TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Işık: Hazır Beton Endeksi Temmuz'da kısmi yükseliş gösterdi, ancak sektörde belirsizlik devam ediyor

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından yayımlanan 2024 Temmuz Ayı Hazır Beton Endeksi Raporu, Faaliyet Endeksi'nin kısmi bir yükseliş göstermesine rağmen hala negatif bölgede kaldığını ve Beklenti ile Güven endekslerinde geçen yıla kıyasla düşüş yaşandığını ortaya koydu. THBB Başkanı Yavuz Işık, iç talepteki yavaşlama ve diğer ekonomik göstergelerdeki düşüşlerin inşaat sektöründe derin bir yavaşlamaya yol açabileceğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2024 10:16
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2024 10:16
Kaynak: BÜLTEN
Işık: Hazır Beton Endeksi Temmuz'da kısmi yükseliş gösterdi, ancak sektörde belirsizlik devam ediyor

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat sektörü ve bağlantılı sektörlerdeki gelişmeleri özetleyen Hazır Beton Endeksi'nin 2024 Temmuz Ayı Raporu'nu yayımladı. Rapor, Haziran ayında 2019 yılındaki en düşük seviyesine gerileyen Faaliyet Endeksi'nin Temmuz ayında kısmi bir yükseliş gösterdiğini ancak hala negatif bölgede kaldığını ortaya koydu. Beklenti ve Güven endekslerinde ise geçen yıla kıyasla bir düşüş yaşandı. Bu durum, endekslerin genelinde bir daralma ve sektörün gelecekteki performansına dair belirsizlikleri işaret ediyor. THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, iç talepteki yavaşlama ve ekonomik göstergelerdeki düşüşlerin inşaat sektöründe derin bir yavaşlamaya yol açabileceğini belirtti.

“Faaliyet Endeksi, temmuzda kısmi yükseliş gösterse de negatif tarafta kalmaya devam etmiştir”

Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık şunları söyledi: “Haziran ayında 2019 yılındaki tarihi dip seviyesine gerileyen Faaliyet Endeksi, temmuzda kısmi yükseliş gösterse de negatif tarafta kalmaya devam etmiştir. Temmuz ayında tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre azalırken en fazla daralma Faaliyet Endeksi’nde görülmüştür.”

 inşaat sektöründe

“İç talebin yavaşlatılmasına yönelik atılacak ilave adımlar ile birlikte inşaat sektöründe de yavaşlamanın derinleşmesi beklenmektedir”

İnşaat sektörüne yönelik değerlendirmelerini paylaşan THBB Başkanı Yavuz Işık, “Temmuz ayına ilişkin diğer ekonomik göstergelerde olduğu gibi inşaat sektörü de yavaşlamaya işaret etmektedir. İSO Satınalma Yöneticileri Endeksi-PMI temmuzda 47,2’ye inerken, kapasite kullanım oranı aynı dönemde yüzde 75,9’a gerilemiştir. Yeni alınan siparişlerde, kasım 2023 ile aynı oranda olmak üzere son 20 aylık dönemin en sert düşüşü kaydedilmiştir. Her ne kadar temmuz ayı konut satış rakamları, özellikle konut sektörüne yönelik müteahhit firmaların indirim ve kampanyalarının etkisi ile 120 binin üzerine çıksa da ipotekli satışlardaki kan kaybı devam etmektedir. Tüm bu gelişmelere rağmen Merkez Bankası en son açıkladığı üçüncü enflasyon raporunda, enflasyonda temel belirleyici faktörlerin başında gelen iç talebin henüz istenilen oranda daralmadığını değerlendirmiştir. Bu kapsamda iç talebin yavaşlatılmasına yönelik atılacak ilave adımlar ile birlikte inşaat sektöründe de yavaşlamanın derinleşmesi beklenmektedir” diye ifade etti.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.