TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Afet

İLKHABER-Gazetesi - Afet haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Afet haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Dr. Tatar: Afetlere karşı hazırlıkta henüz yeterli adımlar atılmadı Haber

Dr. Tatar: Afetlere karşı hazırlıkta henüz yeterli adımlar atılmadı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, 12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin yıl dönümü nedeniyle açıklama yaptı. Tatar, 7,2 büyüklüğündeki bu depremin 850 vatandaşın hayatını kaybetmesine, binlerce insanın yaralanmasına ve büyük bir yıkıma neden olduğunu belirterek, "Bu büyük felaket yalnızca Düzce’yi değil, tüm Türkiye’yi derinden sarstı ve ülkemizin deprem gerçeğini bir kez daha acı bir şekilde gözler önüne serdi" dedi. “Toplumun can ve mal güvenliğini sağlamak ve afet zararlarını azaltmak konusunda gereken yapısal dönüşüm henüz oluşturulamadı” JMO Adana Şube Başkanı Dr. Tatar, aradan geçen 25 yıllık süre zarfında afet farkındalığını artırmaya yönelik bazı adımlar atılmış olsa da toplumun afetler karşısında yeterince hazırlıklı olamadığını belirterek şunları söyledi: "Toplumun can ve mal güvenliğini sağlamak ve afet zararlarını azaltmak konusunda gereken yapısal dönüşüm henüz oluşturulamadı. Doğa olaylarını engellemek mümkün değil; ancak can ve mal kaybını azaltmak, doğru planlama ve önlemlerle büyük ölçüde mümkün” diye ifade etti. Dr. Tatar, “Tek bir ilin veya kurumun çabası yeterli değil, afetlere karşı hazırlıklı bir toplum inşa etmek hepimizin ortak sorumluluğu” dedi. “Deprem değil, ihmal, tedbirsizlik ve denetimsizlik can alır” Dr. Tatar, "Deprem değil, ihmal, tedbirsizlik ve denetimsizlik can alır" diyerek sözlerini tamamladı. Jeoloji Mühendisleri Odası olarak güvenli ve sürdürülebilir kentlerin inşasında tüm vatandaşları ve kurumları daha fazla sorumluluk almaya davet ettiklerini belirten Dr. Tatar, gelecek nesillerin güven içinde yaşayabileceği bir ülke için hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.

Afetlerden etkilenen 18 il için ''Yerinde Dönüşüm'' desteği devam ediyor Haber

Afetlerden etkilenen 18 il için ''Yerinde Dönüşüm'' desteği devam ediyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, afetlerden etkilenen 18 ilde ‘Yerinde Dönüşüm’ desteğiyle vatandaşların yeni ev ve iş yerlerine kavuşmasını sağlıyor. Aktif Başvurular ve Yüz Yüze Görüşmeler e-Devlet üzerinden bugüne kadar 255 bin aktif başvuru alındı. Yerinde Dönüşüm ofislerinde 125 bin afetzede ile yüz yüze görüşme yapıldı. Bu destekle birlikte, 45 bin konut ve iş yerinin inşasına başlandı. Hibe ve Kredi Destekleri Afetzedelere yönelik olarak, konutlar için 750 bin lira hibe ve 750 bin lira kredi sağlanırken, iş yerlerine 400 bin lira hibe ve 400 bin lira kredi desteği verilmektedir. Ayrıca, proje hazırlığı sürecinde vatandaşlara 40 bin lira proje desteği sunuluyor. Ahırlı konutlar için de benzer destekler mevcut. Vergi ve Harç Muafiyetleri Yerinde Dönüşüm ile evini ve iş yerini yenileyenler için vergi ve harçlardan muafiyetler sunuluyor. Evini yeniden yaptıranlar, ruhsat tarihinden itibaren 1 yıl içinde başvuru yaparak bu destekten faydalanabiliyor. Ödeme Aşamaları Ödemeler, tamamlanma aşamasına göre yapılmaktadır. Yapı ruhsatı alındığında, konutlar için hibe ve kredi desteğinin ilk ödemesi 190 bin lira, iş yerleri için ise 120 bin lira olarak belirlenmiştir. Su basman seviyesine gelindiğinde, konutlar için 450 bin lira, iş yerleri için 240 bin lira ödeniyor. Kaba inşaat bitirildiğinde ve iskan alındığında da benzer ödeme planları geçerli olacak. Bu desteklerle, deprem bölgesindeki vatandaşların yeni yaşam alanlarına kavuşması hedefleniyor.

