TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#alım gücü

İLKHABER-Gazetesi - alım gücü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, alım gücü haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Berberler, ekonomik sıkıntı çeken emekli müşterilerini kaybediyor Haber

Berberler, ekonomik sıkıntı çeken emekli müşterilerini kaybediyor

Adana'daki berber esnafı, son dönemde ekonomik zorluklarla mücadele eden emekli müşterilerini kaybetmeye başladı. Adanalı berber Ahmet Arık, "Artık emekli müşteriler evde kendileri saç tıraşı oluyor" dedi. Ticaret Bakanlığı'nın, kuaför ve güzellik salonları gibi haftanın bir günü kapalı olması uygulamasının bugün itibarıyla yürürlüğe girdiğini açıkladığı berber dükkânı işletmecileri, emekli müşterilerini tek tek kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor. Yaşlı ve emekli müşterilerinin gelirindeki düşüş ve maaşların yetersiz kalması nedeniyle tıraş olmaya gelemediklerini belirten berber dükkânı işletmecileri, bu durumun kendilerini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Adana'da berberlik yapan Ahmet Arık, emekli müşterilerinin sayısında belirgin bir azalma yaşadığını ifade ederek, "Emeklilerin alım gücünün azalması, doğrudan bizim müşteri profilimize yansıdı. Çok sayıda emekli müşterim, artık tıraş olmak için gelmiyor. Emekliler, zorunlu kesimler dışında satın aldıkları elektrikli tıraş makineleriyle, bakımlarını evlerinde kendileri yapmaya başladı" dedi. Bazı berber esnafının müşteri kaybından dolayı işyerini kapatarak farklı bir meslek grubuna yöneldiğini anlatan Ahmet Arık, "İşyerini kapatan birçok meslektaşımız, mesleğini artık ek iş olarak icra ediyor. Müşteri kaybımızdan dolayı, elektrik ve su faturalarımızı ödemekte zorluk çekiyoruz" ifadeleriyle sıkıntılarını dile getirmeye çalıştı. Bazı berber esnafı da özellikle pandemi sürecinde vatandaşların berber dükkânlarından uzaklaştığını anımsatarak, şunları kaydetti: "Artan maliyetler ve vergi yükleriyle birlikte, berberlerin kar marjları önemli ölçüde azaldı. Emekli müşterilerin kaybı da, bu zorlu ekonomik koşullar altında berberler için ek bir külfet oluşturuyor. Berberlerin yanı sıra, müşteri kayıpları kafe, restoran ve giyim gibi sektörlerde de yaşanıyor."

Tosun: Balık artık sofralarda yerini alamıyor Haber

Tosun: Balık artık sofralarda yerini alamıyor

Adana’nın Yumurtalık ilçesinde emekli olduktan sonra balık satarak geçimlerini sağlayan esnaf, bu yıl balık sezonunun iyi geçmediğini söyledi. Bilinçsiz avlanma yüzünden denizlerde balık kalmadığını belirterek var olan balığın fiyatlarının da yüksek olduğunu, bu yüzden de vatandaşların balığa ulaşmakta zorlandıklarını söyledi. 26 yıldır balıkçılık yapan Kemal Tosun, balık avlarken nelere dikkat edilmeli, bu işlere yeni başlayan balıkçılar nelere dikkat etmeli ve balık fiyatlarının pahalı olmasından bahsetti. Balık fiyatların yüksek olması yüzünden alım gücünün azaldığını ve bu yüzdende vatandaşların zorlandıklarından bahseden Kemal Tosun sözlerini şu şekilde devam etti: “Yumurtalık’a tatil için gelen insanlar dalyana giderek veya balık tutabilecek yerlere giderek olta ve ağ atıyorlar. Bunun sonucunda bilinçsiz avlanma ortaya çıkıyor. Normalde küçük balık yakalanmaz denize geri bırakılır ama bizim insanlarımız acımasız, önüne geleni yakalıyorlar sonra bizlere balık kalmıyor. Geçen sene balık çoktu, ucuzdu ama bu sene balık olmadığından balık fiyatları pahalı olduğu için vatandaş da balık almıyor. Balık fiyatları yükselince bizim işlerimizde düşmeye başladı. İnsanların alım gücünün düşmesi ile zaruri bir ihtiyaç olan balık artık sofralarda yerini alamıyor.” Kemal Tosun “Dürüst ve temiz olun. En önemlisi de sabırlı olun” diyerek konuşmasını sonlandırdı

