TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#akıllı telefon

İLKHABER-Gazetesi - akıllı telefon haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, akıllı telefon haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Xiaomi'den bağımsızlık adımı: Kendi yonga setini geliştiriyor Haber

Xiaomi'den bağımsızlık adımı: Kendi yonga setini geliştiriyor

Akıllı telefon pazarında rekabetin hızla arttığı günümüzde, şirketler kendilerini farklılaştırmak için yeni yollar arıyor. Xiaomi de bu şirketlerden biri. Bilindiği gibi, Xiaomi uzun süredir kendi yonga seti geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. Daha önce bu projenin maliyetli olması nedeniyle rafa kaldırıldığı düşünülse de, yeni gelişmeler şirketin bu hedefinden vazgeçmediğini gösteriyor. XİAOMİ'NİN KENDİ YONGA SETİ: NEDEN VE NASIL? Artış gösteren çip maliyetleri: Qualcomm gibi büyük çip üreticilerinin fiyat artışları, Xiaomi gibi büyük şirketleri bile zor durumda bırakıyor. Kendi yongasını üreterek Xiaomi, bu maliyet artışlarının etkilerini azaltmayı hedefliyor. Bağımsızlık: Qualcomm'a olan bağımlılıktan kurtulmak, Xiaomi'ye daha fazla özgürlük sağlayacak. Şirket, kendi ihtiyaçlarına özel olarak tasarlanmış bir yonga setiyle ürünlerini daha iyi optimize edebilecek. Rekabette avantaj: Kendi yongasıyla Xiaomi, rakiplerinden farklılaşacak ve daha rekabetçi bir konuma gelecek. YONGANIN ÖZELLİKLERİ NELER? Xiaomi'nin yeni yongası hakkında henüz kesin bilgiler olmasa da, bazı tahminler yapılabilir. Çipin, TSMC'nin 4nm "N4P" üretim sürecinde üretileceği ve Snapdragon 8 Gen 1'e eşdeğer bir performans sunacağı öngörülüyor. Ayrıca çipte Unisoc'a ait bir 5G modem bulunacak. NEDEN DAHA ESKİ BİR ÜRETİM SÜRECİ? Xiaomi'nin daha eski bir üretim süreci kullanmasının nedeni, maliyetleri düşürmek. Yeni nesil üretim süreçleri daha pahalı olduğu için, özellikle düşük miktarda üretim yapacak olan Xiaomi için bu tercih daha mantıklı görünüyor. 2025'TE TANITIM Xiaomi'nin bu yeni yongasını 2025'in ilk yarısında tanıtacağı tahmin ediliyor. Bu adım, şirketin akıllı telefon pazarındaki konumunu güçlendirebilir ve diğer üreticilere de örnek olabilir.

Küresel akıllı telefon satışları ikinci çeyrekte Samsung ve Apple öncülüğünde yüzde 6,5 arttı Haber

Küresel akıllı telefon satışları ikinci çeyrekte Samsung ve Apple öncülüğünde yüzde 6,5 arttı

Küresel akıllı telefon satışlarının yılın ikinci çeyreğinde 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 6,5 arttığı bildirildi. Pazar araştırma şirketi International Data Corporation'ın (IDC) raporuna göre, 2024'ün ikinci çeyreğinde küresel akıllı telefon satışları, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6,5 artarak 285,4 milyon adede ulaştı. Raporda, satışların art arda dördüncü çeyrek büyümesine rağmen bazı pazarlarda zorluklar devam ettiği için talepte tam bir toparlanma gerçekleşmediği ifade edildi. Akıllı telefon üreticilerinin fiyat konusunda hassas tüketicileri cezbetmek ve daha büyük bir pazar payı elde etmek için yapay zekaya yöneldiğine yer verilen raporda, bu yıl pazar payının yüzde 19'una ulaşması beklenen yapay zeka akıllı telefonlarının oluşturduğu heyecan sayesinde akıllı telefon pazarında çok fazla beklenti olduğu belirtildi. IDC verilerine göre, ikinci çeyrekte Samsung yüzde 18,9'luk pazar payıyla ilk sırada yer aldı. Apple, yüzde 15,8 pazar payıyla ikinci sıranın sahibi olurken, Xiaomi yüzde 14,8 ile üçüncü, Vivo da yüzde 9,1 ile dördüncü sıraya yerleşti. Oppo ise yüzde 9 pazar payıyla beşinci oldu. Geçen yıla göre, ikinci çeyrekte Apple'ın akıllı telefon satış hacmi yüzde 1,5, Samsung'un yüzde 0,7, Xiaomi'nin yüzde 27,4, Oppo'nun yüzde 1,8 artış gösterdi.

