Aliya İzzetbegoviç kimdir? Aliya İzzetbegoviç sözleri ve hayatı
Aliya İzzetbegoviç, Bosna Hersek’in bağımsızlığını savunan, İslam bilincini uyandırmak için mücadele eden ve ülkesinin ilk Cumhurbaşkanı olarak anılan önemli bir liderdir. Bugün, vefatının 21. yıldönümünde anma mesajları yayımlanıyor. İşte Aliya İzzetbegoviç'in hayatı ve hakkında merak edilenler...
ALİYA İZZETBEGOVİÇ KİMDİR?
1925 yılında Bosanski Samac'ta doğan Aliya, eğitimine Saraybosna’da devam etti. Genç yaşlarda Müslüman Boşnakların dini ve milli bilincini uyandırmak için çalışmalara katıldı. İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan zulümler ve ayrımcılıklar, onun mücadele azmini artırdı. "Genç Müslümanlar" hareketinin önde gelen isimlerinden biri olarak, Müslümanların eşit haklar kazanması için çaba gösterdi.
Hapiste Geçen Yıllar
1946 yılında, "Genç Müslümanlar" oluşumunun faaliyetleri nedeniyle tutuklandı ve 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezaevinde de yazmaya devam etti ve özgürlük mücadelesine olan inancını hiç kaybetmedi. 1983 yılında ise “Saraybosna Süreci” olarak adlandırılan davada, 12 arkadaşla birlikte yeniden tutuklandı ve 14 yıl hapis cezasına mahkum edildi.
Bosna Hersek’in Bağımsızlığı
1990'larda Yugoslavya'nın dağılması sürecinde, Bosna Hersek’in bağımsızlık referandumu için önemli bir rol oynadı. 29 Şubat-1 Mart 1992 tarihindeki referandumda, katılanların %99,7'si bağımsız Bosna Hersek için "evet" dedi. Bu süreçte, Sırp ve Hırvat grupların saldırılarına karşı koyarak, Boşnakların mücadelesini liderlik etti.
Erdoğan’a Bosna Hersek’e sahip çıkması için vasiyet etti
Aliya İzzetbegoviç, 19 Ekim 2003’te vefat etti. Vefatından önce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Bosna Hersek’e sahip çıkması için vasiyet etti. Cenazesine 150 binden fazla kişi katıldı ve Kovaçi Şehitliği’ne defnedildi.
Aliya İzzetbegoviç'in en ünlü eserleri
Fikir adamı olarak da tanınan İzzetbegoviç, ardında "İslam Deklarasyonu", "Doğu ve Batı Arasında İslam" gibi önemli eserler bıraktı. "Batı hiçbir zaman uygar olmamıştır ve bugünkü refahı; sömürgeciliği, döktüğü kan ve çektirdiği acılar üzerine kuruludur." sözü, onun tarihsel perspektifini yansıtmaktadır.
ALİYA İZZETBEGOVİÇ SÖZLERİ
Ve her şey bittiğinde, hatırlayacağımız şey; düşmanlarımızın sözleri değil, dostlarımızın sessizliği olacaktır.
Biz de zalimlerden olursak, zulme karşı savaşmamızın bir anlamı kalmaz.
Biz ölüyoruz ama onlar da kazanmıyorlar…Yeryüzünün öğretmeni olabilmek için gökyüzünün öğrencisi olmak lazım.
Kabile ve ulusun dar sınırlarından kurtulmak için kendinizi Müslüman olarak düşünmeye başlayın.
Hiç kimse intikam peşinde koşmamalı, sadece adaleti aramalıdır. Çünkü intikam sonu olmayan kötülüklerin de kapısını açar. Geçmişi unutmayın ama onunla da yaşamayınBir kelimeyi hiç aklınızdan çıkarmayın: Devlet. Devletin ne kadar önemli olduğunu hepimiz idrak etmeliyiz. Devletsiz bir millet boşluğa düşer, rüzgarda savrulup gider.
Geleceğimizi geçmişimizde aramayacağız. Kin ve intikam peşinde koşmayacağız.
Hayat kısa sözüne hiç itibar etmedim. Çünkü yeterince uzun yaşadığımı düşünüyorumNefrete nefretle cevap vermeyin. Bosna için nefret çıkmaz sokaktır. Nefret sadece bizim ruhlarımızı zedelemiyor, Bosna'nın özünü de zedeliyor.
Dindarlık şehrin büyümesiyle azalır; daha doğrusu, bu azalma insana yadırgatıcı bir tarzda tesir eden şehircilik unsurlarının birikmesiyle beraber meydana gelir. Çünkü şehir ne kadar büyürse üzerindeki gök de o kadar ufalır.
İktidara gelirseniz, hal ve hareketlerinize dikkat edin. Kibirli olmayın, kendini beğenmişlik etmeyin. Size ait olmayan şeyleri almayın, güçsüzlere yardım edin ve ahlak kurallarına uyun. Unutmayın ki sonsuz iktidar yoktur. Her iktidar geçicidir ve herkes, er veya geç, önce milletin ve nihayet Allah`ın önünde hesap verecektir.Hayat inanan ve salih ameller işleyenler dışında hiç kimsenin kazanamadığı bir oyundur.
Sloganımız şu: Kendinden olanı sev, ötekine saygı göster.
İslâm korkakların değil cesur ve atılgan Müslümanların omuzlarında yükselecektir.
Aliya İzzetbegoviç, yalnızca Bosna Hersek’in değil, tüm İslam dünyasının sembollerinden biri olarak anılmaya devam ediyor. Onun mirası, günümüzde de Müslümanların özgürlük ve adalet arayışında önemli bir ilham kaynağıdır.