TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Aile Hekimleri

İLKHABER-Gazetesi - Aile Hekimleri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Aile Hekimleri haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Dr. Erdoğan: Aile hekimleri can güvenliği olmadan çalışıyor Haber

Dr. Erdoğan: Aile hekimleri can güvenliği olmadan çalışıyor

Sağlıkta şiddet olayları artarak devam ediyor. Son olarak Mersin’de bir aile hekimine yönelik gerçekleştirilen bıçaklı saldırı, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) tarafından kınandı. AHEF Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan, “Defalarca dile getirdik ancak Sağlık Bakanlığı’na tekrar sesleniyoruz, aile hekimleri can güvenliği olmadan çalışıyor! Koruyamıyorsunuz! Korumak için daha ne bekliyorsunuz” dedi. AHEF Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan yaşanan olayı şu şekilde anlattı: “Mersin Toroslar Ayışığı Aile Sağlığı Merkezinde bir hastanın usulsüz talebi, işini doğru yapmaya çalışan bir aile hekimin hayatının tehdit edilmesi ile sonuçlandı. Sözde askere alınma muayenesi için meslektaşımıza başvuru yapan hasta, aile hekimi tarafından muayene sonucunda psikiyatri bölümüne sevk edilmeyi kabul etmeyerek önce aile hekiminin üzerine yürüyüp sonra ‘bıçak’ çekti ve meslektaşımızdan yazdığı raporu iptal etmesini istedi” “Aile hekimlerini korumak için daha ne bekliyorsunuz?” Dr. Gökhan Erdoğan, “Defalarca dile getirdik ancak Sağlık Bakanlığı’na tekrar sesleniyoruz, aile hekimleri can güvenliği olmadan çalışıyor! Koruyamıyorsunuz! Korumak için daha ne bekliyorsunuz? Kaç hekimin daha darp edilmesini, şiddete uğramasını ve öldürülmesini bekliyorsunuz? Bizler söylemekten yorulduk ancak sizler duymamaya devam ediyorsunuz” dedi. “Sağlıkta şiddet terörüne artık çözüm bekliyoruz” Dr. Erdoğan konuşmasında Anayasanın 17. Maddesine değinerek şunları söyledi: “Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Biz hekimler olarak çok şey istemiyoruz. En temel haklardan biri olan yaşama hakkımızı istiyoruz. Her gün sıra bana ne zaman gelecek korkusuyla sunulan bir sağlık hizmetinden nasıl bir verim beklenebilir ki? Başka insanlara şifa olmayı görev edinmiş kişiler yani hekimler olarak bizler bu kronikleşmiş soruna sağlıkta şiddet terörüne artık çözüm bekliyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın işveren olarak görevini yapmasını ve çalışanının güvenliğini sağlamasını istiyoruz!” “Yapılan hatalı mevzuat düzenlemeler yüzünden vatandaşlarımız ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz” AHEF Yönetim Kurulu Sekreteri Dr. Erdoğan, “Tek bir yerden ve uygulama farklılıkları olmadan düzenlenecek sağlık raporları ile hem vatandaş hem de hekimler için daha uygun hale gelecektir. Aile hekimleri olarak angarya işlerde, sistemin açığını kapatmak için çalışmak istemiyoruz. Bizler kendi görevlerimizi yapmak istiyoruz. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi birinci basamağın asli görevini yani koruyucu sağlık hizmetlerini yerine getirmek istiyoruz. Özetle biz önce can güvenliğimizin sağlanmasını istiyoruz. Yapılan hatalı mevzuat düzenlemeler yüzünden vatandaşlarımız ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Bizler hekimlik yapmak istiyoruz” diye ifade etti.

