TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çukurova'nın geleneksel lezzeti biber salçası mesaisi Adana’da başladı

Çukurova'da her dönem özellikle kış aylarında yemek yapımında yoğun olarak tüketilen ve ünü ülkeye yayılan sofraların vazgeçilmezi biber salçası için hazırlıklar başladı. Geleneksel yöntemlerle üretilen salça için kolları sıvayan kadınlar, hem mutfaklarında hem de bahçelerinde yoğun bir mesaiye girişti.

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2024 09:41
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2024 22:26
Kaynak: ALİ GÜRELİ
Çukurova'nın geleneksel lezzeti biber salçası mesaisi Adana’da başladı

Çukurova'da her dönem özellikle kış aylarında yemek yapımında yoğun olarak tüketilen ve ünü ülkeye yayılan sofraların vazgeçilmezi biber salçası için hazırlıklar başladı. Geleneksel yöntemlerle üretilen salça için kolları sıvayan Adanalı kadınlar, hem mutfaklarında hem de bahçelerinde yoğun bir mesaiye girişti.

Tarlalardan özenle toplanıp daha sonra çuvallara doldurularak pazar yerlerine ve Pazar yerine yakın olan satış noktalarına getirilen salçalık biberler, kilosu 25-26 TL'ye satışa sunulmaya başladı. Taze kırmızı biberlerin yerini almasıyla birlikte, ev hanımları da bu lezzetli ürünü kendileri geleneksel yöntemlerle salça haline dönüştürmek için harekete geçti.

İmece halinde temizlenerek yıkanan ve bir süre bekletildikten sonra Çukurova genelindeki kentlerin mahalleleri arasında gezdirilen biber çekme makinelerinde harç haline getirilen ürünlerin kurutmaya bırakılmasıyla da, damlar adeta kırmızıya boyandı.

Doğal ve lezzetli

Hazır satılan salçalara göre kendi yaptıkları salçanın hem daha doğal hem de daha lezzetli olduğunu belirten ev hanımları,  “Yılların deneyimiyle öğrendiğimiz yöntemlerle hazırladığımız biber salçası, sofralara ayrı bir lezzet katıyor. Kış aylarında birçok yemeğin temel malzemesi olan biber salçası, Adana'da evlerde kendiliğinden üretilen önemli bir besini oluşturuyor. Salça yapmanın bir diğer avantajı da ekonomik olması. Hazır satılan salçalara göre çok daha uygun fiyata kendi salçalarımızı üretip, hem bütçemize katkı sağlıyor hem de sağlıklı besleniyoruz" dediler.

Biber salçası yapma geleneği nesillerdir sürüyor

Adana'da nesilden nesle aktarılan biber salçası yapım geleneği, günümüzde de yaşatılıyor. Ev kadınları, bu geleneği çocuklarına da öğreterek, lezzetli ve doğal beslenmenin önemini vurguluyorlar.

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.