TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#ağaçlandırma

İLKHABER-Gazetesi - ağaçlandırma haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, ağaçlandırma haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Manavgat yangınının üzerinden iki yıl geçti Haber

Manavgat yangınının üzerinden iki yıl geçti

ANTALYA (AA) - Antalya'nın Manavgat ilçesinde yaklaşık 60 bin hektarlık alanın zarar gördüğü orman yangınının üzerinden geçen iki yılda bölgedeki yaralar sarıldı, hayat normale döndü.Manavgat'ta 28 Temmuz 2021'de başlayan, bir gün sonra Akseki'de çıkan rüzgarın etkisiyle Gündoğmuş, İbradı, Alanya ilçelerine de yayılan, 7 kişinin öldüğü, 60 bin hektarlık alanın zarar gördüğü günlerce süren yangının üzerinden iki yıl geçti.Antalya Orman Bölge Müdürlüğünün yeşillendirme çalışmaları kapsamında dikilen fidanlar ve atılan tohumlarla doğa kendini yenilemeye başladı. Yangından zarar gören sahaların tamamına yakınında ağaçlandırma çalışmaları bitti.- "Devletimiz her zaman için bizim yanımızda oldu"Yangının en fazla hasar verdiği Kalemler Mahallesi'nde evi zarar gören vatandaşlardan Ahmet Çatal, AA muhabirine, yangından kısa bir süre sonra yaraların devlet eliyle sarıldığını söyledi.O dönemde oldukça zor günler geçirdiklerini anlatan Çatal, "Her şey bitti sandık. Her taraf kapkaranlık, çöl gibi şey gibi oldu. Aklımız başımızdan gitti. Birbirimizi göremez olduk. O şekilde bir fırtına, bir duman, bir alev, canımızı zor kurtardık. Allah razı olsun devlet evlerimizi yaptı. Paralarımızı verdi. Her türlü yardımı yaptı. Eşyalarımızı aldık. Motoru yananlara motor verildi. Eksik olmasınlar." diye konuştu.Kalemler Mahallesi Muhtarı Mustafa Cansız da devletin her zaman yanlarında olduğunu belirtti.Yangında bölgenin büyük zarar aldığını hatırlatan Cansız, "28 Temmuz'da Manavgat'ta çok büyük bir yangın yaşandı. Yangının olduğu ilk gün dünyanın sonu gibiydi. Ama iki yıl sonra burada evlerimiz dahil olmak üzere her şey yapıldı. Traktörü yanan kişilere traktör verildi. Devletimiz köy konağımızı, okulumuzu yaptırdı. Ağaçlarımız yandı, tekrar ekildi. Orman Bölge Müdürlüğü hızlı bir şekilde çalışma yaptı. Şimdi her şey yeşermeye başladı. Gerçekten devletimiz bize çok yardımcı oldu. İlk anda 'devlet sizi kandırır, yapmaz, yalan söyler' dediler ama devletimiz her zaman için bizim yanımızda oldu. Daha bu evlerden beş kuruş para alınmadı." ifadelerini kullandı.Mahallede evi yanan Alman vatandaşı Thorsten Keilberg ise "Yangın çok kötüydü ama Türkiye en doğru şekilde bizlere yardımda bulundu. Yeni evler yapıldı. Almanya'da bu mümkün değil. Önemli olan sonrasında da yardımların devam etmesidir. Ve bu burada çok hızlı oldu. İki gün sonra bize yardım sözü verildi. Zaten 3 ay sonra TOKİ yeni evleri inşa etmeye başladı" şeklinde konuştu.