2023 yılında en çok akıllı telefon ve bluetooth kulaklıklar tercih edildi Haber

2023 yılında en çok akıllı telefon ve bluetooth kulaklıklar tercih edildi

Sabancı Holding iştiraklerinden Teknosa, 2023 yılında en çok tercih edilen teknoloji ürünlerini açıkladı. Şirketin verilerine göre akıllı telefonlar ve bluetooth kulaklıklar en çok satın alınan ürünler listesinin üst sıralarında yer alırken, eğitim ve eğlence aktivitelerinin odağı olan tabletler popülerliğini korudu. Kullanım kolaylığı ile evin vazgeçilmezlerinden olan şarjlı süpürgeler ile fritözlere olan talep artarken, yüksek çözünürlüklü ve büyük ekranlı televizyonlara olan ilgi devam etti. Performanslarıyla dikkat çeken ve her yerde oyun oynama imkânı sağlayan gaming notebook satışları da bir önceki yıla göre ivme kazandı. 2023 yılında en çok hangi teknoloji ürünleri tercih edildi? 2023 yılının en çok tercih edilen ürünleri arasında akıllı telefon, LCD TV, notebook, gaming notebook, tablet, Teknogaranti, şarjlı süpürge, akıllı saat, bluetooth kulaklık, robot süpürge ve fritöz yer aldı. Yüksek hafızalı telefonlara olan ilgi 2023 yılında da devam etti. Akıllı telefonlarda 128 GB ve ardından 256 GB hafıza tercihi öne çıktı. En çok siyah renk ilgi gördü. Siyah rengi beyaz, mavi ve gece renkleri takip etti. 2023 yılında sırasıyla 55, 65 ve 50 inç ekranlar müşterilerin en çok tercih ettikleri televizyon ekran boyutları oldu. Aynı zamanda Ultra HD (4K) televizyonlara olan yoğun ilgi artarak devam etti. Bir önceki yıla göre ciro payı en fazla artan ürünler gaming notebook, şarjlı süpürge, tablet ve tam otomatik espresso makinesi oldu. Tüm Teknosa satışları içinde ise gaming notebook, şarjlı süpürge ve fritöz payını en çok artıran ürünler oldu. Akıllı telefonlar adet bazında yüzde 34’lük oranla en büyük artışı gösterdi. Bu artış, tamamlayıcı ürünler olan telefon şarj aleti ve kablolara da yansıdı. Bluetooth kulaklık ve erkek bakım kitleri de adet bazında en çok artış gösteren ürünler arasına girdi. Bir önceki yıla göre elektrikli bisiklet, IPL-Lazer Epilasyon ve ütü öne çıktı. Akıllı telefonlar ve LCD TV’lere olan ilgi yaş fark etmeksizin yüksek oldu. 30-40 yaş arası müşteriler daha çok tablet, fritöz, akıllı saat ve notebook satın aldı. Bluetooth kulaklıklar ise 20-30 yaş arası müşterilerin daha çok ilgisini çekti.

