ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı: Demir-çelik ihracatı yüzde 13,6 artarak 1,2 milyar dolara ulaştı
Nisan ayında Türkiye geneli ihracat yüzde 0,1’lik sınırlı büyüme gerçekleştirirken Türkiye’nin en güçlü sektörlerinden çelik ise toparlanma sürecini istikrarlı büyümeye çevirdi. Yılın ilk dört ayında da büyüyen sektör, nisan ayında yüzde 3, ilk dört ayda yüzde 2 arttı. Çelik sektöründeki başarılı performans da devam etti. Sektör, nisanda yüzde 13,6 büyürken, ilk dört ayda yüzde 12’lik ihracat artışı kaydetti.
ADMİB’in demir-çelik ihracatı nisanda yüzde 15, Ocak-Nisan döneminde yüzde 23 artış gösterdi. Çelik ihracatındaki pozitif ivme devam etti. Birlik üzerinden yapılan çelik ihracatı nisanda yüzde 34,6 artarken, dört aylık dönemde ise yüzde 43,7’lik büyüme gösterdi. İhracattaki talebi artırarak, daha fazla Pazar kazanmak istediklerini belirten ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı, “Daha fazla ihracat ile döviz gelirini artırmak istiyoruz. Başarılı performansımızın yıl genelinde de devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.
Türkiye’nin ihracatı nisan ayında sınırlı bir büyümeyle yüzde 0,1 artışla 19,3 milyar dolar oldu. Bu ayda Türkiye geneli demir ve demir dışı metaller ihracatı ise yüzde 7,8 oranında azalış ile 919 milyon dolar, çelik ihracatı yüzde 13,6 artış ile 1,2 milyar dolara ulaştı. İki sektörün ihracatı toplamda yüzde 3 büyüme gösterdi.
Yılın ilk dört ayında demir ve demir dışı metaller ihracatı yüzde 8,2 azalış ile 3,9 milyar dolar olurken, çelik sektöründen yapılan ihracat yüzde 12 artış ile 5 milyar doları geçti. İki sektörün toplam ihracatı yüzde 2’lik büyüme ile 9 milyar doları aştı.
AKDENİZ’İN ÇELİK İHRACATI ÇİFT HANELİ BÜYÜME TRENDİ YAKALADI
Akdeniz bölgesinden yapılan ihracatta demir ve demir dışı metallerde düşüş devam ederken, çelik ihracatında ise rekor artışlar devam etti. Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nden (AKİB) yapılan ihracat rakamları incelendiğinde, demir ve demir dışı metaller ihracatı nisan ayında yüzde 18,6 düşüşle 52 milyon dolar olurken, çelik ihracatı ise yüzde 34,6’lık artışla 147 milyon dolar oldu. ADMİB’in iki sektörden yaptığı ihracat ortalama olarak yüzde 15 arttı.
Ocak-Nisan döneminde demir ve demir dışı metaller sektöründen yapılan ihracat yüzde 9,2 azalış ile 241 milyon dolar, çelik sektöründen yapılan ihracat ise yüzde 43,7 oranında artış ile 585 milyon dolar oldu. Demir-çelik sektörü toplamda ise bu dönemde yüzde 23’lük artışla 826 milyon dolarlık ihracata ulaştı.
AVRUPA’DAN TALEP ARTTI, ÜÇ HANELİ BÜYÜMELER DİKKAT ÇEKTİ
Nisan ayında Türkiye’nin demir-çelik ihracatında en fazla ihracat yaptığı ülke 158 milyon dolar ile Almanya oldu. Bu ülkeyi, 131 milyon dolar ile İtalya ve 108 milyon dolar ile Romanya izledi. İlk 10 pazar içinde en dikkat çekici artışlar yüzde 77 ile İspanya’ya, yüzde 39 ile Birleşik Krallık’a yapılan ihracatta görüldü.
Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nden (ADMİB) nisan ayında yapılan ihracat incelendiğinde ise Mısır’a 24 milyon dolarlık ihracat yapıldığı ve ülkenin ilk sırada yer aldığı görüldü. Mısır’ı, 15 milyon dolarla Cezayir ve 13 milyon dolarla Fas takip etti. İlk 10 pazar içinde en fazla ihracat artışları yüzde 798 ile Sırbistan, yüzde 259 ile İspanya, yüzde 226 ile Birleşik Krallık ve yüzde 195 ile Fas ve yüzde 139 ile Cezayir’e yapılan ihracatta kaydedildi.
HEDEF DAHA FAZLA DÖVİZ GELİRİ ELDE ETMEK
Nisan ayına ilişkin ihracat verilerini değerlendiren ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı, şu açıklamaları yaptı:
“Geçen yıl sektörümüzün yaşadığı küresel sıkıntıların 2024 yılı için bu boyutta yaşanmayacağını ifade etmiştik. Bu süreçte devreye giren yatırımlar ve üretimin artmasıyla beraber özellikle çelik ihracatımızda çift haneli büyümeleri görüyoruz. Türkiye’nin şu an en başarılı dördüncü sektörü olan çelik, aynı zamanda başarılı performansıyla ülke ihracatımızın artı vermesine de önemli katkı sağlıyor. Nisan ayında Türkiye geneli demir-çelik ihracatımızın miktar bazında yüzde 35, ADMİB’in ihracatının ise yüzde 45 artması sevindirici bir gelişme. Nitekim bu veriler, daha önce vurguladığımız ancak küresel sebeplerden kaynaklı geciken talebin yeniden döndüğünün bir göstergesidir. Bu talebi mümkün mertebede artırarak, pazar çeşitliliğimizi sağlayarak, daha fazla ihracat ile daha fazla döviz geliri elde etmek istiyoruz. Başarılı performansımızın yıl genelinde de devam edeceğini öngörüyoruz. Ancak asıl hedefimiz 2022 yılındaki ihracat seviyemize ulaşmak. Sektörümüzdeki yatırımlar, buna bağlı üretimdeki artışlar ve yapacağımız çalışmaların da meyvelerini alarak bu noktaya yeniden erişebileceğimizi düşünüyoruz. Ülke ekonomimize başarılı ihracat performansımızla katkı vermeyi sürdüreceğiz.”