TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Açlık sınırı

İLKHABER-Gazetesi - Açlık sınırı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Açlık sınırı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kandemir: Aile Sağlığı Merkezleri çalışanları açlık sınırında yaşamaya çalışıyor Haber

Kandemir: Aile Sağlığı Merkezleri çalışanları açlık sınırında yaşamaya çalışıyor

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası AHESEN Başkanı Dr. Ahmet Kandemir,  yazılı açıklamasında, zorlu ekonomik ve çalışma koşullarının her geçen gün daha da kötüye gittiğini belirterek, “Sahada görev yapan birçok arkadaşımız, özellikle Aile Sağlığı çalışanları açlık sınırında yaşamaya çalışıyor” dedi. “Hayat pahalılığı her geçen gün artarken, memur maaşları bu koşullara ayak uydurabilecek düzeyde değil” Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası AHESEN Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, “Zorlu ekonomik ve çalışma koşullarının gün geçtikçe iyileşmesi beklenirken daha da kötüye gitmesini acı bir şekilde yaşıyoruz. Sahada görev yapan birçok arkadaşımız, özellikle Aile Sağlığı çalışanları açlık sınırında yaşamaya çalışıyor. Beklenen enflasyon memur ücret artışı, açıklanan enflasyon oranıyla olacak. Ancak bu artış, daha birkaç gün önce açıklanan elektrik zammının %38 olduğu bir dönemde ve gerçek enflasyonun çok daha yüksek olduğu bir ortamda yetersiz kalıyor. Hayat pahalılığı her geçen gün artarken, memur maaşları bu koşullara ayak uydurabilecek düzeyde değil” diyerek ifade etti. “Aile sağlığı merkezlerinin sürdürülebilir hizmetini sağlayacak iyileştirme acilen yapılmalıdır” AHESEN Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, “Bilindiği gibi Aile Sağlığı Merkezleri’nin tüm giderleri, sabit bir ödenekle Aile Hekimleri arkadaşlarımız tarafından karşılanıyor. Toplum sağlığı için çalışan hekim arkadaşlarımız, aynı zamanda sağlık merkezlerini ayakta tutabilmek için azami çaba harcıyor. Şartların giderek ağırlaşması Aile Sağlığı Merkezlerini de kapanma tehlikesi ile karşı karşıya bırakıyor. Aile hekimliği harcama kalemlerinin artış oranı; kiralar, tıbbi malzemeler, personel giderleri, elektrik gibi giderler düşünülünce çok daha fazla. Memur zammı refah payı dışında Aile hekimliği çalışanları için Aile sağlığı merkezlerinin sürdürülebilir hizmetini sağlayacak iyileştirme acilen yapılmalıdır," ifadelerini kullandı.

