TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kredi kuruluşlarının nakdi kredileri 14 trilyon TL’ye yaklaştı

Türkiye'de nakdi krediler, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla önemli ölçüde artarak 14 trilyon TL'ye yaklaştı. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2024 17:10
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.2024 17:10
Kaynak: Haber Merkezi
Kredi kuruluşlarının nakdi kredileri 14 trilyon TL’ye yaklaştı

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin verilerine göre, 1 Mart 2024 itibarıyla kredi kuruluşları tarafından sağlanan nakdi krediler, geçen yılın aynı dönemine göre %55 artarak 13.835 milyar TL'ye ulaştı.

Nakdi kredilerin dağılımı şu şekildedir: Bankalar tarafından kullandırılan miktar 13.357 milyar TL iken, finansal kiralama şirketleri 199 milyar TL, finansman şirketleri 135 milyar TL ve faktoring şirketleri ise 145 milyar TL olarak gerçekleşti.

2024 yılı Mart ayı itibarıyla tasfiye olunacak alacaklar 254 milyar TL'ye yükseldi. Bu alacakların büyük çoğunluğu bankalara aittir ve tasfiye olunacak alacakların kredilere oranı %1,8 oldu.

Ticari krediler ise 11 trilyon TL'ye yaklaştı. Ticari kredilerin toplam içindeki payı %78'dir ve bu krediler içinde imalat sanayi %32 ile en yüksek paya sahiptir.

Bireysel kredilerde de önemli bir artış yaşandı. Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler %65 artarak 3,1 trilyon TL'ye ulaştı. Bireysel kredilerin çoğu bankalar tarafından sağlanırken, finansman ve finansal kiralama şirketlerince sağlanan bireysel kredilerin büyük kısmı taşıt kredilerinden oluşmaktadır.

Bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacak oranı %1,9 olarak gerçekleşirken, bireysel kredi kullanan kişi sayısı son bir yılda yaklaşık 2 milyon kişi artarak 40,3 milyon kişi olmuştur. Ortalama kredi bakiyesi ise 76,8 bin TL düzeyinde gerçekleşti.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.