Okay: Adana'daki yeşil alanlar, betonlaşmaya kurban edilmemeli
Adana Ekoloji Platformu insanların vakit geçirdiği park ve yeşil alanların betonlaşmalarına dur demek Kurtuluş Çocuk Parkında bir araya geldi. Kurtuluş Çocuk Parkı içerisinde bulunan elektrik trafosu, kafelere tepki gösterdi. Açıklamayı katılanlar adına Adana Ekoloji Platformu Sözcüsü Nezat Okay okudu. Nezat Okay, açıklamasında, Adana'nın yeşil alanlar konusunda ciddi bir eksiklik yaşadığını ve kentsel yaşamın iyileştirilmesinde önemli bir rol oynadığını vurguladı. Ayrıca, Adana’nın yeşil alan konusunda yerinde adımlar atılmadığını ve parkların koruma ve geliştirme amacıyla yapılan işlemlerin aksine, betonlaşma ve yapılaşma sürecine kurban gittiğini dile getirdi.
"Kentsel parklar ve yeşil alanlar iyileştirilmelidir"
Adana Ekoloji Platformu Sözcüsü Nezat Okay, “Bu gerçeği defalarca dile getirdik, belediye yetkilileri ile yüz yüze görüştük, basın açıklamaları yaptık, videolar yayınladık, sonuç alamadık. Konuyu bir türlü anlamıyor ve yanlış uygulamalarda ısrar ediyorlar. O yüzden sabırla, bir kere daha ve “Bilal’e anlatır gibi” tekrar edelim. Kentsel açık yeşil alanlar ve parklar kent insanı ve kent ekosistemi için, yaşanabilir bir kent için önemli bir role sahiptir. Yeşil alanlar ve parklar, insan ve doğa arasında bozulan ilişkiyi dengelemede ve kentsel yaşam koşullarının iyileştirilmesinde önemli bir işleve sahiptir. Yaşamsal bir gerekliliktir, kente ekolojik, sosyokültürel, psikolojik, estetik açısından önemli katkılar sağlar ve kentsel yaşam kalitesini yükseltir. 2014 yılında yayınlanan Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinde ve 2017 yılında yayınlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde yeşil alanlar; toplumun yararlanması için ayrılan park, çocuk bahçesi, oyun alanı, meydan, rekreasyon alanı şeklinde tanımlanmaktadır” şeklinde konuştu.
Nezat Okay, “Yeşil alan ve parkların önemi ve işlevlerini hakkında şunları sıraladı:
“Mikroklimayı kontrol eder, karbon tutma ve depolama görevi üstlenir, havayı temizler, oksijen miktarını arttırır, tozu ve havadaki kirli materyalleri tutar, ısı yükselmesini önler, havayı serinletir.
İnsan psikolojisine olumlu katkı sağlar, kent hayatı ortamının neden olduğu stresin olumsuz etkilerini azaltır.
İnsan ilişkilerini olumlu yönde etkileyerek, bireylerin sosyalleşmesine yardımcı olur.
Gürültüyü emer ve azaltır.
Kentte doğal yaşam ortamına olanak sunar.
Kent kimliğinin oluşmasına katkı sağlar
Deprem, sel gibi doğal afetlerde toplanma ve barınma imkânı sağlar.”
"Kentte kişi başına düşen yeşil alan yetersiz"
Nezat Okay, Adana'nın yeşil alan konusunda ciddi bir eksiklik yaşadığını ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü ve uluslararası standartlara göre, bir kentte kişi başına düşen yeşil alan miktarının en az 10 metrekare olması gerektiğini belirten Okay şunları söyledi: “Kentlerin sahip olduğu kişi başına düşen yeşil alan miktarı konusu da medeniyet göstergesi olarak kabul edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü ve uluslararası standartlara göre, bir kentte olması gereken yeşil alan miktarı en az kişi başına 10 metre karedir. 2014 yılında yayınlanan yönetmeliğe göre, ülkemizde de aynı miktarın olması öngörülmektedir. Oysa, Adana Büyükşehir Belediyesi 5 yıllık stratejik planında belirtildiğine göre, bu miktar Adana ilinin tümünde kişi başına 5-6 metre kare kadardır. Kırsal ilçeler düşünüldüğünde, Adana kent içinde bu miktarın çok daha düşük olduğu açıktır. Kısacası, kentimiz yeşil alan ve parklar bakımından oldukça yoksul durumdadır.”
"Parklar, boş arsa olarak görülmemeli"
Nezat Okay, Adana’daki yeşil alanların korunması ve geliştirilmesi adına yapılan çalışmalara tepki gösterdi. Okay, “Bu gerçeğe rağmen, şehrimizde yeşil alan ve parklar, onları korumak ve geliştirmekle yükümlü belediyeler tarafından “koruma ve geliştirme” kavramına aykırı biçimde hoyrat işlemler uygulanıyor. Bunun en açık örneğini Adana’nın en eski çocuk parkı olan Atatürk Çocuk Parkında görüyoruz. Otuzlu yılların sonlarında Alman şehir plancısı Yansen tarafından planlandı. Yansen, iklimi çok sıcak olan Adana’ya, Seyhan Nehrinden şehir içine kadar uzanan ve yapılaşmaya kapalı olacak bir hava koridoru bırakmak istemişti. Bu anlamda, çocuk parkı Atatürk Parkının doğal bir uzantısıdır. Seyhan Belediyesi önceki başkanı döneminde çocuk parkı Seyhan Belediyesi tarafından “yenileme çalışması” yapılacağı için kapatıldı ve inşaat çalışması başladı. Açıldığı zaman gördük ki, parkın yarısı yapılaşmaya kurban edilmiş. Çocuk parkının tam ortasına muhtarlık binası, kalan kısımlarına da güvenlik kulübesi, elektrik trafosu, glutensiz kafe, kadın emeği ürünleri satış mağazası gibi ilgisiz binalar yapılmış. Çocuk parkı, yapılan binalar arasında sıkışıp kalmış. Bizlere göre, yapılan bütün bu binalar “kaçak yapı” niteliğindedir ve derhal yıkılmalı, park tekrar çocuklara verilmelidir. Yeni Seyhan Belediyesi yöneticilerini defalarca uyardığımız halde, duymazlıktan gelerek, işlenen kamusal suça ortak olmaktadırlar. Sayın belediye başkanları ve yetkilileri; parklar ve yeşil alanları “boş arsa” olarak görmekten vazgeçin. Parklarımızı ve Yeşil Alanlarımızı koruyun. Yeni yeşil alan ve park projeleri yapın ve kamuoyu ile paylaşın. Son olarak bir öneride bulunmak istiyoruz. Kentteki kamusal yeşil alanların yönetiminden sorumlu olan belediyelerde halen mevcut Park ve Bahçeler Müdürlüğü yerine, “Kamusal Yeşil Alanlar Müdürlüğü” kurulmalı ve daha etkin ve yetkin hale getirilmelidir” diye ifade etti.