TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başbağlar katliamı: 31 yıl sonra da unutulmadı

Türkiye'nin tarihindeki en karanlık günlerden biri olarak kaydedilen Başbağlar Katliamı, 5 Temmuz 1993 tarihinde Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde gerçekleşti. PKK militanları tarafından köye düzenlenen baskında, 33 kişi hayatını kaybetti, köydeki birçok yapı ve malzeme tahrip edildi. Katliamın acısı, 31 yıl sonra bile hala tazeliğini koruyor.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2024 10:50
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 10:50
Kaynak: Haber Merkezi
Başbağlar katliamı: 31 yıl sonra da unutulmadı

Takvimler 5 Temmuz 1993'ü gösterdiğinde Türkiye, tarihinin en karanlık günlerinden biri olan Başbağlar Katliamı'na tanıklık etti. Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde PKK tarafından gerçekleştirilen katliamda 33 sivil hayatını kaybetti. Cumhuriyet tarihinin en büyük sivil katliamlarından biri olan bu vahşet, aradan geçen 31 yıla rağmen hala hafızalarda tazeliğini koruyor.

BAŞBAĞLAR KATLİAMIN KRONOLOJİSİ

  • 2 Temmuz: Sivas'ta Pir Sultan Abdal'ı anma etkinlikleri için kente gidenleri hedef alan saldırıdan 3 gün sonra Başbağlar köyüne silahlı bir grup tarafından baskın düzenlendi.
  • 5 Temmuz Akşamı: Baskın 20.00'de başladı ve 22.00'ye kadar sürdü. Köyün giriş çıkışları tutuldu ve telefonlar kesildi.
  • 01.00: Başpınar Jandarma Karakolu'na haber verilmesine rağmen ihbara itibar edilmedi.
  • 05.00: Komşu köye sığınan bir vatandaşın İstanbul'daki oğlunu aramasıyla olaydan haberdar olundu.

BAŞBAĞLAR  KATLİAMIN VAHŞETİ:

Köylülerin kendi imkanlarıyla yaptırdığı okul, cami, köy odaları, imam evi, mahalle odaları, öğretmen lojmanı, yüzlerce hayvan, 5 araç ve 191 ev lav silahları, el bombaları, dinamit ve yanıcı kimyasallarla yakıldı.

  • Erkekler Kurşuna Dizildi: Ezan okunurken camiye giren örgüt mensupları cemaati zorla dışarı çıkardı. 1,5 saat örgüt propagandası yaptıktan sonra tüm erkekler kurşuna dizildi. 29 kişi şehit oldu.
  • Köy Ateşe Verildi: Köy ateşe verildi ve 214 ev, köy okulu, köy camii, halkevi yakıldı. Yakılan evlerde saklanan 1'i kadın 4 kişi de yanarak şehit oldu.

ANILAR YAŞATILIYOR: BAŞBAĞLAR'DA YAŞAYAN ACI

Katliamdan sağ kurtulanlar ve yakınlarını kaybedenler 31 yıldır adalet bekliyor. Şehitlerin kanının yerde kaldığını dile getiren mağdurlar, her yıl 5 Temmuz'da katliamın yıl dönümünde törenle anıyor sevdiklerini.

Bugün Başbağlar köyünde şehitlik anıtı ve müze bulunuyor. Özellikle yaz aylarında köye gelen vatandaşlar, şehitleri anmak ve müzeyi ziyaret etmek için akın ediyor.

Başbağlar Katliamı, Türkiye'nin yakın tarihindeki en karanlık ve vahşi olaylardan biri olarak hafızalara kazındı. Bu vahşetin acısı hala tazeliğini korurken, adalet yarası da hala kanıyor.

BAŞBAĞLAR KATLİAMI'NDA 21 PKK/KCK ELEMANINA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET!

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, 1993 yılında Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde PKK'lılar tarafından gerçekleştirilen ve 33 sivilin şehit edildiği katliamla ilgili 21 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

PKK/KCK üyesi oldukları tespit edilen A.Ç, A.T, C.Ş, D.K, D.S, E.M, E.K, F.Y, H.S, H.A, H.Y, İ.H.A, İ.T.Y, M.İ, M.D, M.A, N.Ö, S.Ö, S.T, Ş.Ö. ve Ü.B. isimli sanıklar hakkında hazırlanan iddianame Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

KATLİAMIN FAİLLERİ NASIL TESPİT EDİLDİ?

Katliamda sorumluluğu bulunan PKK elemanlarının, katliamda kullanılan silahların kriminal incelemesi, tanık ve daha önce birçok farklı eylemlere katılmış örgüt mensuplarının ifadeleri sonucu tespit edildiği belirtildi.

Soruşturma aşamasında 1'i adli kontrol şartıyla serbest bırakılan ve 20'si hakkında yakalama kararı çıkarılan sanıkların ilk duruşması 17 Ekim 2022'de görüldü. Dava halen devam etmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.