Niğde'de esnaf ve vatandaş ekonomik krizden şikayetçi Haber

Niğde'de esnaf ve vatandaş ekonomik krizden şikayetçi

SERHAT AKARSU ADANA (İLKHABER) -  CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ve ilçelerinde esnaf ziyareti ve pazaryeri ziyaretleriyle ilgili izlenimlerini aktardı. Yıllardır her fırsatta esnafın ve halkın arasına girdiğini, onların sorun ve taleplerini hep birinci ağızdan dinlediğini anımsatan Gürer, "AKP döneminde sorunlar hep oldu, insanlar, toplumun tüm kesimleri ekonomik açıdan büyük sıkıntılar çekti ve çekmeye devam ediyor. Ancak bu yıl tablo çok daha vahim." dedi. Dönerci esnafının, dükkanı satıp bir yere işçi olarak girmek istediğini, pazarcı esnafının nakliye masrafının, Adana'dan Mersin'den getirdiği ürünün satışından çok daha fazla tutar duruma erdiğini, vatandaşın alım gücünün düştüğünü, esnafın durumunun ise içler acısı olduğunu belirten Gürer, "Esnaf sigorta yaptıramaz, vatandaş canı çektiği meyveyi alamaz duruma gelmiş. Nereden ucuz ekmek alırım diye fırın gezen vatandaş var. Emekliye bir dokun bin ah işit. Böyle bir ortamda ne esnaf ne de vatandaş mutlu" şeklinde konuştu. Gürer'in ziyaret ettiği esnaf ve pazarcılar, artan maliyetler karşısında zor durumda olduklarını belirtti. Dönerci esnafı, ekmek, patates ve tavuk gibi temel gıda ürünlerindeki zamlardan şikayet ederek, "Döner yiyen ayran içemez oldu. Müşteri sayısı her geçen gün azaldı. Dükkanımızı satılığa çıkardık. Suriyeli, Afganlı mülteciler gibi yurtdışına kaçak da olsa gidip çalışmak istiyoruz" dedi. Kuruyemişçi esnafı ise vatandaşın çekirdek bile alamadığına dikkat çekerek, "Yaylacılar yaz döneminde imdadımıza yetişiyordu ancak onlar da bu sene alışveriş yapmıyor. Sattığımız parayla aynı ürünleri yerine koyamıyoruz çünkü her ürüne her gün zam geliyor. Ay çekirdeği 70 liradan 115 liraya, kabak çekirdeği 180 liradan 230 liraya, badem 200 liradan 330 liraya, kaju 280 liradan 350 liraya, antepfıstığı 250 liradan 500 liraya çıktı" ifadelerini kullandı. Gürer, siyasi iktidara seslenerek, "Çıkın halkın arasına karışın, çarşıyı pazarı gezin, durum çok vahim. Oturduğunuz yerden pembe tablo çizerek, TÜİK verileriyle halkın sorunları daha da ağırlaşıyor. Sorunlar kartopu gibi büyüyor. Mutfaktaki yangını söndürmek için gerekli tedbirler alınmalı, gidişat hiç iyi değil" şeklinde konuştu. Gürer, emekli maaşlarının yükseltilmesi için de çağrıda bulundu. Gürer, "Cumhurbaşkanı, AKP sözcüleri emekli maaşlarına iyileştirme için Meclis açılışını işaret ediyor. Yarın Meclis olağanüstü toplantıya çağırsınlar emekli için gereken artışı sağlayalım. Çoğunluk onlarda. Bir gün geçirmeden sorunu çözeriz. En düşük emekli maaşı asgari ücret yapıp tüm emeklilerin durumunu iyileştirecek kararlar alalım" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.