TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Taşkın: Memur ve memur emeklileri yüksek enflasyona ezdiriliyor

Memurlar ve memur emeklilerinin maaş ve sosyal haklarını düzenleyen 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri başladı. Kamu işveren tarafının yaptığı teklif, memur ve memur emeklilerinin tepkisine neden oldu.

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2023 11:37
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2023 11:37
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Taşkın: Memur ve memur emeklileri yüksek enflasyona ezdiriliyor

NİLGÜN TAZE

ADANA (İLKHABER) - Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde kamu işveren tarafının yaptığı teklifin memur ve memur emeklilerinin tepkisine neden olduğuna dikkat çekti. Kamu işveren tarafının 2024 yılı birinci 6 ayı için %15, ikinci 6 ayı için %10; 2025 yılı birinci 6 altı ayı için %6, ikinci 6 ayı için %5 önerdiğini belirten Taşkın, ekonomideki kötü gidişin bedelinin memur ve memur emeklilerine ödetilmeye çalışıldığını söyledi.

Memur ve emekliler, artan enflasyon karşısında maaşlarının eridiğini belirterek daha yüksek zam talebinde bulundu. Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, kamu işveren tarafından yapılan teklifin kabul edilemez olduğunu belirterek, "Memur ve emeklileri yüksek enflasyona ezdiriliyor, adeta canı çıkartılıyor" dedi.

Taşkın, yaptığı açıklamada, "Kamuda sınırsız harcama yapılırken, memur ve emeklilerinin maaş ve sosyal haklarının düzenlenmesine sıra geldiğinde cimri davranmayı doğru bulmuyoruz. Kamu işvereni tarafından yapılan teklif memur ve emeklilerinin aklıyla alay etmektir! Büyüme deniyor, büyümeden dar ve sabit gelirli memur ve emeklisine pay vermemek için türlü bahaneler ortaya konuyor. Bugüne kadar yapılan maaş zamları geçmiş dönem kayıplarını bile telafi edememiştir" ifadelerini kullandı.

Taşkın, kamu işvereninin revize ettiği teklifin memur ve emeklisinin ciddi tepkisine yol açtığını belirterek, "Sahanın sıkıntılarını görmek istemeyen bir yetkili Konfederasyon ile Türkiye gerçekliğinden kopmuş kamu işvereni ne yazık ki sadece 3 ay içerisinde tüm mal ve hizmetlere gelen %100’ü aşan zam fırtınasını görmek istemiyor, dar ve sabit gelirli memur ve emeklisinin bir eli yağda, bir eli balda yaşadığını zannediyorlar! Dolaylı vergilerle iyice bunalan dar ve sabit gelirli vatandaşın geleceğinden umudu yok. Çarşıya pazara çıkacak, markete girecek halleri kalmadı. Kira, elektrik, doğalgaz, ulaşım, sağlık, gıda gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiler" dedi.

Taşkın, "Bireyin gerçek refah göstergesi net geliridir. Ancak memur ve emeklisinin elinde ay başını getirecek para kalmıyor, borçlanarak yaşamaya çalışıyorlar. Hedeflenen enflasyona göre değil, ülkenin içinde bulunduğu gerçek enflasyona göre maaş artışı yapılmalıdır. İnsanca yaşayabilmek için reel maaş artışının yapılması gerekiyor. Alım gücü iyileştirilmeli, refah payı verilmeli, enflasyon farkları her ay maaşla beraber verilmeli ve yoksulluk sınırı üstünde emekliliğe yansıyan tek kalem maaş verilmelidir" şeklinde konuştu.

Taşkın, kamu işvereninin yetkili Konfederasyonu dikkate alıp önemsemediğini yaptığı tekliften anladıklarını belirterek, "Mali ve sosyal haklarda ilerleme kaydedilmemiş olması, enflasyonun altında bir teklif sunulması da gösteriyor ki ortada bir tiyatro oynanıyor! Bu gerekçelerle; daha hakkaniyetli, gerçekçi ve insaf ölçüsünde bir teklif sunulmalı; dar ve sabit gelirli memur ve memur emeklilerinin insanca yaşaması sağlanmalıdır" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.