Hatay'da çelikleme yöntemiyle üretilen fidanlar doğaya nefes oluyor Haber

Hatay'da çelikleme yöntemiyle üretilen fidanlar doğaya nefes oluyor

HATAY (AA) - CEM GENCO - Hatay'da anaç bitkilerden çelikleme yöntemiyle üretilen yılda 100 bin fidan, 6 ildeki ağaçlandırma çalışmalarında kullanılıyor.Hatay Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Serinyol Orman Fidanlık Müdürlüğünde, farklı türlerde fidan yetiştirilmesinin yanı sıra bitki dallarının köklendirilmesiyle gerçekleştirilen çelikleme yöntemiyle de üretim yapılıyor.Müdürlükte geçici olarak 150-200 lira yevmiyeyle çalışan 100 işçi, sabah erken saatlerden itibaren akasya ve badem ağacı ile ateş dikeni gibi çalılardan kestikleri dalları, ilaçlama yaparak köklendiriyor.İşlemin ardından toprak dolu tüplerde yaklaşık bir yıl bekletilen kökler, araziye dikilmeye hazır hale gelen fidanlara dönüşüyor.Müdürlükte yılda üretilen ortalama 5 milyon fidandan 100 bini çeliklemeye yöntemiyle yetiştiriliyor.- "Ağaçlandırma için fidan taleplerini karşılıyoruz"Serinyol Orman Fidanlık Müdürü Mustafa Hüner, AA muhabirine, farklı yöntemlerle 50 çeşit fidan üretimi yaptıklarını söyledi.Hüner, fidanların kent geneli ile Adana, Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye ve Kilis'e gönderildiğini belirterek, yılda üretilen 5 milyon fidandan çelikleme yöntemiyle geliştirilen 100 bininin bu 6 ilde dikildiğini anlattı.Kamu ve özel sektörün taleplerini karşıladıklarını dile getiren Hüner, şöyle devam etti:"Üretilen fidanlarımız kamunun ağaçlandırma çalışmaları ile özel sektörün talepleri doğrultusunda kullanılıyor. Üretimimizin çoğunluğu orman ağacı türünde gerçekleştiriliyor. Burada 100 işçimizle tüpleme ve çelik aşamalarından geçirilen fidanlarımız, yanan ormanlar ile yeni oluşturulan alanlarda kullanılıyor. Yeni yapılan hastane, okul ve belediye binaları ile askeri birliklerden gelen fidan taleplerini de karşılıyoruz."- "Bir yıl içerisinde büyüyorlar"İşçilerden Gülcan Ülger, çelikleme işleminin zorlu ve zahmetli bir iş olduğunu ifade etti.İşlemlere bitkilerin yapraklarını kesip, dikenlerini temizleyerek başladıklarını aktaran Ülger, "Dalları belirli ölçülere göre kesip çelik elde ediyoruz. İlaçlama işleminin ardından çeliklerimizi toprak dolu tüplere dikiyoruz. Çeliklerin ilaçlanması ve sulama işlemi düzenli olarak devam ediyor, bir yıl içerisinde de büyüyorlar." diye konuştu.Ülger, fidanlıkta 3 yıldır çalıştığını ifade ederek, "Kışın soğuk hava ve yağışlarda oluşan çamur nedeniyle zaman zaman zorlansam da aileme katkı vermek için buradayım." dedi.Melek Yadırga da çelikleme çalışmalarında 10 yıldır görev aldığını, kazancıyla ailesinin geçimine katkı sağladığını kaydetti.

Hatay'da yangınlardan etkilenen ormanlık alanlar ağaçlandırmayla yeşerdi Haber

Hatay'da yangınlardan etkilenen ormanlık alanlar ağaçlandırmayla yeşerdi

HATAY (AA) - CEM GENCO - Hatay'da orman yangınlarında zarar gören 9 bin hektarlık alan, dikilen fidanların büyümesiyle yeniden yeşil görüntüye kavuşmaya başladı.Antakya, İskenderun, Hassa, Kırıkhan, Altınözü, Samandağ, Belen, Defne ve Dörtyol ilçelerinde 2012'den 2022'ye kadar çıkan yangınlardan etkilenen 9 bin hektarlık alanda ağaçlandırma çalışmaları yürütüldü.Bölgelerde temizlik ve teraslama işlemi yapan Hatay Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, küle dönen doğanın tekrar canlanması için çok sayıda kızılçam, zeytin, badem, ceviz, fıstık çamı ile defne fidanını toprakla buluşturdu.Ekiplerin, alevlerin izlerinin silinmesi için yürüttüğü çalışmalar sonucunda ormanlık alanlar dikilen fidanlarla yeniden yeşerdi, bazı fidanların boyu 1 metreyi geçti.- "Amanoslar biyoçeşitlilik açısından önemli bir bölge"Hatay Orman Bölge Müdürü Ali Özdemir, AA muhabirine, kentin zengin doğaya ve ekosisteme sahip olduğunu söyledi.Yangınlardan etkilenen bölgelerden Amanos Dağları'nın kent için önemine işaret eden Özdemir, "Amanoslar biyoçeşitlilik açısından önemli bir bölge. Burası, yüzde 25'i endemik tür olan 1250'ye yakın bitki çeşitliliğini barındırıyor." dedi.Özdemir, sorumluluk sahalarında daha fazla alanın yeşile kavuşması için çalıştıklarını belirterek, bunun için Serinyol Orman Fidanlık Müdürlüğünde fidan üretimi yaptıklarını anlattı.Orman yangınlarında zarar gören 9 bin hektarın da arasında olduğu 15 bin hektarlık alanda ağaçlandırma yapıldığını dile getiren Özdemir, şöyle devam etti:"Kentte 2012'den 2022'ye kadar çok büyük orman yangınları oldu. Bu 9 bin hektarlık alanın tamamı şu an ağaçlandırılmış durumda. Kentte yanan alanlarla birlikte 15 bin hektarlık alan komple ağaçlandırılarak yeşillendirildi. Geçen yıl bin 180 hektar alanda 1 milyon 177 bin fidan dikimi gerçekleştirdik. Bu yıl inşallah geçmiş yıllardaki performansımızın üzerine çıkacağız ve çok daha büyük alanlarda ağaçlandırma çalışmaları yapacağız."Özdemir, yüksek kesimlere kızılçam, yerleşim yerlerine yakın bölgelere de ekonomik değer olması için zeytin, badem ve ceviz gibi fidanlar diktiklerini belirterek, sözlerini "Bölgemizde daha fazla alanın yeşillenmesi için mücadelemiz kararlılıkla devam edecek." diye tamamladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.