TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sanayi Sektörü Nisan Ayında son 11 ayın en yüksek seviyesini gördü

SAMEKS Bileşik Endeksi, sanayi sektörünün Nisan ayında olumlu performansını yansıtarak son 11 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2024 14:24
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2024 14:24
Kaynak: Haber Merkezi
Sanayi Sektörü Nisan Ayında son 11 ayın en yüksek seviyesini gördü

MÜSİAD tarafından hazırlanan Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi (SAMEKS) Nisan ayı sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre, talep koşullarındaki iyileşmeyi takiben Mart ayında ivme kazanan sanayi sektörü, Nisan ayında da olumlu görünümünü sürdürerek son 11 ayın en yüksek seviyesine yükseldi.

HİZMET SEKTÖRÜNDE DE BÜYÜME:

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 3,5 puan ivme kazanarak 57,5 değerine yükseldi ve referans değer üzerindeki seyrini sürdürdü. Bu dönemde Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi önceki aya göre 5,5 puan artış kaydederek 58,2 seviyesine yükseldi. Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi de önceki aya göre 5,0 puan hız kazanarak 59,7 seviyesinde gerçekleşti.

GİRDİ ALIMLARI VE ÜRETİMDE ARTIŞ:

Girdi alımlarıyla güç kazanan hizmet sektörüne yönelik iş hacminin 3 aylık aradan sonra yeniden artış eğilimine girdiği Nisan ayında, sanayi sektöründe de yeni siparişlerdeki artışın etkisiyle üretimde artış kaydedildiği gözlemlendi.

HİZMET SEKTÖRÜNDE BÜYÜME

Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi, 2024 yılı Nisan ayında önceki aya göre 5,5 puan artarak 58,2 seviyesine yükselmiştir. Bu durum, hizmet sektöründe Nisan ayında da artışın devam ettiğini göstermektedir.

İŞ HACMİ 3 AYDAN SONRA ARTTI

Bu dönemde önceki aya göre 4,7 puan artarak 52,7 seviyesine yükselen iş hacmi alt endeksi, 3 aylık aradan sonra yeniden artış eğilimine girerek sektör genelindeki olumlu seyrin belirleyici faktörü olmuştur.

FİRMALAR GİRDİ ALIMLARINI ARTIRDI

Firmaların girdi alım faaliyetlerinin hız kazanmasıyla birlikte iş hacminde gözlenen genişleme de hizmet sektöründe kaydedilen artışın belirleyicisi olmuştur. 7,4 puan birden artış kaydederek 73,8 seviyesine yükselen girdi alımları alt endeksi bu durumu açıkça göstermektedir.

57,8 puanda gerçekleşen nihai mal stoku alt endeksi ve 54,0 seviyesindeki tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi de bu döneme ilişkin diğer pozitif gelişmeler olarak dikkat çekmektedir.

İSTİHDAMDA DA ARTIŞ VAR

Önceki aya göre 1,8 puan artış kaydederek 56,1 puana yükselen istihdam alt endeksi de bu dönemde sektör genelinde işe alımların ivme kazandığına işaret etmektedir. Nisan ayında istihdamın her iki sektörde de artış kaydetmesi, işgücü piyasalarındaki pozitif görünümün yılın ikinci çeyreğinde de devam edeceğine işaret etmiştir.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.