TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye'nin kiraz ihracatı 2024'te yüzde 4 artış gösterdi

Türkiye, 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde yüzde 4 artışla 209 milyon dolar kiraz ihracatı gerçekleştirdi. Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, kiraz ihracat hedefini 300 milyon dolara yükselttiklerini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2024 12:11
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2024 12:11
Kaynak: BÜLTEN
Türkiye'nin kiraz ihracatı 2024'te yüzde 4 artış gösterdi

Türkiye, kiraz üretiminde dünya lideri ve ihracatında güçlü bir oyuncu olarak 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde yüzde 4 artışla 209 milyon dolar kiraz ihracatı gerçekleştirdi. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı kapsamında 83 bin ton kiraz ihracatı yaparak yüzde 60 artışla 215 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti. Uçak, Türkiye’nin kirazda hem üretimde hem de ihracatta açık ara liderliğini sürdürdüğünü ifade etti.

2024'TE KİRAZ İHRACATINDA HEDEF BÜYÜDÜ

2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde Türkiye'nin kiraz ihracatının 66 bin ton olduğunu belirten Uçak, 2024 yılı rekoltesinde ve kalitesindeki pozitif ilerlemenin etkisiyle ihracat hedefini 250 milyon dolardan 300 milyon dolara yükselttiklerini açıkladı. Türkiye, 725 bin tonluk kiraz rekoltesiyle dünya lideri konumundayken, ABD, Şili ve Özbekistan ülkeleri Türkiye’yi takip ediyor. Türkiye, 55 ülkeye kiraz ihracatı yapıyor.

AVRUPA VE UZAKDOĞU PAZARLARI ÖNE ÇIKIYOR

Kiraz ihracatında Avrupa bölgesi en büyük alıcı olarak öne çıkıyor. Almanya, 114 milyon dolarlık kiraz talebiyle ilk sırada yer alırken, Rusya 41 milyon dolarla ikinci sırada bulunuyor. Polonya, yüzde 112’lik artışla üçüncü sıradaki yerini korurken, Hollanda ve Norveç’e toplamda 6 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Türkiye'nin yıllık 736 bin tonluk kiraz rekoltesinin 260 bin tonu Ege Bölgesi’nden karşılanıyor.

YENİ PAZARLAR VE KALİTE STANDARTLARI

Hayrettin Uçak, taze meyve sebze ihracatında Türkiye'nin lider pazarlarının Rusya, Polonya, Balkanlar, Avrupa ve Orta Doğu ülkeleri olduğunu belirterek, Türk kirazının Asya-Uzakdoğu pazarlarına ihraç edilmesi için temasların sürdüğünü söyledi. Şu anda Singapur, Hong Kong, Malezya ve Hindistan gibi ülkelere ihracat yapıldığını ifade etti. Uçak, "Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz Projesi ve Akdeniz Meyve Sineğinden Arındırılmış Kiraz Üretimi Projesi ile kalıntısız kaliteli kiraz üretimi için çabalıyoruz," dedi. Ayrıca, Ticaret Bakanlığı'nın fuarlar, Turquality ve UR-Ge projeleri destekleriyle ihracatı artırma konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.