TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğa ve yaban hayatı öksüz kaldı

Türkiye Kalkınma Atölyesi "Kalkınmaya Katkı Verenler" Listesinde yer alan Türkiye'nin en önemli doğa ve yaban hayatı fotoğrafçılarından Gürpınar, yaşamını kaybetti.

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2023 13:32
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2023 13:32
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Doğa ve yaban hayatı öksüz kaldı

Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Dr. Haluk Uygur, fotoğraf sanatçısı Tansu Gürpınar'ın vefat ettiğini duyurdu.

Gürpınar'ın fotoğraf sanatı donanımının, eserlerinin duvara asmalık ve yarışma kazanmalık olarak değil, "dünyayı değiştirebilecek ne yaptı" gözüyle bakılması halinde anlaşılabilecegini ifade eden Uygur,  

"Gürsu'nun yine sadece önemli bir doğa fotografçısı diye nitelendirilmesi de, Tansu Gürpınar'ın sıradan bir yere konması hatası olur. Yaşamını incelediğinizde; onun fotografı amaç olarak değil, Türkiye için hayati olduğunu hemen hissedebileceğiniz, bir çok doğa projesinde araç olarak kullandığını görürsünüz." dedi.

Uygur, Gürsu'nun Büyük bir tutkuyla sarıldığı doğanın korunmasına yönelik çalışmalarındaki fotoğraflarının çok değerli görevler üstlendiğini dile getirerek şunları kaydetti:

"Sultan Sazlığı kurumamışsa eğer, bu tamamen onun yönettiği bir projenin başarısıdır. Bu projede kullanılan fotograflar milyarlarca kuşa ve canlıya yaşam sunmuştur.
Bandırma Kuş Cenneti Milli Parkı onun projesiyle ve önderliğiyle Avrupa A sınıfı koruma alanı haline gelmiştir. Seyfe'nin kuşları, Nallıhan'ın kanatlıları onu hep hatırlıyacaktır. Sadece kuşlar değil yaban koyunları, alageyikler, ayılar ve çeşitli balıklar onun sayesinde Anadolu'yu yurt tutabilecekleri destekler görmüştür.

Kuşların korunmasında uluslararası bir sözleşme olan Ramsar toplantılarında Türkiye'yi temsil etmiştir. Uluslararası çevre örgütlerinin Türkiye'deki gözdelerinden biridir Tansu Gürpınar...

Çektiği her bir kare fotograf Türkiye'de yaşamaya devam eden bir canlı demektir.
Vietnam'dan, Küba'dan, Hindistan'dan, Afrika'dan bizimle ilgisi olmayan görüntüler getirmek yerine, Türkiye doğasını koruyan, proje fotografları üretmiştir.

Ne altın görünüşlü teneke madalyaları vardır ne de bu madalyalara bağlı olarak alınan bir unvanı. Ama Türkiye Kalkınma Atölyesi, onu 'Kalkınmaya Katkı Verenler' listesine almıştır ve onu anlatan bir kitap yayınlamıştır. Ünvan istiyorsanız bundan daha değerli bir ünvan olur mu?

Kalkınma Atölyesi'nin yayınladığı, 'Uçarsa Toy, Kaçarsa Ceylan; TANSU GÜRPINAR' isimli kitapta onun öykülerini bulabileceksiniz. Başımız sağolsun. Kuşların, alageyiklerin, bozayıların, yaban koyunlarının selamı var sana Tansu ağabey..."

WhatsApp Görsel 2023-11-26 saat 13.12.13_b9582ad1

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.