TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#ağaç

İLKHABER-Gazetesi - ağaç haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, ağaç haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Hatay'ın kutsal mirası: 3 bin yıllık "Musa Ağacı" dev cüssesiyle ilgi uyandırıyor Haber

Hatay'ın kutsal mirası: 3 bin yıllık "Musa Ağacı" dev cüssesiyle ilgi uyandırıyor

Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı Hıdırbey Mahallesi’nde bulunan ve 3 bin yıllık olduğuna inanılan Musa Ağacı, ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor. 7,5 metre gövde genişliği, 21 metre çevre genişliği ve 7 metre yüksekliği bulunan bu anıt ağaç, doğal güzelliği ve tarihi değeri ile hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Yöre halkı arasında Hazreti Musa tarafından dikildiğine inanılan bu çınar ağacı, ‘Musa Ağacı’ olarak biliniyor. SERİNLETİCİ HAVASI VE TARİHİ HİKAYESİ Almanya'dan Türkiye’ye gelen gurbetçi Süleyman Yol, “Musa Ağacı'nı görmeye geldik, burası çok güzel bir yer. Şehirde her yer sıcak iken burası serin ve rahat, herkesin gelmesini öneririm. Serinlik bakımında rahatlatıcı bir havası var ve insan burada rahatlıyor” dedi. EFSANEVİ GEÇMİŞİ Mahalle sakini Mevlüt Sağır, ağacın tarihî ve efsanevi geçmişini anlatarak, "Mahallemizde tarihi bir güzellik var ve insanlar buraya gezmeye geliyor. Rivayete göre, Hazreti Hızır ile Hazreti Musa Samandağ'da buluşmuşlar. Daha sonra Hıdırbey köyünden geçerken, Musa, elindeki asayı yere saplıyor ve aşağıdaki sudan içiyor. Geri döndüğünde asanın yeşerdiğini görüyor. Bu nedenle ağacın adı, halk arasında Musa Ağacı olarak biliniyor. İnanışa göre asa, ab-ı hayat suyunda can bulmuştur. Ağaç, binlerce yılda bugünkü haline gelmiş. Ağacın yanındaki levhada, ağacın gövde çapı 7,50, çevresi 21, yüksekliği ise 7 metre olarak tarif edilmiş" dedi.

Ağaçlar ve mantarlar arasındaki şaşırtıcı ilişki Haber

Ağaçlar ve mantarlar arasındaki şaşırtıcı ilişki

Orman ekosistemlerindeki ağaçlar ve mantarlar arasındaki gizli iş birliği bilimsel araştırmalarla keşfediliyor. Yapılan araştırmalara göre, mantarlar, toprak altında ağaç köklerini saran miselyum ağıyla besin alışverişi yapıyor, Ağaçlar, miselyum ağı aracılığıyla kimyasal sinyallerle komşularını uyarabiliyor ve zararlılara karşı savunma mekanizmalarını aktive edebiliyor. Bu iş birliği, ormanların sağlığını korumada kritik bir rol oynuyor. Orman ekosistemlerindeki canlılar arasındaki karmaşık etkileşimler bilimsel araştırmalar ışığında ortaya çıkarılıyor. Ormanlık alanlarda yetişen mantarlar da, bu ekosistemlerin önemli bir parçası olarak toprak altında sessizce ama etkin bir şekilde çalışıyor. Çoğumuz mantarları sadece topraktan fışkıran yüzey bitkileri olarak düşünse de, asıl büyüme şekilleri toprağın içinde beyaz iplikçikler halinde gerçekleşiyor. Bu beyaz iplikçikler, mantarların asıl yaşam şekli olan miselyum adı verilen bir ağ oluşturuyor. Miselyumlar, toprak içinde bulunan ağaç köklerini sararak bir tür iş birliği sağlıyorlar. Ağaçlar, fotosentez yoluyla ürettikleri besinleri bu miselyum ağı aracılığıyla mantarlara aktarıyor. Mantarlar da bu hizmetin karşılığında ağaç kökleri tarafından sağlanan su ve mineralleri alıyor. Ancak bu iş birliği sadece besin alışverişiyle sınırlı kalmıyor. Ağaçlar, miselyum ağı sayesinde kimyasal sinyaller yoluyla birbirlerini uyarabiliyor. Örneğin, bir ağaç bir avcıya veya zararlı bir organizmaya maruz kaldığında, bu bilgiyi miselyum ağı üzerinden komşu ağaçlara iletebiliyor. Bu sayede diğer ağaçlar da zamanında savunma mekanizmalarını harekete geçirebiliyorlar. Ayrıca, ağaçlar miselyum ağı sayesinde akrabalarını tanıyıp onlara öncelikli olarak besin aktarabiliyor. Bu, ormansızlaşma gibi büyük çevresel müdahalelerin ardından bile, yakındaki ağaçların stres sinyalleri göndererek birbirlerine yardım etmelerini sağlıyor. Sonuç olarak, orman ekosistemlerindeki bu gizli iş birliği ve iletişim ağı, doğanın karmaşıklığını ve canlıların birbirleriyle olan etkileşimlerinin derinliğini gözler önüne seriyor. Ağaçlar ve mantarlar arasındaki bu karşılıklı bağımlılık ve yardımlaşma, ormanların sağlığının korunmasında kritik bir rol oynuyor.