Mete Gazoz ve Melissa Vargas akıllı telefon markasının yüzü oldu Haber

Mete Gazoz ve Melissa Vargas akıllı telefon markasının yüzü oldu

Dünyanın hızla yükselen markası realme’nin marka yüzleri, Dünya Şampiyonu Milli Okçu Mete Gazoz ve Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımının yıldızı ve FIVB Milletler Ligi’nin ‘En Değerli Oyuncusu’ ödüllü Melissa Vargas oldu. “Teknolojinin hızı ve sporun gücünü realme’de bir araya getiriyoruz.” Yeni ortaklıktan duyduğu heyecanı dile getiren realme Türkiye CEO’su Weijian Zhou, şunları söyledi: "Spor dünyasını fetheden iki olağanüstü yetenek, Mete Gazoz ve Melissa Vargas'ı realme'nin Türkiye'deki yüzleri olarak görmekten heyecan duyuyoruz. Her ikisi de, realme'nin temsil ettiği cesaret ve adanmışlık ruhu ile en iyiyi sunmayı hedefleyen markayı seçen olağanüstü sporcular. “Dare to Leap” ruhuyla hep dünyanın en iyileriyle birlikte cesaretle ilerlediğimiz bu yolda teknolojinin hızı ve sporun gücünü realme’de bir araya getiriyoruz. Dünyanın en iyileriyle büyük başarılara imza atmak için sabırsızlanıyoruz." Mete Gazoz, realme iş birliğiyle ilgili düşüncelerini şöyle paylaştı: “Yaptığım sporda mükemmelliğe ve yeniliğe değer veren, “fazla iyi” olma hedefini benim kadar benimseyen dünyanın hızla büyüyen markalarından, realme ile benzer amaçlara ulaşmak için bir yola çıkmaktan gurur duyuyorum. Birlikte yeni zirveleri hedefleyeceğiz.” dedi. Melissa Vargas ise şunları ekledi: “realme ailesinin bir parçası olmaktan heyecan duyuyorum ve önümüzdeki dönemde birbirimize güç katacağımız süreci sabırsızlıkla bekliyorum. realme ile fazla iyi olmaya cesaret edenlerin dünyasında hep daha da fazla iyiyi hedefliyoruz. “ dedi.

Telefonunuzun eSIM'i destekleyip desteklemediğini nasıl kontrol edebilirsiniz? Haber

Telefonunuzun eSIM'i destekleyip desteklemediğini nasıl kontrol edebilirsiniz?

