TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kafes tipi aparatlar ve sepet tuzaklar, balık popülasyonuna zarar veriyor

Kafes tipi aparatlar ve sepet tuzaklar, balık popülasyonlarına zarar veriyor. Denizlerdeki avlanma yasağının sona ermesinin ardından yapılan denetimlerde, yasaklı balık yakalama araçları ele geçirildi.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2024 13:52
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2024 13:52
Kaynak: Meryem Ünal
Kafes tipi aparatlar ve sepet tuzaklar, balık popülasyonuna zarar veriyor

Denizlerde 15 Nisan 2023 tarihinde başlayan avlanma yasağı, Ege, Marmara ve Karadeniz'de 1 Eylül itibariyle sona erdi. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'nin su ürünleri kaynaklarının korunması amacıyla her yıl düzenli olarak yapılan avlanma yasağı sezonu, Akdeniz hariç tüm denizlerde sona ererek bereketli bir şekilde başladı.

Gerek avlanma yasağı ve gerekse yeni av sezonun başlaması sonrasında su ürünleri kaynaklarının korunması konusundaki denetimlerin ise sürdüğü belirtildi.

Deniz ve tatlı su ekosistemlerinin sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlayan denetimlerin dikkatlice yönetilmesi gereken bir faaliyet olduğunu belirten çevre dernekleri yöneticileri, ancak, bazı yakalama yöntemlerinin, özellikle de kafes tipi balık yakalama aparatları ve sepet tuzaklarının, balık popülasyonları üzerinde ciddi zararlar verdiğini kaydetti.

Kafes tipi balık yakalama aparatlarının, balıkları toplamak amacıyla su altına yerleştirilen, genellikle metal veya plastikten yapılmış ağ ve kafes sistemlerinden oluştuğunu bildiren çevreciler, "Sepet tuzakları ise genellikle deniz veya göl tabanına bırakılan, içeriye balıkları çekmek için kullanılan bir tür yakalama araçlarıdır. Her iki balık yakalama araçları da ekosistemdeki tür çeşitliliğini azaltarak biyolojik dengenin bozulmasına yol açar." dedi.

Bu tür yakalama yöntemlerine karşı daha sıkı denetim yapılmasının da önemin dikkat çekildi.

Sürdürülebilir balıkçılık uygulamaları ve deniz ve tatlı su kaynaklarının korunması konusunda da Adana İl Jandarma Komutanlığı Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Timi ve Sualtı Arama Kurtarma Timi (SAK) ekipleri ile Sahil Güvenlik Karataş 13. Bot Karakol Komutanlığı ve İl Tarım Müdürlüğü Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri, Karataş ilçesi Tuzla Mahallesi Karagöçer kanalında “Kıyı Kanunu ve 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu” kapsamında denetim ve kontroller gerçekleştirdi. Denetimlerde, kullanımı yasak olan 11 adet kafes tipi balık yakalama aparatı ve 5 adet sepet tuzak ele geçirildi. Ele geçirilen malzemeler, Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne teslim edildi.

Kaynak: Meryem Ünal

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.