İçinde çam ağacı olan oksijen maskesi ile sokaklarda tur attılar Haber

İçinde çam ağacı olan oksijen maskesi ile sokaklarda tur attılar

(İLKHABER) - Mersin’in merkez Akdeniz ilçesine bağlı Nusretiye Mahallesi Muhtarlığı’nın gönüllülerden oluşan arama kurtarma ekibi, Türkiye’de özellikle yaz aylarında büyük bir problem olan orman yangınlarına dikkat çekmek için örnek bir proje hazırladı. Cam fanus içerisine yerleştirilmiş çam ağaçlarıyla oksijen maskesi takan gönüllüler, bir ağacın insan üzerindeki olumlu etkilerini vatandaşlara göstermek için kentin en işlek caddelerinde dolaşarak, broşür dağıttı. Gördüklerinde önce şaşıran, ardından ise gerçeğin çok farklı olduğunu gören vatandaşlar, ekibe duyarlılıklarından dolayı teşekkür ettiler. "İklim değişikliği son dönemde zirve yaptı" Nusretiye Mahallesi Muhtarı Mehmet Dindar, 2017 yılında arama kurtarma ekibi kurduklarını söyledi. Bu ekibin tamamen gönüllülerden oluştuğunu kaydeden Dindar, "Yıl 2023 olunca biz bunu geliştirelim istedik. Mahallemizin gençleriyle bir araya gelerek Mersin Arama Kurtarma Derneği’ni kurmak istedik. Burada da bu projeye imza atmak istedik. Özellikle küresel iklim değişikliğinin son zamanlarda zirve yaptığı bu dönemlerde biz de orman yangınlarına, sellere karşı bir farkındalık oluşturalım istedik. Son dönemde havalar o kadar ısındı ki, deniz suları bile 20 derecelerin üzerine çıktı. İster istemez nem olayı olarak kışın bunun bize dönüşü çok ciddi sel felaketleriyle olacak. Biz de buna bir ön hazırlık yapmak amacıyla duyarlılık oluşturmak için böyle bir projeye imza attık. Arkadaşlarımızın sırtında birer fanus, içlerinde çam ağaçları var. Bir ağacın bir insan üzerindeki etkisini, havaya vermiş olduğu oksijeni ve aynı zamanda sera gazını azalttığını göstermek amacıyla bu projeyi gerçekleştirdik. Çok güzel de olumlu yönde tepki aldık. Bu konuda Mersin halkına çok teşekkür ediyoruz. Bundan sonra ümit ediyorum ormanlarımıza, yeşil alanlarımıza daha dikkat ederiz. Fazlasıyla ağaç ekmemiz gerekiyor. Çünkü küresel iklim değişikliğiyle başa çıkmanın en önemli yolu ağaç ekmektir" dedi. Gönüllü ekipte yer alan Esma Sevinç ise, Türkiye’de özellikle yaz aylarında birçok orman yangını çıktığına dikkat çekerek, "Biz de Mersin Arama Kurtarma Derneği olarak böyle bir çalışma yaparak insanları bilgilendirmek ve bilinçlendirmek istedik. Orman yangınlarının çoğu insan kaynaklı. Bu yüzden insanlarımız özellikle pikniğe gittiklerinde çok dikkatli olması gerekir. Ormanlarımızı hep birlikte korumalıyız. Çünkü onlar olmazsa biz de olmayız" şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.