SERHAT AKARSU (İLKHABER) - eSIM, gömülü SIM anlamına gelir. Akıllı telefonunuza gömülü olan ve fiziksel olarak çıkaramayacağınız bir SIM kart türüdür. Plastik üzerine entegre bir devre yerine bir bilgisayar çipine yüklenmiş yazılımı kullanır. Telefon numaranızı veya hücresel ağınızı değiştirmek, yerleşik yazılımı yeniden programlamak anlamına gelir. eSIM kartlar 2017'de piyasaya çıktığından beri akıllı telefon kullanıcıları için işleri kolaylaştırdı. İnsanların artık birden fazla fiziksel SIM kart taşımasına gerek kalmadı. Bir eSIM yuvası sekiz veya daha fazla sanal SIM kartı tutabilir ve istediğiniz zaman bunlar arasında geçiş yapabilirsiniz.  Hangi telefonlar eSIM'leri destekliyor?  eSIM'ler nispeten yenidir ve on yıldan daha kısa bir süredir kullanılmaktadır. Şimdilik, eSIM desteği önemli miktarlara mal olan premium akıllı telefonlarla sınırlıdır. Yeni iPhone'ların çoğunda ve Samsung Galaxy gibi üst düzey Android telefonlarda bulabilirsiniz. eSIM'in benimsenmesi, gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelere kıyasla gelişmiş ülkelerde daha fazla artmaktadır. Bu durum, eSIM'leri destekleyen akıllı telefonların nispeten yüksek fiyatı nedeniyle beklenmektedir. Ancak, tüm teknolojik gelişmelerde olduğu gibi, üretim maliyetleri düştükçe diğer ülkelere yayılmadan önce daha varlıklı ülkelerden başlamaktadır. eSIM'in benimsenmesi hızla artıyor ve giderek orta ve düşük seviye akıllı telefonlara da giriyor. Önümüzdeki on yıl içinde, yaygın akıllı telefonların eSIM'lere sahip olmaya başlamasını bekliyoruz. Bu yüzyıl içinde, fiziksel SIM'leri tamamen ortadan kaldırabilir ve faydaları nedeniyle yalnızca eSIM'lere geçebiliriz. İşte eSİM destekleyen telefonlar; iPhone'lar Apple'ın 2018'den bu yana piyasaya sürdüğü her iPhone eSIM'leri desteklemektedir. Bunlar şunları içerir: iPhone XR iPhone XS iPhone XS Max iPhone 11 iPhone 11 Pro iPhone SE 2 (2020) iPhone 12 iPhone 12 Mini iPhone 12 Pro iPhone 12 Pro Max iPhone 13 iPhone 13 Mini iPhone 13 Pro iPhone 13 Pro Max iPhone SE 3 (2022) iPhone 14 iPhone 14 Plus iPhone 14 Pro iPhone 14 Pro Max Samsung Samsung, üst düzey Galaxy markası da dahil olmak üzere en popüler Android telefonları üretiyor. eSIM'i destekleyen ilk Galaxy akıllı telefon, 2020'de piyasaya sürülen Note 20 Serisiydi. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer birçok Samsung telefonu bu listeye katıldı: Samsung Galaxy S23 Samsung Galaxy S23+ Samsung Galaxy S23 Ultra Samsung Galaxy S22 Samsung Galaxy S22+ Samsung Galaxy S22 Ultra Samsung Galaxy S21 Samsung Galaxy S21+ 5G Samsung Galaxy S21 Ultra 5G Samsung Galaxy S20 Samsung Galaxy S20+ Samsung Galaxy S20 Ultra Samsung Galaxy Note 20 Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G  Samsung Galaxy Fold Samsung Galaxy Z Fold2 5G Samsung Galaxy Z Fold3 5G Samsung Galaxy Z Fold4 Samsung Galaxy Z Flip Samsung Galaxy Z Flip3 5G Samsung Galaxy Z Flip4 Huawei  Huawei P40 Huawei P40 Pro Huawei P50 Pro Huawei Mate 40 Pro Oppo  Oppo Find X3 Pro Oppo Reno 5A Oppo Find X5 Oppo Find X5 Pro Akıllı telefonunuzun eSIM'leri destekleyip desteklemediğini nasıl kontrol edebilirsiniz? Bir iPhone'da eSIM kurmanın iki ana yolu vardır; Operatör Aktivasyonu veya Hızlı Aktarım. İlkinde, mobil operatörünüz satın alma noktasında iPhone'unuza bir eSIM atar. İkincisinde ise SIM'i önceki bir iPhone'dan yeni bir iPhone'a birkaç adımda aktarırsınız. Her iki yöntemi de takip etmek kolaydır. Operatör aktivasyonu Bazı mobil operatörler, iPhone'unuzu satın aldığınızda ona bir eSIM atayabilir. Bu genellikle ABD'de veya diğer ülkelerdeki operatörlerden operatör kilitli bir iPhone satın aldığınızda ve otomatik etkinleştirme için hücresel plan bilgilerinizi verdiğinizde gerçekleşir. Operatörünüz iPhone'unuza bir eSIM atadıysa eSIM'i etkinleştirmek için aşağıdaki adımları izleyin: iPhone'u