TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Biber gazı yasal mı? Biber gazı satışı yasak mı? Avukat cevapladı

Son dönemde Türkiye’de kadınların güvenliği konusundaki endişeler artarken, biber gazı satışı da önemli bir şekilde yükseliş gösterdi. İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’in öldürülmesinin ardından birçok kadın, kendini korumak amacıyla biber gazı edinmeye yöneldi. Bu bağlamda, biber gazının taşınması ve kullanımıyla ilgili yasal durum merak konusu oldu. Avukat Suat Hayri Tanrıseven, biber gazının yasal durumu hakkında önemli bilgiler verdi.

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2024 00:03
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2024 00:21
Muhabir: SARE ALİYE AKÇAY
Biber gazı yasal mı? Biber gazı satışı yasak mı? Avukat cevapladı

Türkiye'nin gündemine oturan Semih Çelik'in İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’i öldürülmesi sonrasında kendini güvende hissetmeyen birçok kadının kendini koruma amacıyla biber gazı edinme isteğini tetikledi. Bu gelişmelerle birlikte, biber gazının taşınması ve kullanımıyla ilgili yasal durum, pek çok kişinin merak ettiği bir konu haline geldi. Avukat Suat Hayri Tanrıseven, biber gazının yasal çerçevesi ve taşınmasının koşulları hakkında önemli bilgiler sunarak, vatandaşların bu konuda daha bilinçli hareket etmelerine dair ipuçları verdi.

Biber Gazı Taşımak Yasak mı?

Biber gazı, Türkiye’de bireysel kullanım amacıyla belirli şartlar altında taşınması ve bulundurulması serbest olan bir savunma aracıdır. Ancak, bazı durumlar ve mekanlar bu kuralın dışına çıkabilmekte diyen Avukat Tanrıseven bazı uyarılarda bulunarak ,'' Biber gazı taşımanın yasak olduğu yerlerde, bu kurala uyulmaması durumunda çeşitli adli ve idari yaptırımlar uygulanabilmektedir. Özellikle okul, havaalanı ve diğer güvenlik bölgelerinde biber gazı taşımak, ceza gibi sonuçlar doğurabilir.'' diye uyardı. 

Yargıtay içtihatlarına göre, biber gazı belirli koşullarda "silah" olarak kabul edilmektedir. Türk Ceza Kanunu’nun 6. maddesi (f) bendinde, saldırı veya savunma amacıyla kullanılabilecek her türlü aletin "silah" kapsamına girebileceği belirtilmektedir. Biber gazının, bir kişiye zarar vermek amacıyla kullanılması durumunda, ceza artırımı gerektirebilir. Yargıtay kararlarına göre, biber gazının meşru müdafaa sınırları içinde kullanılması halinde cezai sorumluluk doğmazken, saldırı amaçlı kullanılması halinde "kasten yaralama" suçu oluşturabileceği vurgulanmıştır.

Biber gazı, bireysel güvenlik için etkili bir savunma aracı olmasına rağmen, kullanımı ve taşınması konusunda yasal sınırların farkında olmak gereklidir. Türkiye’de genel olarak yanınızda bulundurmanız yasak değildir; ancak, belirli yerlerde taşımak ciddi yaptırımlara neden olabilir. Ayrıca, biber gazının tehdit veya saldırı amacıyla kullanılması, ağır cezalara yol açabilir.

biber gazı satışı yasak mı?

Biber Gazı Satışı Yapmak Yasak mı?

Asayiş Dairesi Başkanlığı, biber gazının bulundurulmasına yönelik bir kısıtlama olmadığına dair açıklamada bulundu. Başkanlıktan yapılan resmi açıklamada, “Bununla birlikte, söz konusu spreyler için yalnızca Türk Silahlı Kuvvetleri, emniyet ve jandarma teşkilatı ile özel güvenlik kuruluşlarının ihtiyaçlarının karşılanması amacı dışında, bugüne kadar sivil kullanım maksadıyla hiçbir kişi veya kuruluşa ithal izni verilmemiştir. Bu nedenle piyasada bulunan ve bu kurumlar dışında sivil amaçlı satılan ve kullanılan biber gazları yurdumuza kaçak yollarla getirilen gazlardır” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: SARE ALİYE AKÇAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.