TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: Uzayda da bir vatanımız var artık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A'nın yüzde 80 yerlilik oranıyla üretildiğini ve 9 Temmuz Salı günü ABD'deki Space X merkezinden fırlatılacağını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2024 15:21
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 15:54
Kaynak: Haber Merkezi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: Uzayda da bir vatanımız var artık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın 9 Temmuz Salı günü saat 00.20'de ABD'deki Space X merkezinden fırlatılacağını duyurdu. Uraloğlu, yüzde 80 yerlilik oranıyla üretilen Türksat 6A ile Türkiye'nin dünyada 11. uydu üreticisi olduğunu da sözlerine ekledi.

Türksat 6A'nın tasarımı ve yazılımı için birçok Türk mühendisin yetiştirildiğini belirten Uraloğlu, uydunun 15 yıl boyunca uzayda görev yapacağını ve bu sene sonunda faaliyete geçeceğini söyledi. Uraloğlu, "Bu 10 yıllık bir sürecin sonucu. Fikir aşamasından bugüne kadar uzun bir yol kat ettik. Bu sayede sadece uydu değil, uyduda kullanılan cihazları da üretebilecek bir kazanım elde ettik." dedi.

Uraloğlu, Türksat 6A'nın fırlatılmasının ardından Türkiye'nin uzaydaki varlığının daha da güçleneceğini ve daha kaliteli ses ve görüntü hizmeti sunulacağını vurguladı.

UZAYDA DA BİR VATANIMIZ VAR ARTIK

Türksat 6A'da yerlilik oranının yüzde 80 olduğunu söyleyen Uraloğlu, 20 yıl önce İHA yapımının tartışılırken, bugün 14 tane SİHA'nın kullanıldığını hatırlattı. Uraloğlu, "Onu yapan ülke bugün geldi 6A'yı yaptı. Türksat, TÜBİTAK, TUSAŞ ve ASELSAN'ımız var. Onların gece gündüz özveriyle, 'Biz yapabiliriz' yaklaşımıyla yaptığı iştir bu." dedi.

Uraloğlu, iş birliği yapan paydaşlarla tesislerde uydunun çalışabilirliğini test ettiklerini ve fırlatma tarihi için hava durumunun da göz önünde bulundurulacağını kaydetti. Uraloğlu, "Uluslararası Uzay Ajansı sayesinde uzayda da bir vatanımız var artık çok şükür. Siz onu satın alıyor ve sahipleniyorsunuz. Türksat 6A'dan önce fırlatılacak bir uydu var. Bizim uydumuz da hava şartlarına göre fırlatılacak." dedi.

TÜRKSAT 6A'NIN ÖZELLİKLERİ VE GÖREV SÜRESİ

“Uydumuzun pazarlamasını da yapmış olacağız. Uzayda 15 yıl daha görev yapacak bir uydumuz olacak. Bu sene sonunda görevine başlamış olacak. 10 yıllık bir süreç. Fikir süreci daha uzun. Uydu üretebilecek ve devamındaki cihazları üretecek bir kazanım da elde ettik. Fırlatma ABD'deki Space X merkezlerinden olacak. Uzaydaki devamlılığımızı sağlayacağız ve daha kaliteli ses ve görüntü elde edeceğiz.” şeklinde konuşan Uraloğlu, Türksat 6A'nın teknik özelliklerine ve uzaydaki Türk varlığına dikkat çekti.

TÜRKSAT 6A'DA NELER VAR?

  • 42 derece doğu boylamındaki Dünya ile eş zamanlı yörüngeye yerleştirilecek.
  • 20 Ku-Bant alıcı/verici (transponder) taşıyacak.
  • Ömrü 15 yıl olacak.
  • Güvenli veri iletişimi sağlayacak.
  • Haberleşme alanında önemli avantajlar sunacak.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.