TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Uraloğlu 85 milyon vatandaşının kimlik bilgilerinin çalındığını doğruladı: Peki kimlik bilgileri çalınınca ne yapılmalı?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 85 milyon kişinin kimlik bilgilerinin çalındığını doğruladı. Kimlik bilgilerinizin çalınması durumunda yapmanız gerekenleri ve güvenlik önlemlerini haberimizde derledik.

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2024 15:23
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2024 15:28
Kaynak: Haber Merkezi
Bakan Uraloğlu 85 milyon vatandaşının kimlik bilgilerinin çalındığını doğruladı: Peki kimlik bilgileri çalınınca ne yapılmalı?

Türkiye, dijital dünyada artan güvenlik açıklarıyla karşı karşıya. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 85 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin çalındığına dair iddiaları doğruladı. Beştepe’deki Kabine toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Uraloğlu, çalınan bilgilerin pandemi döneminde sağlık sisteminden sızdırıldığını belirtti.

abdulkadir uraloğlu kimlik bilgileri çalındığını doğruladı

108 Milyon Kişisel Veri Ele Geçirildi

Bakan Uraloğlu’nun açıklamalarına göre, bilgisayar korsanlarının ele geçirdiği bilgiler arasında 108 milyon 571 bin 832 kişiye ait T.C. kimlik numarası, 82 milyon 322 bin 190 kişinin ikamet adresi ve 134 milyon 817 bin 279 cep telefonu numarası bulunuyor. Korsanların, ele geçirdikleri bu bilgileri 'Yenilenmiş TC', 'Adres', 'GSM', '101m' ve 'GSM' isimli beş farklı Google Drive dosyasında topladığı iddia ediliyor.

Kimlik Bilgileriniz Çalınırsa Ne Yapmalısınız?

Kimlik bilgilerinin çalınması halinde vatandaşların hemen adli mercilere başvurması gerekiyor. Eğer kimlik kartınız, pasaport ya da ehliyet gibi kimlik yerine geçen belgeleriniz kaybolmuşsa, ilk adım olarak polise bildirimde bulunmalı ve gazetelerde "Hükümsüzdür" ilanı verilmelidir. Bu sayede, kimliğinizin çalındığını duyurmuş ve aleyhinize oluşabilecek hukuki işlemlerden korunmuş olursunuz.

Eğer çalınan kimlik bilgilerinizle adınıza işlemler yapılmışsa, Cumhuriyet Başsavcılığına bir şikayet dilekçesi yazarak faillerin cezalandırılmasını talep edebilirsiniz. Kişisel verilerin çalınması suçu, şikayete bağlı bir suç tipi olmadığı için büyük çaplı hırsızlık durumlarında, şikayetçi olmasanız bile kamu davası açılabilir.

Kişisel Veriler Hangi Bilgileri Kapsar?

Kişisel veriler; T.C. kimlik numarası, ikametgah kaydı, cep telefonu numarası, fotoğraf, sabıka kaydı, özgeçmiş, vatandaşlık ve vergi numarası gibi kişilere ait her türlü bilgiyi içerir. Kimlik bilgileri ve kişisel verilerin hukuka aykırı olarak ele geçirilmesi, Türk Ceza Kanunu’nun 135. ve 136. maddeleri kapsamında suçtur.

Kimlik Bilgileri Nasıl Ele Geçiriliyor?

Kişisel veriler, devlet kurumlarının sitelerine yapılan siber saldırılar, çeşitli internet sitelerine kayıt işlemleri sırasında veya Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) gibi sistemlere saldırılar sonucu ele geçirilebilir. Ayrıca kimlik kartınız, pasaport veya ehliyet gibi belgelerinizin çalınması ya da fotokopilerinin ele geçirilmesi durumunda da tehlike altındasınız.

Çalınan Bilgilerle Yapılabilecek İşlemler

Çalınan kimlik bilgileriyle adınıza banka hesabı açılabilir, telefon hatları alınabilir, kredi çekilebilir, şirket kurulabilir ya da interaktif bankacılık işlemleri gerçekleştirilebilir. Bilgilerinizin kötüye kullanılması durumunda hukuki haklarınızı korumak adına en kısa sürede gerekli mercilere başvurmanız önem arz ediyor.

Kimlik Bilgilerinizi Çalınmaması İçin Dikkat Etmeniz Gereken Birkaç İpucu

Uzmanlar, kişisel verilerin korunması için güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini vurguluyor. Özellikle şifre güvenliği, internet üzerinden yapılan işlemlerde çift aşamalı doğrulama kullanılması ve kişisel bilgilerin çevrimiçi platformlarda paylaşılmaması öneriliyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.