Mimarlar Odası, Adana Fen Lisesi’nin tarihi taş binasının korunması için harekete geçti
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Adana Şubesi, Adana Fen Lisesi’nin tarihi taş binasının korunması ve restorasyonu için harekete geçti. Depremler nedeniyle zarar gören ve 2019 yılında restorasyon projeleri hazırlanan Adana Fen Lisesi’nin taş binasının, Adana Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandığı belirtildi. Mimarlar Odası Adana Şubesi, binanın korunması için her türlü çalışmaya katkı sunmaya hazır olduğunu açıkladı. "Adana Tarihine Sahip Çıkıyor; Tarihi Taş Binamız Yıkılmasın, Yaşasın" temalı 2025 yılı Mezunlar Buluşması'nda, Adana Milletvekili Ayhan Barut, Adana Fen Lisesi Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri ve Mimarlar Odası Adana Şubesi üyeleri, tarihi binanın korunması gerektiğini vurguladılar. Mimarlar Odası Adana Şubesi Sayman Üyesi Bora Işık, Adana Fen Lisesi’nin taş binasının, kent tarihi, eğitim ve mimarlık tarihi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti.
Mimarlar Odası, Adana Fen Lisesi'nin korunması için hızlı müdahale talep ediyor
Mimarlar Odası Adana Şubesi Sayman Üyesi Bora Işık, “Söz konusu projelerin 2019 yılında onaylanmasının ardından, restorasyon uygulamasına geçilemediği, özellikle 6 Şubat 2023 tarihli bölgemizde meydana gelen yıkıcı depremden sonra, tüm acil müdahale gerektiren yapısal ve koruma sorunlarını daha da büyüttüğü görülmektedir” şeklinde konuştu.
Adana’ya ait değerlerin korunması ve kent hafızasının yaşatılması sorumluluğunu taşıyan Mimarlar Odası Adana Şubesi olarak, yapıyla ilgili restorasyon uygulamalarının ivedilikle gündeme alınmasını talep ederek, Adana Fen Lisesi Binası’nın daha fazla hasar görmesinin engellenmesi ve tamamen yıkılmasının önüne geçilmesi gerektiğini dile getirdi.
Adana Fen Lisesi’nin gelecek nesillere aktarılması hakkındaki görüşlerini İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ilettiklerini, konu hakkında ayrıca Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ile de görüşüldüğünü belirten Bora Işık, “Adana Fen Lisesi Tarihi Binası ile ilgili olarak yapılacak her türlü çalışmaya katkı koymaya hazır olduğumuzu tüm kamuoyu ile paylaşırız” dedi.
Etkinlikte; Mimar Murat Ulaş da tescilli binanın tarihi sürecini anlattı.