Gürer: Vatandaşlar gelir daralması nedeniyle zor durumda Haber

Gürer: Vatandaşlar gelir daralması nedeniyle zor durumda

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Merkez'de pazar gezdi. Pazarcı esnafı ve vatandaşlarla görüştü. İşyerlerinde esnafları da ziyaret edip kıraathanelerde farklı kesimlerin sorunlarını dinledi. Bayram boyunca sürdürdüğü ziyaretlerini Niğde Merkez'de devam ettiren Gürer, pazarda vatandaşların sorunlarını dinledi. “Açlık sınırı altında geliri olan hepimiz yoksullaştık” Pazarda milletvekili Gürer’i gören vatandaşlar, "Gelirimiz daraldığı için istediğimiz her gıdaya erişmemiz ve tüketmemiz mümkün olmuyor. Açlık sınırı altında geliri olan hepimiz yoksullaştık. Yerel ürünlerle fiyatlarda bir gevşeme olur diye umuyorduk, ama olmadı. Üretici de girdi maliyetinin arttığını ve ürün maliyetinin düşmesinin mümkün olmadığını söylüyor. Böyle olunca son tüketici olarak pazara umutla gelmek zorlaşıyor ve sadece zorunlu ihtiyacımızı alıp gidiyoruz. Her istediğimizi alabilir durumda değiliz." dediler. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Plansızlık ve iktidarın uyguladığı politikalar bu sonuçları yarattı. Kırsalda yaş ortalaması 60’a dayandı. Gençler üretimden uzaklaştığı gibi tarım işçiliğine de istekli değiller. Ürün var ama maliyeti karşılayan bir pazar sorunu oluşmaması ürünü dalda bırakıyor. Bu yıl meyve bol olmasına rağmen pazara ve vatandaşa ulaştırılmaması meyve fiyatlarının düşmesini engelliyor. Toplayacak işçi bulmada sorun yaşanması ve gider artışı üreticiyi zora sokuyor. Tüccarın düşük fiyatla ürün almak istemesi ve verdikleri fiyatın işçi giderini karşılamaması da sorun yaratıyor” diyerek ifade etti. “Yoksulluğu tanıyıp yaşıyoruz” Ömer Fethi Gürer, işyerlerinde ziyaret ettiği esnafın önceliğinin prim gün sayısının 9000 günden 7200 güne düşmesi için verilen sözlerin tutulması olduğunu belirtti. Ayrıca farklı bölgelerde kahvelerde vatandaşlarla görüşen CHP milletvekili Gürer, "Kahvede gün geçiren yurttaşlar gelir gider dengesizliğinden dolayı bütçelerinin daraldığını anlattılar. Yurttaş, 'Gelirimize göre yaşamaya çalışıyoruz. Yoksulluğu tanıyıp yaşıyoruz.' dedi." diye durumu özetledi. Niğde il merkezinde çok sayıda vatandaşla bir araya gelen Ömer Fethi Gürer, özellikle üniversiteye girmeyi bekleyen gençlerin bu yıl üniversite eğitimi için farklı illere gideceklerini ve burs ile yurt arayışlarının önemli bir sorun olacağını belirtti. "Gençlerin gelecek kaygısını sohbetlerde birebir görmek mümkün” diyerek belirtti.

Açlık sınırı 17 bin 442, yoksulluk sınırı 48 bin 459 TL oldu Haber

Açlık sınırı 17 bin 442, yoksulluk sınırı 48 bin 459 TL oldu

Birleşik Kamu-İş’in Ar-Ge Birimi Kamu-Ar’ın yaptığı araştıma sonucu Ocak 2024 Açlık-Yoksulluk Sınırını açıklandı. Açıklama Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ tarafından yapıldı. Yapılan açıklamaya göre 4 kişilik bir ailenin açlık sırını Ocak ayında 17 bin 442 liraya kadar yükseldi. Araştırmalar sonucu elde edilen bu veriler; 1 Ocak 2024’ten geçerli olmak üzere 17 bin 2 lira olarak belirlenen yeni asgari ücreti daha yılın ilk ayında geride bıraktı. Açlık sınırının yanı sıra aynı ailenin yoksulluk sınırının da 48 bin 459 liraya kadar çıktığı paylaşıldı. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın, 4 kişiden oluşan bir ailenin, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıdalarla beslenmesisin maliyetini araştırdı. Tüketilmesi gereken temel gıdaların yanı sıra temel olmayan ama düzgün yaşayabilmek için ihtiyacı olan ürünleri de hesapladı. Konfederasyon, bir insanın yoksunluk hissi çekmeden tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yapması gereken harcamaları dikkate alarak hesapladığı açlık-yoksulluk sınırı araştırmasının Ocak 2024 sonuçlarını açıkladı. Açıklanan verilere göre açlık sınırının ocak ayında bir önceki aya göre 959 TL arttığı görüldü. Gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcamada da 699 liralık artış yaşandı ve 31 bin 53 liraya çıktı. Her ikisinin toplamından oluşan yoksulluk sınırının ise önceki aya göre yine bin 658 lira arttığı dikkat çekti. AÇLIK SINIRI NE KADAR OLDU? Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu tarafından açıklanan ve Ankara’da en fazla alışveriş yapılan marketlerden derlenen fiyatlara göre; dengeli beslenebilmek için et- balık- yumurtaya aylık olarak harcanması gereken tutar ocak ayında bir önceki aya göre 122 lira, yıllık olarak ise 2 bin 278 lira arttı. Bu artış oranına göre 4 bin 659 lira oldu. Kuru bakliyat için yapılması gereken harcama bir önceki aya göre 12 lira, geçen yılın aynı ayına göre ise 134 liralık artış göstererek 368 liraya yükseldi. YOKSULLUK SINIRI NE KADAR OLDU? 4 kişilik bir aile göz önüne alındığında kimseye muhtaç olmadan, alması gereken besin eksiği kalmadan, yoksunluk hissi çekmeden yaşayabilmesi için yapması gereken gıda ile gıda dışı harcamaların toplam tutarını gösteren yoksulluk sınırı da içerisinde bulunduğumuz ocak ayında bin 658 lira daha artarak 48 bin 495 liraya yükseldi. Yoksulluk sınırında, son bir yıllık dönemdeki artış ise 21 bin 501 lira olarak gözlemlendi.

