TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ateş püskürdüler

Adana’da son dönemde yapılan baskınlarla ortaya çıkartılan at ve eşek eti kesimi konusunda meslek odaları ve esnaflar basın açıklaması yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2018 15:58
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2023 12:02
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Ateş püskürdüler

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Adana’da son dönemde yapılan baskınlarla ortaya çıkartılan at ve eşek eti kesimi konusunda meslek odaları ve esnaflar basın açıklaması yaptı.

Adana Kebapçılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Şefik Aslan, Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur ve Kaburgacı Yaşar olarak bilinen Adana’nın ünlü kaburgacılarından Yaşar Aydın ortak basın toplantısı düzenleyerek, at ve eşek eti kesimleri konusunda ilgili kurumların sıkı denetimler yaparak bu işin önüne geçmelerini istedi.

HER YIL BÖYLE VAKALAR YAŞIYORUZ

Kaburgacı Yaşar Aydın’ın Yavuzlar Mahallesi’nde bulunan yerinde basınla bir araya gelen oda başkanları at ve eşek kesenlere ateş püskürdü. İlk olarak konuşan Adana Kebapçılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Şefik Aslan, ilgili kurumlardan sıkı denetim yapmalarını istediklerini söyledi. Görev ve denetim yetkisi olan kişilerin, kurumların söylediklerini yapmadıklarını gördüklerini aktaran Aslan, “Görevlerini kesinlikle ihmal etmektedirler. Bizler bu konuda çok rahatsızız. Her yıl böyle vakalar yaşıyoruz. Tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz. Bu yaşananlar esnafımızı mağdur etmekte ve zarar vermektedir.  Bu konuda Sayın Valimizden yardım bekliyoruz. “ dedi.

TEK TIRNAKLILAR

Tek tırnaklı diye hitap ettiği at ve eşek etlerinin Adana'da tüketilmediğini söyleyen Başkan Aslan, vatandaşların gönül rahatlığıyla kebapçılara, lokantalara gidip kebap yiyebileceklerini işaret etti. Bu olayların kentin prestijine zarar verdiğini kaydeden Başkan Arslan, “Bu olaylar kebapla anılan Adana’mızın prestijine gölge düşürüyor. Emin olun bu etler bizim esnafımız tarafından tüketilmemektedir. Tenezzül de etmezler. Dana eti bile girmez kebapçılara. Tek tırnaklı hayvan kesenlerin 25 yıldır adresleri değişmedi. Aynı şahıslar. Ama haberler yapılınca gidip yakalıyor görevliler. Neden daha önce müdahalede bulunmadılar? Görev ve denetim yetkisi olan kurumların görevlerini yapmadıklarına inanıyorum.” diye konuştu.

20 YILDIR MAĞDURİYETLER YAŞANIYOR

20 yıldan bu yana bu konuyla ilgili zaman zaman mağduriyetler yaşadıklarını savunan Başkan Aslan, “İsmini zikretmek istemiyorum bu tek tırnaklı hayvanların etlerinin özellikle Adana’da kesilmesi ve tüketildiği söylentileri oluyor. Ben buna kesinlikle inanmıyorum ama kesinlikle kentimizin prestijini olumsuz etkiliyor. Bu konuda esnafımız çok zarar görmekte. Adana diyince akla Adana Kebabı geliyor. Bir yandan televizyonlarda bu haber zikredilirken diğer yandan Adana kebabının pişirilirkenki görüntüsü veriliyor. Bu bizi ziyadesiyle üzüyor. 2005 yılında Adana Kebabımız tescil edildi. Herkes gönül rahatlığı ile kebapçılara gidip kebaplarını yiyebilirler. İçleri rahat olsunlar.” şeklinde konuştu.

ADANALILARI RAHATSIZ ETTİ

At ve eşek etleri konusunun kendilerini ve tüm Adanalıları rahatsız ettiğini ve bu rahatsızlıktan en fazla etkilenen kesiminde kebapçılar olduğunu vurgulayan Şefik Aslan, Adana Kebabı’nın tescilli olduğunu ve Adana’yı her yönünden ön plana çıkardığını işaret etti. Adanalıların gönül rahatlılığında kıyma yemelerini isteyen Başkan Aslan, “Kebapçılarımız bu konuda temizdir, titizdir. Kaçak kesim yapılan yerler belirlidir. Yıl 12 ay kesim yapılan yerler denetim altında tutulmalı, halka bu etleri yediren soysuzların tepelerine binilmelidir. Denetimlerde ben yetersizliğin olduğunu görüyorum. Bu anlamda denetimlerin de sıkılaştırılması gerektiğini buradan sayın yetkililere duyurarak rica ediyorum. Adana’da 20 -25 yıldır bu kesimlerin yapıldığı ortaya çıkıyor. Bu kişilerin adresleri belli şahıslar belli. Hiçbir müdahale olmuyor. Basında çıktıktan sonra müdahale ediliyor. Daha önce müdahale edilemez mi?. Biz bu anlamda görevli kurumların görevlerini yapmadığını görüyoruz. İlgilileri göreve davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