açın. "Taşıyıcı Hücresel Planı Yüklenmeye Hazır" yazan bir bildirim bekleyin ve üzerine dokunun. Ekranın altındaki Devam öğesine dokunduğunuzda eSIM otomatik olarak etkinleştirilecektir. eSIM'in etkinleştirildiğini doğrulamak için iPhone'unuzla bir arama yapın. Arama gerçekleşmezse daha fazla yardım için operatörünüzle iletişime geçin. Hızlı transfer Eski bir iPhone'dan yeni bir iPhone'a eSIM aktarma adımları şunlardır: Yeni iPhone'unuzda Ayarlar > Hücresel > Hücresel Plan Ekle bölümüne gidin. Başka bir iPhone'dan aktarmak için bir hücresel plan seçin ve Başka Bir iPhone'dan Aktar'a dokunun. Bu özelliğin çalışması için her iki akıllı telefonun da iOS 16 veya üzeri bir sürüme sahip olması gerektiğini unutmayın. SIM aktarımını onaylamak için önceki iPhone'unuzdaki talimatları kontrol edin. Aktar'a dokunun ve onaylamak için yeni iPhone'da görüntülenen doğrulama kodunu girin. Yeni iPhone'unuzda hücresel planın etkinleştirilmesini bekleyin. Yeni SIM etkinleştirildiğinde önceki SIM'iniz eski iPhone'da devre dışı bırakılacaktır. Bazen yeni iPhone'unuzda "Operatörünüzün Hücresel Planını Ayarlamayı Bitirin" yazan bir başlık görünebilir. Bu başlığa dokunduğunuzda, aktarımı tamamlamak üzere daha fazla talimat için operatörünüzün web sayfasına yönlendirilirsiniz. QR kodu Mobil operatörünüz yerel Taşıyıcı Etkinleştirmeyi veya Hızlı Aktarımı desteklemiyorsa eSIM'inizi etkinleştirmek için bir QR kodu taramanız gerekir. Yeni bir iPhone için ayarlıyorsanız bu talimatları izleyin; Hücresel Ayarlar ekranına geldiğinizde QR Kodu Kullan'a dokunun. Kurulum işlemini tamamlamak için ekrandaki talimatları izleyin. Eski bir iPhone için kurulum yapıyorsanız bu talimatları izleyin: Kamera uygulamasını başlatın ve QR kodunuzu tarayın.  "Hücresel Plan Algılandı" bildirimini bekleyin ve ona dokunun. Ekranın altındaki Devam öğesine dokunun. Hücresel Plan Ekle öğesine dokunun. Operatörünüz tarafından verilen bir aktivasyon kodu girmeniz istenecektir. Etkinleştirmeyi tamamlamak için kodu girin. Alternatif olarak, mobil operatörünüzün uygulamasını App Store'dan (Wi-Fi aracılığıyla) indirmeniz ve eSIM'inizi etkinleştirmek için talimatları izlemeniz gerekebilir.  Bu talimatları izleyerek bir eSIM'i manuel olarak da etkinleştirebilirsiniz: Mobil operatörünüzle iletişime geçin ve girmeniz gereken eSIM ayrıntılarını alın.  Ayarlar'a gidin ve Hücresel ya da Mobil Veri'ye dokunun.  Hücresel Plan Ekle öğesine dokunun.  Ekranın altındaki Ayrıntıları Manuel Olarak Gir öğesine dokunun ve operatörünüz tarafından verilen ayrıntıları girin. iPhone'unuzdaki fiziksel bir SIM'i eSIM'e dönüştürebilirsiniz. Aşağıdaki adımları izleyin: iPhone'unuzda Ayarlar > Hücresel bölümüne gidin.  eSIM'e dönüştür'e dokunun (bu seçeneği göremiyorsanız operatörünüz fiziksel SIM'leri doğrudan eSIM'lere dönüştürmeyi desteklemiyor demektir). Hücresel Planı Dönüştür'e dokunun. eSIM'e Dönüştür öğesine dokunun. eSIM'in etkinleşmesini bekleyin. Bu etkinleştirme fiziksel SIM kartı otomatik olarak devre dışı bırakır.  Fiziksel SIM'i çıkarın ve kurulum işlemini tamamlamak için iPhone'unuzu yeniden başlatın. Android telefonlarda eSIM'ler nasıl kurulur?  Bir Android telefona eSIM yüklemek için iki ana seçeneğiniz vardır; bir QR kodunu taramak veya ayrıntıları manuel olarak girmek. QR kodu Telefonunuzun kamerasını veya bir QR kod tarayıcı uygulamasını başlatın. Mobil operatörünüz tarafından sağlanan QR kodunu tarayın. "Hücresel Plan Algılandı" bildirimini bekleyin ve üzerine dokunun. Ekranınızın alt kısmındaki Devam öğesine dokunun. Hücresel Plan Ekle'ye dokunun ve etkinleştirme için bekleyin. Manuel yöntem Ayarlar'a gidin. Ağ ve İnternet'e gidin.  Mobil Ağ'ın yanındaki "+" simgesine dokunun.  "SIM kartınız yok mu?" sorusu çıktığında İleri öğesine dokunun.  