedeler, yaklaşık 22 bin kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin enkaz altında kalarak yaralandığı kentte bu yıl da saat 04.00'da Antakya Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde toplandı. Kâbusun başladığı 04.17'de yaşamını kaybedenler için saygı duruşunda bulunan tüm katılımcılar, Asi Nehri'ne çiçekler bıraktı. Narlıca Deprem Şehitleri Mezarlığı'nda defnedilen yakınlarının mezarlarını ziyaret eden depremzedeler, burada dualar okudu.
Evlerde de depremde kaybedilen canlar anıldı ve Kur'an-ı Kerim okundu
Adana'da da depremin 2. yıldönümü nedeniyle anma etkinlikleri yapıldı. Çukurova ilçesi Güzelyalı Mahallesi'ndeki Alpargün Apartmanın yıkılması sonucu ölen 96 kişi ve tüm yaşamını yitirilenler için binanın enkazının temizlendiği alanda saygı duruşunda bulunuldu. Anma programı kapsamında evlerde de Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.
"Kaybettiklerimizin acısı hâlâ yüreğimizde"
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, depremin yıldönümü nedeniyle mesaj yayımladı. Vali Köşger, mesajında şunları kaydetti:
"Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve Adana’mızla birlikte 11 ilimizi de etkileyen büyük deprem felaketinin üzerinden iki yıl geçti. Yıkım gücü ve illerimizde meydana getirdiği tahribatla depremde 50 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 100 bini aşkın vatandaşımız yaralanmış, evsiz ve yuvasız kalmıştır.
Yaşanan felakette Adana’mızda maalesef 13 bina yıkıldı, 687 vatandaşımız Hakk’ın rahmetine kavuştu. 1627 vatandaşımız da yaralandı. Bu vesileyle depremde kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli yakınlarına sabırlar diliyorum. Çok geniş bir alanda ve kısa aralıklarla meydana gelen iki büyük depremin ardından Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla Bakanlıklarımız, AFAD, Jandarma, UMKE, Kızılay, sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerimiz, afetzedelerimize yardım etmek için yoğun çaba harcamış; milletimiz, vatanın her köşesinden deprem bölgesine uzanan dayanışma ve yardımlaşma köprüsü ile tüm dünya medeniyetlerine örnek olacak bir tutum sergilemiş, o zorlu süreçte Adana'mız da depremde sağlık üssü olarak vatandaşlarımızın yaralarını sarmıştır. Zor zamanlarımızda Adana’mızın ve depremi yaşamış şehirlerimizin yanında olan aziz milletimize şükranlarımı sunuyorum.
Birçok vatandaşımızı evsiz barksız bırakan, yuvasının sıcaklığından ve sevdiklerinden ayıran 6 Şubat depremlerinin izlerini devletimiz ve milletimiz ile birlikte siliyoruz. İlimizde şu ana kadar 6 bin 817 konut ve iş yeri teslim edildi. 11 bin 899 konut, 89 iş yeri ve 534 köy evi olmak üzere toplam 12 bin 522 bağımsız bölüm teslim edilecek olup hak sahibi olan vatandaşlarımızın konut yapım süreçleri bu yıl içerisinde tamamlanmış olacaktır. Bu süreçte bizlerden desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, bakanlarımıza, milletvekillerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza ve aziz milletimize teşekkürlerimi sunuyorum.
Deprem gerçeğiyle yaşamayı öğrenmek, ona karşı dirençli yapılar inşa etmek ve toplumda bilinç oluşturacak eğitim ve farkındalık çalışmalarını sürdürmek hayati önem taşımaktadır. Doğal bir afet olan depremin büyük bir felakete dönüşmesini önlemek için doğayla uyumlu, bilimsel veriler ışığında planlanmış şehirler kurmalı ve gerekli tüm tedbirleri eksiksiz bir şekilde hayata geçirmeliyiz.
Unutmamalıyız ki depremi engellemek mümkün olmasa da bilinçli ve hazırlıklı olarak can ve mal kayıplarını en aza indirmek bizim elimizdedir. Bu vesileyle, depremde yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve sabırlar diliyorum. Rabbim ülkemizi ve aziz milletimizi her türlü afetlerden korusun."