Nennioğlu: Aşı reddine karşı sağlık çalışanlarının korunması için acil adımlar atılmalı
Memur-Sen Adana İl Temsilcisi Bekir Nennioğlu, aile sağlığı merkezlerinde görev yapan sağlık çalışanlarının karşılaştığı aşı reddi sorununa dikkat çekerek bu durumun sağlık çalışanlarını hem mesleki hem de kişisel olarak zor duruma soktuğunu vurgulayarak, aşı reddine karşı sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamak amacıyla acil düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti. Sağlık çalışanlarının karşılaştığı zorlukların, özellikle hasta yakınlarının olumsuz tutumları ve sözlü şiddet nedeniyle arttığını ifade eden Nennioğlu, bu sorunun çözülmesi için Sağlık Bakanlığı ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'ne çağrıda bulundu.
“Aşı reddine karşı sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlayacak önlemler alınmalı”
Memur-Sen Adana İl Temsilcisi Bekir Nennioğlu aile sağlığı merkezlerinde çalışan aile hekimleri, hemşireler, ebeler ve aile sağlığı çalışanlarının sık sık hasta yakınlarından olumsuz davranışlarla karşılaştıklarını belirterek şunları söyledi: “Aile sağlığı merkezlerinde görev yapmakta olan aile hekimleri, aile sağlığı çalışanları, hemşireler ve ebeler başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının karşılaştığı ciddi sorunların başında aşı reddi gelmektedir. Bu sorun, sağlık çalışanlarını hem mesleki hem de kişisel olarak oldukça zor durumda bırakmaktadır. Mevcut durumda aşı randevusu verilmiş olan hastaların yakınları aranmakta, ancak görüşmeler sırasında sağlık çalışanları sık sık olumsuz davranışlara maruz kalmaktadır. Hasta yakınları ya telefonları yanıtsız bırakmakta, görüşme sırasında telefonu sağlık çalışanının yüzüne kapatmakta ya da daha vahimi, sağlık personeline yönelik küfürlü, hakaret içerikli veya tehdit edici sözler kullanmaktadır. Bu durum, sağlık hizmetlerinin sunumunu ciddi anlamda aksatmakta, sağlık çalışanlarının motivasyonunu ve çalışma huzurunu olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle sözlü şiddet ve hakaret boyutuna varan tutumlar, sağlık çalışanları üzerinde psikolojik baskı ve moral bozukluğuna neden olmaktadır.”
“Sağlık çalışanlarının korunması için yeni düzenlemeler talep ediyoruz”
Toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla geniş çaplı bilgilendirme ve eğitim kampanyaları düzenlenmesi gerektiğine inandığını vurgulayan Nennioğlu, “Sağlık-Sen olarak, bu konuda gerekli duyarlılığın oluşturulması ve sağlık çalışanlarının korunması amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün acilen yeni düzenlemeler ve uygulamalar geliştirmesini talep etmekteyiz. Yapılacak düzenlemelerde, sağlık çalışanlarının maruz kaldığı bu olumsuz tutumların engellenmesi için net ve caydırıcı hükümler yer almalıdır. Ayrıca toplumsal farkındalığın artırılması adına geniş çaplı bilgilendirme ve eğitim kampanyaları düzenlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Sağlık çalışanlarımızın çalışma ortamlarının güvenliğini ve huzurunu sağlamak, sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak adına Sağlık Bakanlığı ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün gerekli adımları atmasını bekliyor, sağlık çalışanlarımızın yanında olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyoruz” şeklinde konuştu.