TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Altınoran

İLKHABER-Gazetesi - Altınoran haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Altınoran haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Torosların eşsiz florası 'Toroslar ve Nadide Çiçekleri' adlı eserde toplandı Haber

Torosların eşsiz florası 'Toroslar ve Nadide Çiçekleri' adlı eserde toplandı

Toros Dağları'nın eşsiz florası, Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Dr. Haluk Uygur, Gülsüm Ünal, Tansu Hastürk, Ozan Gözüyeşil ve Doç. Dr. Serpil Demirci Kayıran tarafından 18 yıllık bir çalışmayla kitaplaştırıldı. Çukurova Üniversitesi Ziraat, Fen ve Eczacılık fakültelerinden altı öğretim üyesinin danışmanlığında hazırlanan 300 sayfalık eser, Karahan Kitapevinde basılarak, kitap raflarındaki yerini aldı. Çalışmanın ilk çıkış noktası bölgede hâlâ şifa niyetine kullanılan çiçekleri araştırmak olsa da, ilerleyen süreçte hem Torosların hem de orada yetişen çiçeklerin kitaplara sığmayan derinliği ortaya çıkmaya başladı. Böylece çalışmanın rotası, etnobotanik alanında aktüel bir bilim kitabına doğru yöneldi. Eserin, aynı zamanda fotoğrafik bir ürün olarak da çok değerli olduğunu belirten Dr. Haluk Uygur, "Bu eserin hazırlanışı sırasında herbariumu yapılan bitkilerden Eczacılık Fakültesi Orta Toroslar Bitki Koleksiyonu oluşturuldu ve böylece Çukurova Bitki Müzesi’nin de temelleri atıldı. Eserin içerisinde Orta Toroslarda yetişen çiçeklerin Latince ve yöresel isimleri, çiçekleri tanıma yöntemleri, bu çiçeklerin tıbbi ve sanayi önemleri, insanların kültürel yaşantısındaki rolleri, sanat eserlerinde yer alış biçimleri gibi konular detaylı olarak işlendi" dedi. Eserde ayrıca Toros Dağları’nın coğrafi özellikleri, gölleri, kuş cennetleri, ören yerleri gibi turistik değerlerin de anlatıldığını dile getiren Uygur, "Bu haliyle 'Toroslar ve Nadide Çiçekleri' isimli çalışma hem bir bilimsel eser, hem de Orta Toroslar'da yer alan Bolkar ve Aladağlar'ı dolaşmak isteyen doğa tutkunları için bir rehber niteliği taşıyor" ifadelerini kullandı. Tarihin ilk tıp kitabı olarak bilinen Dioscorides'in yazdığı Materia Medica'dan Lokman Hekim'e kadar Çukurova'da yaşayıp da tarihte iz bırakmış birçok kişi ve olayı "Toroslar ve Nadide Çiçekleri" adlı kitapta okurlara aktarmaya çalıştıklarını anlatan Dr. Uygur, şunları kaydetti: "İsviçre'de sadece 1 tane endemik bitki bulunurken, Polonya'da 3, Fransa'da 140, İngiltere'de 17 tane endemik bitki bulunuyor. Türkiye'ye baktığımızda 3 binden fazla endemik bitki yetişirken, sadece Adana il sınırları içerisinde 470 çeşit endemik bitki yer alıyor. Sayısal açıdan bakıldığında bölgemizin bitki türleri açısından ne kadar zengin bir konuma sahip olduğu anlaşılıyor." Uygur, 25×35 ebadında, sert kapak ve 300 sayfa olarak hazırlanan kitabın, internet ortamından veya Karahan Kitapevi’nden temin edilebileceğini bildirdi.

