Obezite ameliyatları, yeni ve sağlıklı bir hayatın kapılarını aralıyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından en riskli 10 hastalık arasında sayılan obezite, son 30 yılda çocuklarda 2, ergenlerde ise 4 katına çıktı. Restriktif ve Malabsorptif cerrahi yöntemleri uygulanan obezite ameliyatları ile yeni ve sağlıklı bir hayatın kapılarının aralandığı bildirildi.
Obez insan sayısı, son yayımlanan çalışmalara göre dünya genelinde bir milyarı aşarken, son 30 yılda çocuklarda obezite oranının 2, ergenlerde ise 4 katına çıktığı ifade edildi. Boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkması, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanan obezitenin, kalp hastalıkları, diyabet, kanser, uyku apnesi, eklem problemleri ve depresyon gibi sağlık sorunlarına yol açtığı belirtildi.
DSÖ tarafından en riskli 10 hastalık arasında sayılan obezitenin, sadece kilo verme ötesinde yaşamı tehdit eden birçok sağlık sorununa yol açabilen ciddi bir durum olduğuna dikkati çeken uzmanlar, diyet ve egzersiz gibi geleneksel yöntemlerle kurtulmanın mümkün olmadığı durumlarda, ameliyatın son çare olarak umut ışığı olabileceğini bildirdi.
Uzmanlar, morbid obezite ameliyatlarında restriktif cerrahi ve malabsorptif cerrahi yöntemlerinin uygulandığını, ameliyat öncesi ve sonrasında da dikkatli bir değerlendirme ve takip gerektiğini söyledi.
Organ bağışı bulunan hastaya da obezite ameliyatı yapıldı
Bu arada, Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesine aşırı kiloları sebebiyle başvuran ve daha önce organ bağışında bulunan bir hastaya da obezite ameliyatı yapıldı.
Hastanenin Cerrahi Onkoloji Kliniğinde görevli Op. Dr. Serkan Yılmaz "Böbrek nakilli ve riskli bir hastamız, bize şişmanlık ameliyatı olmak için başvurdu. Organ bağışlayan hastalar da morbid obezite ameliyatları olabilmekte. Bu hastamızın ameliyatı başarılı geçti." dedi.