Ecz. Yalbuzdağ: Deprem gerçeği unutulmamalıdır! Haber

Ecz. Yalbuzdağ: Deprem gerçeği unutulmamalıdır!

Adana Eczacı Odası (ADEO) Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ ve Yönetim Kurulu Üyeleri Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ı makamında ziyaret ederek olası afetlerde işbirliği içerisinde olmayı arzuladıklarını söylediler. Yalbuzdağ, “Afetlerde ilaç ve sağlık hizmetleri dahil her zaman destek vermeye ve sizlerle işbirliği yapmaya hazırız” Adana Eczacı Odası (ADEO) Genel Sekreteri Ecz. Erdem Kızıltepe, Sayman Ecz. Mehmet Ceyhun Dalkıran, YK Üyeleri Ecz. Elif Özsaydı, Ecz. Selin Öztanrıöver Solak, Ecz. Sedat Unul, Denetleme Kurulu Üyesi Ecz. Çağla Su Tek Uğurlar’ın hazır bulunduğu ziyarette Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a 'Hayırlı olsun' dileğinde bulunan ADEO Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, yaptığı konuşmada “Asrın Felaketi olarak nitelendirilen, hepimizi derinden etkileyen 6 Şubat depremi sonrasında birlikte hareket etmenin, afet konusunda eğitimli olmanın önemini çok iyi anladık. Meslektaşlarımızla birlikte deprem bölgelerinde halkımızın ilaca erişimini sahra çadırlarımızla 7/24 gönüllü olarak çalışıp, sağladık. Çok acı gördük. Deprem, sel, yangın vb. afetler olacak elbette. Biz eczacı ve sağlık bileşenleri afet gerçeğinin bilincindeyiz. Ancak; halkımızın da afetlere hazır olması için 'Sağlık Günleri' adı altında her türlü eğitimi vermeye, akılcı ilaç kullanımı ve atık ilaç konusunda bilinçlendirmeye, afetlerde ilaç ve sağlık hizmetleri dahil her zaman destek vermeye ve sizlerle işbirliği yapmaya hazırız” diye ifade etti. Karalar, “Sizler gibi sağlık bileşenleri ile omuz omuza olmak bizleri daha da güçlendirir” Adana Eczacı Odası Yönetimine hassasiyetleri için teşekkür eden Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar şu ifadeleri kullandı: “Doğal afetlerde; devlet kurum ve kuruluşları ile belediyemiz Sağlık Daire Başkanlığı, İtfaiye, Fen İşlerimiz anında müdahaleye hazır çalışmaktayız. Daha etkin hareket edebilmek için bünyemizde ‘Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM)’ni kuruyoruz. Sizler gibi sağlık bileşenleri ile omuz omuza olmak bizleri daha da güçlendirir. Afet anında gece gündüz demeden başta ben olmak üzere halkımıza her türlü hizmeti sunma gibi şiarımız var. Sizleri de meslek odalarının önemli bir parçası olarak gördüğümüz için halkımızın afetlere karşı panik yapmadan, daha bilinçli davranmalarını gerektirecek her türlü çalışmada yer alırız. Çünkü birliktelik kültürü her zaman fayda sağlar. Evet deprem gerçeği unutulmamalıdır. Ve buna hazırlıklı olmak sadece devletin, belediyelerin, meslek odalarının, STK’ların değil, toplumun bütün dinamiklerinin görevidir.”