Kodu Elle Gir öğesine dokunun ve mobil operatörünüzden SM-DP+ Adresini ve aktivasyon kodunu girin. Kodu bu formatta gireceksiniz: LPA:1$SDMP+ADRES$AKTIVASYON_KODU. Bazı eSIM veri planları, kullanıcıların Android telefonlarındaki APN ayarlarını değiştirmelerini gerektirir. Bu kategoriye giriyorsanız aşağıdaki adımları izleyin: Ayarlar'a gidin.  Mobil Ağlar'a gidin.  eSIM veri planınızı seçin.  Erişim Noktası Adları üzerine dokunun.  Mobil Veri Ağı öğesine dokunun ve APN adını operatörünüzün gerektirdiği şekilde değiştirin. Bir mobil operatörden bir eSIM planı satın aldıktan sonra, genellikle e-postanıza bir PDF belgesi gönderirler veya size basılı bir kopyasını verirler. Bu belge eSIM'inizi etkinleştirmek için QR kodunu ve manuel etkinleştirme kodunu içerir; hangi seçeneği seçerseniz seçin.  Sonsuz sayıda Android telefon mevcuttur ve bir eSIM'i etkinleştirmek için gereken adımlar yukarıda özetlediklerimize benzerdir. eSIM gelişiminin tarihçesi  eSIM'lerin kökeni, GSM Birliği'nin (GSMA) yazılım tabanlı bir SIM kart oluşturma olasılıklarını tartışmaya başladığı 2010 yılına kadar uzanmaktadır. GSMA, dünya çapında 750'den fazla mobil taşıyıcıyı temsil eden kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Akıllı telefona lehimlenmiş bir entegre devre kartı (UICC) çipine gömülü yazılıma dayalı bir SIM kart önerdi. Fikir, kolaylık sağlamak ve israfı azaltmak için fiziksel SIM kartları ortadan kaldırmaktı. GSMA'nın önerisi itibariyle, UICC çipleri öncelikle endüstriyel makinelerde kullanılıyordu. Bu sorunu çözmek için ajansın tüketici cihazları için ayrı bir UICC standardı geliştirmesi gerekiyordu. İlk standardı 2016 yılında yayınlayarak akıllı telefon üreticilerini eSIM'leri benimsemeye davet etti. Ünlü iPhone üreticisi Apple, eSIM'lerle uyumlu telefonları seri olarak üreten ilk şirketlerden biri oldu. 2018 yılında, tümü eSIM'lerle uyumlu iPhone XS, XS Max ve XR'yi duyurdu. O zamandan beri piyasaya sürdüğü her telefon eSIM'leri destekliyor.  Amerikalı müşteriler için üretilen en yeni iPhone'lar fiziksel SIM kartlardan tamamen vazgeçti ve yalnızca eSIM'lere güveniyor. ABD dışında satılanlar ise eSIM'ler ve fiziksel SIM kartlar için yuvalara sahip. Google, 2017 yılında eSIM'lerle uyumlu Pixel 2 akıllı telefonunu piyasaya sürdü. Pixel 2, eSIM desteğine sahip ilk akıllı telefondu, ancak yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde Google Fi kablosuz hizmetini kullanan kişiler içindi. O zamandan beri piyasaya sürülen tüm yeni Pixel'ler eSIM'leri destekliyor. eSIM'leri destekleyen ilk Samsung telefonu Galaxy Note 20 idi. Bu telefon 2020 yılında bir eSIM donanım bileşeniyle piyasaya sürüldü, ancak eSIM'lere güç veren yazılım bir yıl sonra yayınlanan bir yazılım güncellemesiyle geldi. O zamandan beri piyasaya sürülen birçok Galaxy akıllı telefon eSIM'leri destekliyor. Şimdilik eSIM'ler çoğunlukla premium telefonlarla sınırlı. Bunu destekleyen orta sınıf bir telefon bulmanız çok zor. Bununla birlikte, eSIM'in benimsenmesinin zamanla büyük ölçüde artmasını bekleyin. Statista'ya göre, 2021'de 350 milyon olan eSIM sayısı 2030'a kadar 14 milyarı aşacak. Aynı kaynak, eSIM pazarını 2023 itibariyle 4,7 milyar dolar olarak değerlendiriyor ve 2027'ye kadar 16,3 milyar dolara çıkacağını öngörüyor. Duvardaki yazı açık; eSIM'ler kalıcı ve mobil taşıyıcıların geleceğini temsil ediyor. eSIM'ler nasıl çalışır?  SIM, "Abone Kimlik Modülü" anlamına gelir. Müşteri kimlik bilgilerini ve telefonunuzu bir mobil operatöre bağlama talimatlarını saklayan küçük bir çiptir. Sakladığı veriler arasında kullanıcı kimliği, konum, kişi listeleri, metin mesajları, güvenlik anahtarları vb. bulunur. SIM kart olmadan, hücresel ağlar üzerinden arama yapamaz veya internete bağlanamazsınız. Tipik SIM kartlar plastik bir yüzey üzerine yerleştirilmiş bir çipten oluşur. Kolayca çıkarılabilir ve değiştirilebilirler. Gömülü SIM kartlar farklıdır; çip ayrı bir plastik yüzey yerine akıllı telefonunuza lehimlenmiştir. Telefonla birlikte gelir ve çıkarılabilir veya değiştirilebilir değildir. Telefon numaranızı veya ağ operatörünüzü değiştirmek isterseniz, SIM kartları değiştirmek yerine yalnızca gömülü çipiniz için yazılımı yeniden programlamanız gerekir. Bunu bir QR kodunu tarayarak yaparsınız ve artık hazırsınızdır.  