GÖREV VE YETKİLERİMİZ BİRAZ DAHA AÇILSIN

Ardından konuşan Adana Kasaplar Odası Başkanı Murat Saruhan Yağmur da kaçak at ve eşek etlerinin geçmiş dönemde mecliste, askeri birliklerde, yurtlarda tüketildiğinin ortaya çıktığını anlattı. Zaten bu etlerin kasaplarda satılmasının mümkününün olmadığını işaret eden Başkan Yağmur, “Kasapların dükkanları zaten 30 metre. Depoları yok. Kasaplarda böyle bir şey olsa bile biz yakalarız, aynı anda teşhir ederiz ve dükkanını açtırmayız. Bu etler Adana’da yok. Yakalanan şahıslar bunları söyleyecektir zaten. Bu işleri yapan herkesin yargılanmalarını istiyoruz. Bu etler hazır kıymada, hazır ucuz sucuklarda kullanılıyor. Tek isteğim var. Valimizden görev ve yetkilerimizi biraz daha açmasını istiyoruz. Denetlemeye bir yere kadar yetkimiz var.” dedi.

HAZIR KIYMA VE SUCUKTA KULLANILIYOR

Hazır kıyma ve hazır sucukta at ve eşek etlerinin daha çok kullanıldığını savunan Başkan Yağmur, Adanalıların da uyanık olmalarını ve damgasız hayvan haricinde et almamalarını istedi. Toplantıya Adana Ticaret Odası’na bağlı 5.Meslek Gurubu yetkililerini de davet ettiklerini ancak yetkililerin gelmediklerini anlatan Başkan Yağmur, her zaman olduğu gibi yalnız başlarına mücadele etiklerini kaydetti. Adana’da günlük olarak bin 500 kilo civarında etin tüketildiğini işaret eden Başkan Yağmur,‘Adana’daki kombinelerin sayısının 3 olduğunu ve kombinelerde kesilen etlerin sağlıklı olduğunu belirtti. Haricinde kesilen ve satılan etlerde kaçak durumunun olabileceğini aktaran Başkan Yağmur, olayın üzerine kendilerinin ciddiyetle gittiklerini vurguladı.

160 LİRA CEZASI VAR

Yakalanan kişilere 160 lira ceza kesildiğini hatırlatan Başkan Yağmur, “At ve eşek kesimi kapan insanlar biliniyor zaten. Bu kişilere göz açtırılmaması gerekiyor. Adana’da bu anlamda bir boşluk var. Emniyet Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ediyoruz. Bu etleri kesen ahlaksızlar aslında biliniyor. Kimler oldukları, hangi adreste kesim yapıldığı bilinen bu kişilere aman verilmemelidir. Yakalanan kişilere 160 lira ceza vermek yetmez. Bunlara 300 bin lira para cezası ile hapislik cezası verilmelidir. Adana Valimizden ricamız bu işin üzerine gidilmesi adına bizlere destek vermesidir.” diye konuştu.

BİZLERİ RAHATSIZIZ

Son olarak konuşan Kaburgacı Yaşar Aydın da, at ve eşek kesiminden rahatsız olduklarını anlattı. Bunun sektörlerine olumsuz yansıdığını anlatan Yaşar Aydın, “Kentimize sadece kebap yemek için dışarıdan gelen insanlar var.  Adana lezzetini tadan insanlara karşı bu soysuzların yüzünden mahcubiyet yaşıyoruz. Adana’da kebapçılar erkek kuzu eti kullanır. Bizlerde başka et olmaz. Bu soysuzlara karşı savaş açılmalı, yakalananlara da çok kesin cezalar verilmelidir. Adanalılara ve Türkiye genelindeki tüm insanlara lezzetine düşkünlere diyoruz ki Adana’daki kebapçılarda yanlışlık olmaz, farklı şekilde et bulunmaz. Bizim etlerimiz kontrolü yapılan erkek kuzu etidir. Tüm Adanalıları gönül rahatlığı içinde kebaplarını yiyebilirler.” dedi.

MÜŞTERİ SAYISI ARTTI

Yaşar Aydın, yaşanan olaylardan sonra kendisinin müşteri sayısının arttığına dikkat çekerek, “At ve eşek eti gündeme geldikten sonra bizim işlerimiz arttı. Müşteri sayımızda artış oldu. Bunun nedeni insanlara verdiğimiz güven. Güven kazanmak çok önemli. İnsanlar gelip gönül rahatlığı ile burada yemeklerini yiyebiliyorlar. Bize güvenen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.