Sinematek Adana’da 'Ağlayan Çayır' gösterimi Haber

Sinematek Adana’da 'Ağlayan Çayır' gösterimi

Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu’nun yeni sezonun ikinci Sinematek Adana etkinliği, Başkent Üniversitesi Kışla Sağlık Yerleşkesi Toplantı Salonu’nda yapıldı. Etkinlikte, modern zamanlar üçlemesinin ilk halkası olan Theodoros Angelopoulos’un son dönem filmlerinden "Weeping Meadow" gösterimi gerçekleştirildi. Filmin gösterimiyle, mitolojik ögeler ve enfes görsellerle bezenmiş 30 yıla uzanan tarihsel bir sürece şahitlik edildi. Türkçesi “Ağlayan Çayır” olan filmin gösteriminin ardından, söyleşi de yapıldı. Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu Başkanı Dr. Haluk Uygur, burada yaptığı konuşmada, 18-24 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen "Nefes" adlı fotoğraf, müzik ve edebiyat sergisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Fotoğraf başta olmak üzere müzik, resim, tiyatro ve belli alanlarda da bilimsel çalışmalara imza attıklarını söyleyen Dr. Uygur, "Aynı zamanda kentin sanat dinamiklerini harekete geçirmek üzere izleyici de oluşturmaya çalışıyoruz. Bu nedenle 13 yıldır Sinematek Adana Türkiye'nin tek Sinametek'i dir. İstanbul'da bugünlerde bir tane kurularak yeniden canlandırıldı. Sinematek Adana olarak, sinema üretimini ve önemli isimleri misafir ederek etkinliklerimizi sürdürerek bugünlere kadar geldi" dedi. Uygur, Sinematek'in kurulmasında ve bugüne kadar gelmesinde Murat Ali Hersekli ve Edip Kuzey Akten'in çok büyük emeği olduğunu kaydetti. “Nefes” Projesi kitabını Murat Ali Hersekli ve  Edip Kuzey Akten'e hediye etmek istediğini ifade eden Dr. Haluk Uygur, "Aynı zamanda Nefes kitabının mizanpajını yapan da Edip Kuzey Akten'dir. Sergi açılışı bitti. Bu etkinlikler kapsamında 5 açılış yaptık ve hepsi birer şölene dönüştü. Sergi 11 Ocak 2025 tarihine kadar Gündoğdu Müzesi Sanat Galerisinde açık olacak" diye konuştu. Uygur, Altınoran olarak kendilerine kucak açan Başken Üniversitesi yöneticilerine de teşekkür etti. Nefes kitabının yazarlarından Prof. Dr. Ünal Zorludemir'in de konuşma yaptığı etkinlikte, Sinematek Adana Yöneticisi Murat Ali Hersekli Theodoros Angelopoulos’un sinema yolculuğunun son dönem filmlerinden Weeping Meadow (Ağlayan Çayır) filmi, yönetmeni, senarist ve müzik yapımcısının tanıtımını yaptı.

Adana'da Omar Faruk Tekbilek ve oda konseri rüzgârları esti Haber

Adana'da Omar Faruk Tekbilek ve oda konseri rüzgârları esti

Çukurova'nın yetiştirdiği önemli insanlar arasında yer alan ve öyküsü Japon İmparatorluk Orkestrası’na kadar uzanan müzisyen Omar Faruk Tekbilek'in yaşamını anlatan “Nefes” isimli kitap, Dr. Gökhan Gündoğdu Müzesi'nde sergiye açıldı. Prof. Dr. Ünal Zorludemir ve Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Dr. Haluk Uygur tarafından foto-monografik çalışmayla kitaplaştırılan eser, sergide büyük ilgi gördü. Omar Faruk Tekbilek, Gündoğdu Okulları'ndaki etkinlikte Müzisyen Dr. Hasan Boğa ile birlikte Nokta isimli yapıtını da ilk kez seslendirdi. Adana Valisi Mahmut Köşger, buradaki etkinlikte Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği’nin onur üyeliğine alınan Omar Faruk Tekbilek’e onur üyeliği rozetini taktı. Dernek Başkanı Dr. Haluk Uygur, Nefes isimli projenin önemine değinerek, "Biz Adana’yı sanatla bir yere taşıyabilirsek Adana da bizi dünyaya taşıyacaktır. İşte bu nedenle da tam 2015 yılından bu yana Adana’ya Güç Verenler adında bir proje yürütüyoruz. Bu projede bugüne kadar Adana’ya güç vermiş, Adana’yı dünyada tanıtmış veya burada önemli işler yapmış fakat sağlıklarında yeterince tanınmamış değerlerimiz için kitaplar hazırladık. Yaptığımız kitap sayısı Omar Faruk Tekbilek'in yaşamını anlatan kitapla birlikte 34 oldu" dedi. Omar Faruk Tekbilek de, konuşmasında manevi duygularla büyüdüğünü ifade ederek, "Kendimle bir bütün oldum ve hamdolsun bugünlere geldim. 73 yaşındayım ama ruhen 11 yaşındayım" diye konuştu. “Nefes” isimli projenin 2. açılışı da Muse Art Collective organizasyonu ile gerçekleştirildi. Opera Sanatçısı Burak Bilgili ve Piyanist Dilan Dereli'nin oda konseri, özel davetlileri bir araya getirdi.