Bir eSIM aynı anda birden fazla operatör profili yüklemenize olanak tanır. Aynı telefonda sekiz veya daha fazla eSIM saklayabilir ve aynı anda iki telefon numarası kullanabilirsiniz. Bu rakam fiziksel SIM kartlarla mümkün olmayacaktır, çünkü hiçbir akıllı telefon aynı anda sekiz taneye kadar tutacak yeterli yuvaya sahip değildir.   eSIM'lerin Avantajları Daha az yer kaplar Akıllı telefonlarda alan çok önemlidir. Küçük bir inçlik alan, daha küçük bir işlemci ile daha büyük, daha güçlü bir işlemci arasındaki fark olabilir. eSIM'ler akıllı telefonlarda fiziksel SIM yuvalarına göre daha az yer kaplar ve üreticilere kullanıcılara fayda sağlamak için daha fazla donanım bileşeni ekleme imkanı verir. Kolay aktivasyon eSIM'lerin etkinleştirilmesi fiziksel SIM'lere göre daha kolaydır. Bir eSIM'i etkinleştirmek için yalnızca bir QR kodunu taramanız yeterlidir, oysa fiziksel bir SIM'i manuel olarak yerleştirmeniz ve doğru konumda olduğundan emin olmanız gerekir.  Aynı durum bir SIM karttan diğerine geçerken de geçerlidir. Bir eSIM bunu tek bir düğmeye tıklayarak yapmanızı sağlar. Buna karşılık, fiziksel bir SIM kartı çıkarmak ve kullanmak istediğiniz yeni kartla değiştirmek için akıllı telefonunuzun SIM tepsisini açmak için bir çıkarıcı pime ihtiyacınız vardır. Seyahat için iyi eSIM'ler, sık seyahat edenlerin hücresel ağlarla bağlantılarını sürdürmeleri için en iyi seçenektir. Bir eSIM'iniz varsa, başka bir ülkeye her seyahatinizde yeni bir fiziksel SIM kart satın almanız gerekmez. Yeni bir ağ profili yüklemek ve ülkeden ayrıldığınızda silmek için bir QR kodunu taramanız yeterlidir. Konum takibi eSIM'ler fiziksel SIM kartların aksine çıkarılabilir değildir. Telefonunuz kaybolur veya çalınırsa, birisinin kolayca çıkarabileceği fiziksel bir SIM karta kıyasla eSIM kart aracılığıyla konumunu takip etme şansınız daha yüksektir. eSIM'lerin Dezavantajları  Sınırlı destek eSIM'leri destekleyen telefon sayısı sınırlıdır. Şu anda destek, yüksek maliyetli premium ve üst düzey telefonlarla sınırlıdır. Eğer eSIM desteği istiyorsanız, premium bir telefon için önemli miktarda ödeme yapmanız gerekecektir.  eSIM'ler fiziksel SIM kartlardan daha mı pahalı?  Hayır, daha ucuzdurlar. eSIM'ler fiziksel SIM kartlardan daha ucuzdur çünkü donanım bileşeni telefonunuzla birlikte gömülü olarak gelir. Telefon numaranızı veya mobil operatörünüzü değiştirmek istediğinizde fiziksel bir SIM kart için ödeme yapmanız gerekmez. Tüm kurulum, öncelikle bir QR kodunu tarayarak ve birkaç ayarı değiştirerek yazılım aracılığıyla çalışır. eSIM'ler dolaşım ücretlerine tabi midir?  Dolaşım, mobil operatörünüzü kendi ağ aralığı dışında kullanmak anlamına gelir. Başka bir ülkeye veya aynı ülke içinde uzak bir yere seyahat edebilirsiniz ve operatörünüzün orada ağ ekipmanı yoktur. Dolaşım, başka bir operatörün ağına bağlanarak hücresel hizmetlerinize erişmeye devam etmenizi sağlar. Mobil operatörünüz, ekipmanına bağlandığınız operatörü telafi etmek için bu bağlantı için ekstra ücret talep edecektir. eSIM'ler SIM kartları değiştirmeden veri dolaşımının keyfini çıkarmanızı sağlar. Bazı mobil operatörler eSIM kullanıcılarından dolaşım için ücret almazken bazıları alır. Eğer ilk kategoriye giriyorsanız, dolaşımdayken internette gezinebilir, arama yapabilir ve normal tarifenizden SMS mesajları gönderebilirsiniz. Aksi takdirde, bu hizmetler için yüksek olabilen ekstra ücretler ödersiniz.