Adana ve çevresinde 12 Eylül'de büyük deprem tatbikatı gerçekleştirilecek Haber

Adana ve çevresinde 12 Eylül'de büyük deprem tatbikatı gerçekleştirilecek

Mersin'de, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında 12 Eylül 2024 tarihinde büyük ölçekli bir deprem tatbikatı gerçekleştirilecek. Tatbikat, Adana, Mersin, Niğde ve Konya illerinde eş zamanlı olarak yapılacak. Tatbikatın Hazırlıkları Tatbikatın hazırlıkları, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan başkanlığında yapılan bir toplantıyla başlatıldı. Toplantıya Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, vali yardımcıları, kaymakamlar, kurum müdürleri ve TAMP kapsamındaki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Vali Pehlivan, afetlere hazırlıklı olmanın kritik önem taşıdığını vurguladı ve tatbikatların, ilgili kurumların etkin çalışmasını sağladığını belirtti. Ecemiş fay hattında merkez üssü Tarsus ilçesi olan 7 büyüklüğünde bir deprem senaryosu uygulanacak AFAD tarafından hazırlanan tatbikat senaryosuna göre, Ecemiş fay hattında merkez üssü Tarsus ilçesi olan 7 büyüklüğünde bir deprem senaryosu uygulanacak. Deprem, Mersin, Niğde, Adana ve Konya illerinde etkili olacak. Ayrıca, Antalya, Kayseri, Çorum, Sakarya, Ankara ve Eskişehir illerinden destek ekiplerinin bölgeye sevk edilmesi planlanıyor. Tatbikatın Amacı ve Beklentiler Bu tatbikat, afet müdahale ve kriz yönetimi süreçlerini test etmek, ilgili kurumların işbirliği ve koordinasyon becerilerini geliştirmek amacıyla gerçekleştirilecek. Ayrıca, tatbikat sayesinde, olası bir afet durumunda bölgedeki hazırlık seviyesinin artırılması ve afetlere karşı daha etkin bir yanıt verilmesi hedefleniyor. Tatbikatın Yapılacağı Tarih ve Saat TAMP Mersin Bölge Düzeyi Deprem Tatbikatı, 12 Eylül 2024 tarihinde Adana, Mersin, Niğde ve Konya illerinde eş zamanlı olarak yapılacak.

Adana afetlere hazırlanıyor Haber

Adana afetlere hazırlanıyor

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz ayının dördüncü gününde oturuma Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar başkanlık yaptı. Açılış yoklamasının yapılmasının ardından ek gündem maddeleri gerekli karar bağlandı. 5 İlçe belediye başkanının toplantıda olmasını isterdim Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar meclisin açılış Adana Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde yapılan İtfaiye ve Afet İşleri Daire Başkanlıkları Koordinasyon Toplantısı’na dikkat çekti. Kentte orman yangınlarının sıklıkla yaşandığı ilçelerin belediye başkanlarını da toplantıya davet ettiklerini vurgulayan Karalar, “Buradaki belediye başkanlarını da çağırdık ve onlar herhâlde gelemediler. Özellikle yangınların çok olduğu 5 ilçe belediyesini olmasını isterdik. Adana’da yaptığımız için özellikle yangın olan Karaisalı, Kozan, Feke, Aladağ buna benzer ilçe başkanlarını çağırdık” ama katılmadılar” dedi. “6 Şubat depremlerinde envanter eksikliğini yaşadık” Afetlerde kullanılmak üzere belediyelerde ki makine ve benzeri  malzemelerin envanterini çıkartmak istediklerini belirten Karalar, “Özellikle yangınlarda hangi belediyenin ne envanterli var? Hangi yangın itfaiye aracı var? Hangisini isteyeceğiz? Bunu bilmemiz gerekiyor. 6 Şubat depremlerinde bu eksikliği yaşadık. Belki onlarca kez yaşayacağız. Ama her afette aslında hazırlıksız yakalanıyoruz. Olası bir afette en hızlı müdahaleyi nasıl yaparız, ona hazırlıklı olmalıyız. Yaşadığımız son depremde gezdiğim  illerde  gördüm ki çok büyük bir afete hazırlıksızız.  Kimin elinde müdahale edecek kaç ekip var? Bir vinç gerekiyor, lastikli kepçe gerekiyor, kamyon gerektiriyor, beton kesen testere gerekiyor. AFAD’da bile biz koordinasyon sistemi kurarak olası bir depremde hangi ilden kaç arama kurtarma ekibi gelecek, hangi ilden arama kurtarma ekibi, hangi sokakta çalışacak onu söyleyeceğiz” diye konuştu. Şu gündem maddeleri karara bağlandı Adana Büyükşehir Belediyesinde Temmuz ayının dördüncü gününde yapılan oturumda,  Seyhan ilçesi Sucuzade Mahallesi 16237 ada 1 ve 2 no.lu parsellerde mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine ait 106 adet taşınmazın satışına ait komisyon raporu, Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı “Kuruluş, Görev, Sorumluluk ve Çalışma Esaslarının Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik’e” ait komisyon raporu,  Adana Büyükşehir Belediye sınırları içinde yer alan Karayolu Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesislere Geçiş Yolu İzin Belgesi Düzenlenmesi Hakkındaki Yönetmelik’e ait komisyon raporu, Adana Büyükşehir Belediyesi Otopark Yönetmeliği’ne ait komisyon raporu, Adana Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına ait komisyon raporu,  Adana İli sınırları içerisinde Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçilerin tarımsal amaçlı kullandıkları elektrik tüketiminin, Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmasına ve bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanı’na yetki verilmesine ait komisyon raporu gerekli karar bağlandı.