Gürer, Açlık sınırı asgari ücreti geçti Haber

Gürer, Açlık sınırı asgari ücreti geçti

ADANA (İLKHABER)- CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP’nin seçim ekonomisinin ağır faturasını vatandaşın ödediğini belirterek, “Geçen yıl temmuz ayında yüzde 2,37 olan fiyat artışı, bu yılın aynı döneminde yüzde 9, 49 oldu. Bunlar daha iyi günlerimiz diyen ve gidişat iyi değil diye dert yanan çok” dedi. Açlık sınırının temmuz ayında 1285 lira artarak 11 bin 658 liraya, yoksulluk sınırının ise 4 bin 185 lira artarak 37 bin 974 liraya yükseldiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Açlık sınırı, yeni asgari ücreti de geçti. Asgari ücret artışı eridi. Yoksulluk hızla yaygınlaşıyor” değerlendirmesinde bulundu. Cumhuriyet halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekonomik veriler üzerinden yaptığı değerlendirmede, ülkemizde yaşanan ekonomik krizin neden olduğu sonuçları, rakamsal verilerle gözler önüne serdi. FATURAYI VATANDAŞ ÖDÜYOR İktidarın, Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimlerinde akıl almaz ekonomik politikalar uyguladığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bugünlerde ektisini artıran seçim ekonomisinin faturasını ise yine vatandaşın ödediğini ifade etti. TEMMUZ AYINDAKİ FİYAT ARTIŞLARI GEÇEN YILIN 4 KATI OLDU TÜİK’in tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) temmuzda bir önceki aya göre yüzde 9,49 oranında artarken, yıllık enflasyonun da yüzde 47,83’e kadar yükseldiğini aktaran Gürer, tüketici fiyatların geçen yıl temmuzda yüzde 2,37 oranında arttığını hatırlattı. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yılki temmuz ayı tüketici fiyat artışı ile bu yıl ki artış arasında yaklaşık 4 kat fark olduğunu dikkat çekerek, “Bu durumun nedeni, elbette AKP’nin uyguladığı seçim ekonomisidir. Türkiye artık hiper enflasyon dönemine girmiştir” dedi. AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETİ GEÇTİ Türk-İş’in araştırmasına göre açlık sınırı temmuzda 1.285 lira artarak 11 bin 658 liraya ulaştığına işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Açlık sınır yine temmuzdan itibaren geçerli olmak üzere belirlenen 11 bin 402 liralık asgari ücreti geçti. Asgari ücret henüz cebe girmeden eridi ve açlık sınırının dahi altında kaldı. Asgari ücret enflasyon sürecinde 4 ayda bir düzenlensin. Asgari ücret ortalama ücrete döndü” diye konuştu. İLK 7 AYDA YOKSULLUK SINIRI YÜZDE 30 ARTTI Türk-İş dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırını 37 bin 974 lira olarak hesapladığını da aktaran CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yoksulluk sınırı önceki aya göre 4bin 185 lira arttı. Açlık sınırı yıl başından buyana yüzde 40, yoksulluk sınırı ise yüzde 30 oranında arttı” şeklinde konuştu. İCRA DAİRELERİNE 8,5 MİLYON DOSYA GELDİ 1 Ocak- 4 Ağustos 2023 tarihleri arasında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59,3 oranında artarak 8 milyon 523 bine ulaştığını anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bankaların zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları vatandaşlardan olan kredi alacakları ise yılbaşından bu yana 6,3 milyar liralık artışla 37 milyar liraya çıktı. Vatandaşların bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borç bakiyesi 21-18 Temmuz haftasında 43,8 milyar lira artarak 2 trilyon 300 milyar lirayı aştı. Söz konusu haftada tüketici kredileri 11,3 milyar, kredi kartı borç bakiyesinde ise 32,5 milyar lira arttı” değerlendirmesinde bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.