TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uraloğlu: Halkalı-İstanbul Havalimanı Hattımızı 2025 yılı sonunda hizmete açmayı hedefliyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Halkalı-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’nı 2025 yılı sonunda hizmete açmayı planladıklarını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2024 16:33
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2024 16:33
Kaynak: BÜLTEN
Uraloğlu: Halkalı-İstanbul Havalimanı Hattımızı 2025 yılı sonunda hizmete açmayı hedefliyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Halkalı-İstanbul Havalimanı Metro Hattı Merkez Şantiyesi’nde devam eden çalışmalar hakkında yaptığı açıklamada, “Vatandaşlarımıza hizmet sunan 37,5 kilometre uzunluğundaki Gayrettepe- İstanbul Havalimanı ve yapım çalışmaları devam eden Halkalı-İstanbul Havalimanı metro hatlarının oluşturduğu ring hattımız sayesinde; Gayrettepe ile Halkalı İstasyonları arasında seyahat eden yolcu bir saatten kısa bir sürede  57 dakikada yolculuğunu tamamlayabilecek.” dedi. Bakan Uraloğlu, Halkalı-İstanbul Havalimanı Hattı’nı 2025 yılı sonunda hizmete açmayı hedeflediklerinin de altını çizdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yapım çalışmaları devam eden Halkalı- İstanbul Havalimanı Metro Hattı Merkez Şantiyesinde incelemelerde bulundu. Sahada incelemelerde bulunmasının ardından projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Uraloğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak özellikle büyük şehirlerde yaşayan vatandaşlarımızın trafik nedeniyle yaşamının kâbusa dönüşmemesi için çok önemli kent içi raylı sistem projeleri hayata geçirdik. Türkiye genelinde tamamlayarak vatandaşımızın hizmetine sunduğumuz kent içi raylı sistem hattı uzunluğu 434 kilometreye ulaştı” diye ifade etti.

“Ülkemiz genelinde 837,5 kilometre kent içi raylı sistem hattı inşa etmiş olacağız”

22 kilometresi İstanbul’da olmak üzere Kocaeli ve Bursa’da 79,4 kilometre kent içi raylı sistem hattının yapımına devam ettiklerinin altını çizen Bakan Uraloğlu şunları söyledi: “Yine İstanbul, Sakarya, Bursa, Ankara, İzmir, Samsun, Trabzon ve Konya olmak üzere 8 ilimizde 324,1 kilometre yeni hattın yapımını da planlıyoruz. Yapımı devam eden ve planladığımız projelerimizi de hayata geçirdiğimizde ülkemiz genelinde 837,5 kilometre kent içi raylı sistem hattı inşa etmiş olacağız.” dedi.

“Marmaray ile 1 milyar 200 bin yolcu taşıdık”

Uraloğlu, “Böylece İstanbul genelinde inşa ederek hizmete sunduğumuz hat uzunluğunu da 161,8 kilometreye çıkarmıştık. İstanbul’da inşa ettiğimiz 7 raylı sistem hattından; Levent-Hisarüstü Metrosu, Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu, Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir Metrosu ve Bakırköy Sahil-Bahçelievler-Güngören-Bağcılar Kirazlı Metrosu’nun yapımını Bakanlık olarak biz tamamladık ve İstanbul Büyükşehir Belediye’sine devrettik. Marmaray ve Gebze-Halkalı Banliyö Hattı, Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metrosu ve İstanbul Havalimanı -Arnavutköy kesimi ve Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem hattının işletmesinin sorumluluğunu ise Bakanlık olarak biz üstlendik. Bizim sorumluluğumuzdaki hatlarımızda açılışlarından bu yana: Gayrettepe-İstanbul Havalimanı hattında yaklaşık 11 milyon 800 bin, Sirkeci-Kazlıçeşme hattında 2 milyon 100 bin ve Marmaray ile de yaklaşık 1 milyar 200 bin yolcu taşıdık” ifadelerini kullandı.

Tünel kaplama betonu imalatlarında yüzde 99 ilerleme sağladık

Projenin son durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Uraloğlu şunları söyledi: “Ana hat tünellerinde, 6,60 metre çapında 8 adet TBM kullanarak toplam 55 bin 600 metrelik hat tünelini tamamlayarak tünel kazılarını bitirdik. Tünel kaplama betonu imalatlarında yüzde 99 ilerleme sağladık. İstasyonlarda, makas yapılarında ve servis istasyonlarındaki inşaat çalışmalarında betonarme imalatlarının yüzde 99’unu tamamladık. İstasyonlarının ince inşaat işlerinde yüzde 75 ilerleme kat ettik. Hat tünellerinde ise hat üst yapısı ve demiryolu imalatlarını yüzde 99 oranında tamamladık. Proje genelinde Elektromekanik işlerindeki çalışmalarda ise yüzde 70 oranında ilerleme sağladık” dedi.