AOSB'ye Afet Koordinasyon Merkezi kazandırılıyor Haber

AOSB'ye Afet Koordinasyon Merkezi kazandırılıyor

Birden fazla fabrikanın ve işletmenin bir araya gelerek faaliyet gösterdiği, üretim ve ticaretin yoğunlaştığı organizse sanayi bölgelerinde, doğal afetler ve diğer acil durumlar önemli bir risk oluşturuyor. Afetler, tüm yerleşim alanlarında olduğu gibi organize sanayi bölgelerinde de can ve mal kayıplarına, üretimde ve ticarette aksaklıklara yol açıyor. Bu durum, hem OSB'lerdeki firmalara hem de ülke ekonomisine zarar verebiliyor. Afetlerin yıkıcı etkilerini en aza indirmek için OSB'lerde afet koordinasyon merkezlerinin kurulması büyük önem taşıyor. Bu merkezler, afet öncesi, sırası ve sonrasında acil durum yönetimi için gerekli koordinasyonu sağlayarak can ve mal güvenliğinin korunmasına, üretim ve ticaretin kesintisiz devam etmesine katkıda bulunuyor. Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde (AOSB) de bu amaçla Afet Koordinasyon Merkezi kurulması konusunda çalışmalar yapılıyor. AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar, afetlerin oluşumunu engellemenin mümkün olamadığını ancak, can ve mal kayıplarının önlenmesinin alınacak tedbirlerle sağlanabileceğini, bu düşünceden hareketle bölgede Afet Koordinasyon Merkezi kurulması konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi. Akpınar, geride bıraktığı acıları halen dinmeyen ve 11 ili etkileyen depremde kaybedilen canlara rahmet, yaralılara şifa ve yakınlarına sabır dileyerek, “Büyüklüğü ve etkilediği alan bakımından yer bilimi tarihinde bugüne kadar görülmemiş bir deprem yaşadık. Kaybettiklerimizi getiremeyiz ama bu deprem bir kez daha göstermiştir ki afetlere her zaman hazırlıklı olmalıyız” dedi. Merkezin yaklaşık 70 milyon TL'ye malolacağı bildirildi.

