TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kredi kartı harcamaları patladı! Limit ve taksit sayısına yeni düzenleme geliyor

Mayıs ayında kredi kartı harcamalarında görülen yüzde 103'lük artış sonrası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun limit ve taksit düzenlemesi için harekete geçmesi bekleniyor. Detaylar haberimizde!

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2024 12:52
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2024 12:56
Kaynak: Haber Merkezi
Kredi kartı harcamaları patladı! Limit ve taksit sayısına yeni düzenleme geliyor

Mayıs ayında kredi kartı harcamaları yüzde 103 artarak 1,3 trilyon TL'ye ulaştı, bu durum Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu (BDDK) harekete geçirdi. Yakın zamanda yapılması beklenen düzenlemeyle yeni limit ve taksit sayısı sınırlamaları getirilmesi planlanıyor. Türkiye'de kredi kartı kullanımının hızla arttığı belirtilirken, kart sayısının 410 milyona yaklaştığı bildirildi. Merkez Bankası'nın önceki tedbirleri ise kart kullanımını azaltmada etkili olamamıştı.

kredi kartı

Kredi Kartı Kullanımı ve Limit Artışlarına Merkez Bankası'ndan Kritik Adım

Merkez Bankası'nın yayımladığı son rapora göre, Türkiye'de 28 milyon aktif kredi kartı kullanıcısı bulunuyor ve bu kartların toplam limiti 4.2 trilyon liraya ulaşmış durumda. Ancak bu limitin yaklaşık yüzde 30'u, yani 1.3 trilyon lira bakiye olarak kullanılmakta. Kişi başına düşen kart borcu ise 45.5 bin lira seviyesinde. Özellikle yüksek limitli kart sahiplerinde limit kullanım oranı yüzde 50'nin altında seyrediyor.

Son dönemde alınan ekonomik önlemlere rağmen kredi kartı harcamalarında artış gözlemlenirken, Merkez Bankası'nın raporunda gelir/borçlanma uyumsuzluğuna da dikkat çekiliyor. Yükselen kredi kartı faiz oranları, asgari ödemelerde gecikmeye ve faize bırakılan borçlarda önemli artışlara yol açıyor. Özellikle asgari ödeme oranının altında ödeme yapanların kart borçlarında gecikmeye bırakılan tutarlar, toplam bireysel kart borcunun yüzde 22.9'unu oluşturuyor, bu da yaklaşık 300 milyar lira tutarında bir borç anlamına geliyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.