AHEF Başkanı Dr. Nehir'den Bakan Memişoğlu'na seslendi Haber

AHEF Başkanı Dr. Nehir'den Bakan Memişoğlu'na seslendi

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir birinci basamak sağlık tesislerinin temelini oluşturan aile sağlığı merkezlerinin kronik sorunlarla boğuştuğunu belirterek Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'na seslendi. “Sahadaki aile hekimlerinin de olduğu bir istişare ekibiyle yapılması gerekiyor” Nehir, “Sayın Bakanımızın birinci basamak sağlık tesisleriyle ilgili yaptığı açıklamalar sorunlarımızı doğrular nitelikte. Ancak sorunların doğru şekilde tespit edilmesi ve uygulanacak çözümler noktasında endişeliyiz. Geçtiğimiz çoğu dönemde sahaya sorulmadan, sahanın fikri alınmadan yapılan uygulamalar ve çıkarılan yönetmeliklerin bugün bu işlevsizleşme ile kronik sorunların en büyük sebebi olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu hataların tekrarlanmaması ve sistemi çökmekten kurtarılabilmesi için planlamaların mutlaka sahadaki aile hekimlerinin de olduğu bir istişare ekibiyle yapılması gerekiyor” diye ifade etti. “Birinci basamaktaki sorunları çözmeden sağlık sistemindeki sorunları çözmek mümkün değildir” Dr. Türkü Yağmur Nehir, “İkinci ve üçüncü basamakta yaşanılan, özellikle kriz haline gelen randevu sorunu ile iş yükü sorunlarını birinci basamağı güçlendirmeden çözmek mümkün olmayacaktır. Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de aile hekimliği sistemi güçlendirilmeli, sistemden kaçışları azaltacak özlük hakkı ve hakkediş iyileştirmeleri ivedi şekilde yapılmalıdır. Birinci basamaktaki sorunları çözmeden sağlık sistemindeki sorunları çözmek mümkün değildir” dedi.

TTB'den, deprem bölgelerindeki aile hekimleri için çağrı Haber

TTB'den, deprem bölgelerindeki aile hekimleri için çağrı

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'ne bir yazı göndererek, deprem bölgesindeki aile hekimlerine yönelik ödemeler hakkında çağrıda bulundu. TBB tarafından gönderilen yazıda, 5 Nisan 2023 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan ve afet bölgesindeki aile hekimlerine yapılacak ödemeleri düzenleyen yönetmelik hatırlatıldı. Söz konusu yönetmeliğe göre, afet öncesine ait aylık ücretlerden az olmamak üzere ödemelerin yapılacağı ve hizmet sunumuna devam edilemeyen birimler için önceki ayın giderlerinin ödenmesinin öngörüldüğü belirtilen yazıda, ancak bu düzenlemelerin altı ay süreyle geçerli olduğu ve sürenin dolmasıyla normal uygulamalara geçileceği anımsatıldı. Deprem bölgesinde yaşamın hâlâ normale dönmediği ve pek çok alanda çalışmaların tamamlanmadığı öne sürülen yazıda, şu ifadelere yer verildi: "Henüz pek çok yerde enkaz kaldırma çalışma tamamlanmamış, yerleşim yerleri çok büyük ölçüde yeniden inşa edilememiş, az ve orta hasarlı binaların güçlendirme çalışmaları tamamlanamamıştır. Halen pek çok kişi çadır ve konteynır kentlerde yaşamlarını sürdürmektedirler. Barınma sorunun yanı sıra bu yerlerde güvenliğin, yol ve özellikle toplu ulaşım imkanlarının, eğitim olanaklarının yeterince sağlanamaması, başka kentlere ve ülkelere geçici olmak üzere giden kişilerin dönmelerini geciktirmiştir. Deprem bölgesinde ikamet etmeye devam eden nüfus azalsa da, sağlık hizmetine ihtiyacı daha da artmıştır." Nüfus hareketliliğine bağlı olarak aile hekimlerinin aldığı ücretin deprem öncesine göre neredeyse yarı yarıya düştüğüne dikkat çekilen yazıda, şunlar kaydedildi: "Barınma ve ulaşım başta olmak üzere artan harcama yükü de düşünüldüğünde, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yaşamlarını sürdürmesinin mümkün değildir. Bu durum, sözleşme fesihlerini de beraberinde getirebileceği gibi, dolayısıyla toplumun sağlık hizmetine erişiminin önünde de ciddi bir engel teşkil edecektir. 6 Şubat depreminden etkilenen yerleşim yerlerinde Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin 25/A maddesinin uygulanmasına devam edilmesini sağlayacak düzenleyici işlemlerin ivedilikle yapılması talebimizi, gereği için bilgilerinize sunarız."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.