Uluslararası standartlarda müdahaleciler Haber

Uluslararası standartlarda müdahaleciler "Afet Okulu"nda yetişecek

ANTALYA (AA) - AYŞE YILDIZ - Türkiye Acil Tıp Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serkan Yılmaz, Dünya Sağlık Örgütü tarafından akredite edilmiş afet müdahalecileri yetiştirmek için "Afet Okulu"nu hazırladıklarını, olası İstanbul depremine yönelik de özel çalışma yaptıklarını bildirdi.Yılmaz, "9. Avrasya Acil Tıp Kongresi" için geldiği Antalya'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneklerinin özellikle 1999 depreminden sonra afetle ilgilendiğini, İzmir ve Van depremlerinde de bunları deneyimlediklerini söyledi.Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra belli ihtiyaçların olduğunu fark ettiklerini vurgulayan Yılmaz, özellikle acil tıp uzmanlarının afet eğitimleriyle ilgili çalışma yaparak, Afet Okulu Projesini hazırladıklarını söyledi.Türkiye'de 3 bin 700 acil tıp uzmanı olduğunu ve afetlerde görev aldığını aktaran Yılmaz, "Bu nedenle hazırladığımız Afet Okulu ile temel hedefimiz, özellikle acil tıp uzmanlarının, hemşirelerin, paramediklerin tüm sağlık personelinin afetle ilgili bilgisini geliştirmektir." dedi.Derneklerinin merkezi olan Ankara'da ilk eğitimlere başlanacağını, İstanbul'da simülasyon merkezi kurarak orada da devam edeceklerini aktaran Yılmaz, "Alanında uzmanlar tarafından, acil tıp uzmanlarına eğitim verilecek. İlk eğitimler yüz yüze olacak. Teorik eğitimlerin ardından uygulama eğitimleri olacak. İleri aşamada bazı eğitimler de çevrim içi düzenlenecek." ifadesini kullandı.Yılmaz, acil tıp uzmanların büyük afetlerde hem kendilerini korumaları hem de gittikleri bölgelerde gereken desteği sağlamaları için verilecek eğitimlerin önemli olduğunu ifade etti.- "Olası İstanbul depremine yönelik özel çalışmamız var"Olası İstanbul depremine yönelik çalışmalarının olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:"Olası İstanbul depremine yönelik özel çalışmamız var. Öncelikle İstanbul ve çevre illerdeki acil tıp uzmanlarına teorik ve uygulamalı eğitimler vereceğiz. Sonrası Türkiye genelindeki tüm acil tıp uzmanlarına eğitim vereceğiz. Büyük doğal afetlerde öncelikle eğitim alan ekipler görev alacak. Dünyanın herhangi bir yerinde afet olduğunda akredite eğitim almış insanlar görevlendirilecek. Afet Okulu ile temel amacımız, Dünya Sağlık Örgütü tarafından akredite edilmiş afet müdahalecileri yetiştirmek. Bu sadece Türkiye'de de değil, bölgemizde, etrafımızda bir sürü savaş, afet vesaire oluyor. Bunların tamamına yetişmiş eleman, acil tıp uzmanı yetiştirmek istiyoruz. Eğitimlerin sonunda acil tıp uzmanlarının, Sağlık Bakanlığı ya da uluslararası kuruluş aracılığıyla Dünya Sağlık Örgütü'nden bunların kalifikasyonunu isteyeceğiz."Yılmaz, İstanbul'daki liselerde eğitim alan öğrencilerin afet bilincini artırmak için verecekleri eğitimle ilgili Milli Eğitim Bakanlığına başvurduklarını aktardı.Arama kurtarma ve sağlık alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına da eğitim vereceklerini aktaran Yılmaz, projenin üç aşamalı halkalar şeklinde yayılacağını bildirdi.Tüm afetleri AFAD'ın yöneteceğine işaret eden Yılmaz, AFAD'ın bu konuyla ilgili temel sorumlu olacağını ancak kendilerinin de afetlerde çalışan tüm birimlerin buna uyumlu bir şekilde çalışmalarıyla ilgili altyapı oluşturacaklarını bildirdi.

Emine Nine, “Her afette devletim yanımızdaydı” Haber

Emine Nine, “Her afette devletim yanımızdaydı”

ADANA(İLKHABER)- Seğmenoğlu iki büyük yangın ve iki büyük deprem yaşadıklarını 25 Temmuz’da merkez üssü Minnetli olan 5.5 büyüklüğündeki depremde evi ağır hasar aldığı için konteynere yerleştiğini belirterek, "Ailemle yaşıyorum bu yaşıma kadar bu kadar çok afeti bir arada görmedim. Ama büyük afetlere rağmen devletim her afette yanımda oldu. Şimdi konteynerde yaşıyorum" diye konuştu. Emine Nine ve ailesini ziyaret eden Türk Kızılay’ı Kozan Şube temsilcisi Oğuz Cengiz, ilçede her afette yaraların devlet millet el ele sarıldığını kaydederek, “2 yıl önce yangın felaketini yaşadık ve kaymakamlığımız Kızılay olarak destek olmuştuk. Depremde de büyük hasar alan teyzemizin evini ziyaret ettik. Teyzemiz birçok afete maruz kalmış. Bizde her zaman elimizden geldikçe destek olmak istedik” dedi. Emine ninenin oğlu Mahmut Seğmenoğlu ise "Kozan Karahamzalı köyünde yaşıyoruz. Yangında 8 köy etkilendi. 16 ev yandı. 25 Temmuz’da bu sene yaşadığımız depremde 118 ev ağır hasar aldı. Hafif hasarlı evlerimizde var. Devletimizden Allah razı olsun. Ölümüz, yaralımız yok. Buna şükür. Annem çok acılar yaşadı. 2 evladını genç yaşında kaybetti. Babam üzüntüden Alzheimer hastası oldu ve 7 sene ben ona baktım rahmetli oldu. Babamın acısının ardından yangın oldu ve ardından deprem oldu. Sağlık olsun. Devlet hem ana hem baba oldu” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.