vivo'nun Y35 akıllı telefonu Türkiye'de en çok sattığı model oldu Haber

vivo'nun Y35 akıllı telefonu Türkiye'de en çok sattığı model oldu

İSTANBUL (AA) - vivo'nun Türkiye'de ürettiği Y35 akıllı telefon, markanın ülkede en çok sattığı model oldu. Şirketten yapılan açıklamaya göre, satışlarını her geçen gün artıran vivo Türkiye'nin Gebze'deki fabrikasında üretilen Y35, markanın satışta olan telefon modellerine göre yüzde 38 daha çok sattı. Türkiye'de üretilmeye başladığından bu yana şık ve zarif tasarımının yanı sıra 256 GB geniş hafızasıyla da vivo kullanıcılarının gözdesi olan Y35, toplam satışta vivo'ya en fazla kazandıran model oldu. Kullanıcıların akıllı telefon alırken en çok dikkat ettikleri özellik "uzun ömürlü olması" ve "ne kadar süre güncelleme alıp almayacağı" oluyor. Bu içgörüden yola çıkarak kullanıcılara en az 2 büyük Android Güncelleme Garantisi ve 3 yıl Güvenlik Güncellemesi taahhüdünün duyurulduğu kampanya sonrası vivo Y35 satışları önceki döneme göre yüzde 223 arttı. GFK verilerine göre vivo, Türkiye genelinde 8-10 bin TL fiyat segmentinde Y35 ile ciddi bir başarı elde ederek bu segmentteki payını Nisan 2023 itibarıyla yüzde 8,7'ye çıkarttı. - Yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekme imkanı vivo'nun 50 MP ana kameraya ve öncü görüntüleme özelliklerine sahip Y35 modeli, kullanıcılara gece karanlığında ya da düşük ışıklı ortamlarda bile canlı, detaylı ve profesyonel görünen yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekme imkanı veriyor. 16 MP HD ön kamerasıyla net özçekim imkanı sunan model, 6,58 inç boyutundaki ekranıyla kusursuz bir görüntü kalitesi sunuyor. Güçlü işlemcisiyle kullanıcılara yüksek performans sunan Y35, 8 GB RAM'e ek genişletilebilir RAM özelliğiyle Android tabanlı akıllı telefonlarda zaman zaman sıkıntı yaratan bellek sorununa çözüm imkanı sağlıyor. Uzun ömürlü (5 bin mAh) pili ve 18 W hızlı şarj desteği sayesinde şarj sorununu da ortadan kaldıran vivo Y35, 2 gün boyunca açık kalabiliyor. Telefonla 7 saatin üzerinde aralıksız oyun oynanabiliyor, 14 saatten fazla HD film izlenebiliyor. vivo, Y35 modelini 2 büyük Android güncellemesi ve 3 yıl Android güvenlik güncelleme garantisiyle satışa sunuyor. Tüketiciler, telefonu şirketin internet adresinden almaları halinde ek olarak 1 yıl üretici garantisiyle toplamda 3 yıl garanti hakkına sahip oluyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.