'Taş Tepeler' projesi, dünya tarihine ışık tutuyor Haber

'Taş Tepeler' projesi, dünya tarihine ışık tutuyor

Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği, sezon açılış etkinlikleri kapsamında 12 bin yıl önce kurulan  "Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Projesi: Taş Tepeler"e gezi düzenledi. Dernek üyeleri, Taş Tepeler gezisinde, Sayburç, Çakmak Tepe, Göbeklitepe ve Karahantepe'yi, kazı başkanları Doç. Dr. Eylem Özdoğan ve Doç. Dr. Fatma Şahin'in,  Karahantepe'yi de “Taş Tepeler” projesinin Koordinatörü ve Karahantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul rehberliğinde gezdi. Katılımcılar, sosyal medyada kazıların durdurulduğu yönünde bilgilerin yer adlığı Göbeklitepe'deki çalışmaların devam ettiğine şahit oldu. Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği grubuna, dünyanın farklı bölgelerinden yaklaşık bin prehistorya uzmanı bilim insanın 4 Kasım 2024 tarihinde Şanlıurfa'da Neolitik dönemi tartışmak üzere toplanacağı bilgisi verildi. Dünya tarihini değiştiren kahramanlar arasında bir Adanalı: Doç. Dr. Fatma Şahin Dünya tarihini değiştirebilecek düzeyde öneme sahip SİT alanındaki eserleri gün yüzüne çıkartmak üzere Prof. Dr. Necmi Karul koordinatörlüğünde dünyanın çeşitli yerlerinden seçilmiş bilim insanları kazı çalışmaları devam ederken, her kazının başına dünyadan önemli prehistorya uzmanları atandı. Bu tepelerin içinde en eski bulgulara sahip olan Çakmak Tepe’deki kazıya başkanlık yapmak üzere ise Çukurova Üniversitesi'nden Doç. Dr. Fatma Şahin seçildi. Yerleşimden çok uzak, zaman zaman 50 dereceyi aşan sıcakta ekip arkadaşlarıyla çalışan Doç. Dr. Fatma Şahin'e, Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Dr. Haluk Uygur tarafından, derneğin kitapları hediye edildi. Hediye edilen kitaplar arasında, Dr. Haluk Uygur, Ayşe Ateşoğlu ve Prof. Dr. Hakan Yaman ile birlikte Türkçeye kazandırılan “Kilikya'ya Yolculuk, Kilikya'nın Tanrıları ve Yöneticileri ve Küçük Asya'ya Seyahat” isimli kitaplar yer aldı. Dr. Uygur, Doç. Dr. Fatma Şahin'in, böylesine önemli bir projede bilgisi ve kararlılığıyla Adana'yı temsil ettiğini ifade ederek, "Bu projede yer alan tüm bilim insanlarına saygı duymamak elde değil. Bölgeyi tüm güçleriyle kazan bilim insanlarının hepsine Altınoran olarak başarılar diliyoruz. Vatanseverlik böyle bir şey olsa gerek" dedi. Sanat eserlerinin, yapıldıkları dönemin düşünme sistemini günümüze aktaran en önemli iletişim araçları olduğunu söyleyen Dr. Haluk Uygur, "Hele eserlerin ait olduğu dönemde yaygın anlamda kullanıldığı biçimde yazı icat edilmediyse, sanat eserleri bir anlamda yazı haline geliyor. İşte Altınoran olarak bizim gayretimiz, bu yazı dilini öğrenerek dönem insanını anlamaya çalışmak. Tüm gezilerimiz bu amaç doğrultusunda yapılıyor. Unutmamalı ki, geçmişi anlamak, geleceği inşa etmenin ilk adımıdır. Bizce sanatın asıl amacı ise geleceğin inşasına katılmaktır" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.