TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Veysel Memiş: AHBİB Eylül ayında 172,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB), Eylül ayında 172,8 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Güneydoğu Asya ve Sahra Altı Afrika pazarlarında büyüme hedefleyen AHBİB, bakliyat ve pastacılık ürünlerinde dikkat çekici artışlar sağladı.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 11:01
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 11:01
Kaynak: Haber Merkezi
Veysel Memiş: AHBİB Eylül ayında 172,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB), Eylül ayında 172,8 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı. AHBİB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, uzak pazarlarda elde edilen rekor düzeydeki artışların ihracat raporlarına yansıdığını belirterek, “Eylül ayında 144 ülkeye ihracat yaptık, bu ülkelerin 42’sinde ihracatımızı artırdık” dedi.

GÜNEYDOĞU ASYA VE SAHRA ALTI AFRİKA HEDEF PAZARLARDA

Başkan Veysel Memiş, Türk gıda ürünlerinin kalitesini dünya mutfaklarıyla buluşturmak için yoğun çalışmalar yürüttüklerini vurguladı. Rusya’da bulgur tanıtımı ve İtalya’ya yönelik ticari heyet çalışmalarını hatırlatan Memiş, sektörün yeni pazarları hedef aldığını belirtti:

“Asya, Afrika ve Latin Amerika gibi potansiyel pazarlarda etkinliğimizi artırmayı hedefliyoruz. Özellikle Güneydoğu Asya ve Sahra Altı Afrika pazarlarında aktif rol alarak stratejik ticaret ortaklığı oluşturmayı amaçlıyoruz.”

BAKLİYAT, PASTACILIK ÜRÜNLERİ VE ŞEKER ÖN PLANDA

Eylül ayında 208 bin 714 ton ürünü ihraç ettiklerini belirten Memiş, bu dönemde en çok ihraç edilen ürün gruplarını şöyle sıraladı:

“Eylül ayında bakliyat ihracatımız 63 milyon dolar değer ile ilk sırada yer aldı ve bu kategoride yüzde 15 artış sağladık. İkinci sırada yüzde 389 artışla 28,2 milyon dolar değerinde pastacılık ürünleri yer aldı. Üçüncü sırada ise yüzde 21 artışla 19 milyon dolar değerinde şeker ve şeker mamulleri bulunuyor. En önemli ürünümüz kırmızı mercimek, yüzde 43 artışla 39,2 milyon dolar değerine ulaştı ve ihracatımızın yüzde 23’ünü oluşturdu.”

ENDONEZYA, FİLİSTİN VE AVUSTURYA ÖNE ÇIKTI

İhracatın ülkelere göre dağılımına değinen Memiş, Orta Doğu, Afrika, Avrupa Birliği ve Amerika ülkelerinin en önemli pazarlar olduğunu belirtti:

“Irak, Suriye ve İtalya en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler oldu. Irak’a yüzde 38 artışla 41,8 milyon dolar, Suriye’ye yüzde 77 artışla 12 milyon dolar, İtalya’ya ise 9,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. En güçlü artışlar Endonezya, Filistin, Avusturya ve Latin Amerika ülkelerinde görüldü. Özellikle Dominik Cumhuriyeti, Panama, Honduras ve Guatemala pazarlarında güçlü artışlar yakaladık.”

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.