“Türkiye’nin en uzun ve en hızlı, dünyanın da en uzun metro hatlarından biri olacak”

Yapımları devam eden İbn Haldun Üniversitesi Durağı, Kayaşehir, Olimpiyatköy, Halkalı Stadı ve Halkalı İstasyonlarında ince işler, peyzaj çalışmaları ve elektromekanik imalatların devam ettiğini kaydeden Bakan Uraloğlu, “Bu istasyonlarımızın tamamlanması ile de; İbn Haldun Üniversitesi İstasyonunda; Vezneciler-Sultangazi-Fenertepe Metrosu ile, Kayaşehir İstasyonunda; Bakırköy-Kirazlı-Başakşehir-Kayaşehir Metrosu ile, Olimpiyatköy İstasyonunda; Ataköy-İkitelli-Olimpiyat Metrosu ile, Halkalı Stadı İstasyonunda; Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt Metrosu ile, Halkalı İstasyonunda ise Yenikapı-Kirazlı-Halkalı Metrosu ve MARMARAY ile entegrasyon sağlanacak. Bu entegrasyonlar sayesinde; Halkalı-İstanbul Havalimanı arasını: 30 dakikada, Halkalı-Göktürk arasını 43 dakikada, Halkalı-Kağıthane arasını 54 dakikada, Halkalı-Gayrettepe arasını 57 dakikada, Küçükçekmece-Kemerburgaz arasını 50 dakikada, Başakşehir (Metrokent)-Kağıthane arasını ise 48 dakikada kat etmeye başlayacağız. Aslında arkadaşlar biz bu kesimi de bitirdiğimizde; Tamamı yeraltında olan metro sınıfında, Türkiye’nin en uzun ve en hızlı, dünyanın da en uzun metro hatlarından biri olacak 69 kilometrelik bir ring hattını tamamlamış olacağız” diye ifade etti.

17,5 Kilometrelik Arnavutköy-Halkalı arasındaki tüm çalışmalarımızı 2025 yılının ortalarında bitirmeyi planlıyoruz

Uraloğlu, “Zaman hepimiz için çok kıymetli. Bu projemiz ile de zamandan yıllık 6 milyon saat tasarruf sağlıyoruz. Halkalı-İstanbul Havalimanı Metro Hattı kapsamında yapım çalışmaları devam eden 17,5 kilometrelik Arnavutköy-Halkalı arasındaki tüm çalışmalarımızı 2025 yılının ortalarında bitirmeyi planlıyoruz. 2025 yılı sonuna kadar da hat üstünde çalışacak metro araçlarımızın test ve devreye alma süreçlerini de tamamlayarak hattımızı 2025 yılı sonunda hizmete açmayı hedefliyoruz” dedi.

“İstanbul’a 600 kilometrenin üzerinde bir metro hattı daha yapılması gerekiyor”

Yapılan hesaplamalar sonucunda İstanbul’un bin 4 kilometre metro hattına daha ihtiyacı olduğunun altını çizen Bakan Uraloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Her zaman dile getirdiğimiz üzere İstanbul’un ulaşım sorununu artık yüzeyden çözmek mümkün değil. Daha fazla metro hattına ihtiyacımız var, ulaşımı büyük oranda yerin altına indirmemiz lazım. Bakanlığımızın yapımı devam eden projeleri bittiğinde İstanbul’un raylı sistem uzunluğunun 384 kilometreye çıkacağı düşünüldüğünde demek ki daha 600 kilometrenin üzerinde bir metro hattı daha yapılması gerekiyor. Konuşmamın başında da belirttiğim üzere bunun şimdiden çok iyi planlanması lazım. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak her zaman İstanbul ve İstanbulluların yanındayız.  İstanbulluların ihtiyaçlarına cevap veren, hızlı, emniyetli ve konforlu ulaşım ağını tesis edene kadar da durmayacağız, çalışacağız. Bu düşüncelerle projemizin yapım çalışmalarını başarıyla yürüten en üst kademesinden en alt kademesine kadar tüm yüklenici firma ve Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü çalışanlarına teşekkür ediyorum.”

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.