TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan dijital dönüşüm hamlesi: Denetimler elektronik ortama taşınıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetim süreçlerinin tamamen elektronik ortama taşınacağını ve mükelleflerle vergi müfettişlerinin dijital ortamda bir araya geleceğini açıkladı. Yeni sistemle kağıt kullanımından kaynaklı giderler sıfırlanacak ve vergi uyum süreçleri kolaylaştırılacak.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2024 11:32
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2024 11:32
Kaynak: Haber Merkezi
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan dijital dönüşüm hamlesi: Denetimler elektronik ortama taşınıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetimlerinin tamamen elektronik ortama taşınacağını duyurdu. Bu sayede vergi müfettişleri ile mükellefler, elektronik ortamda bir araya gelerek daha hızlı ve etkin bir şekilde görüşmelerini sağlayacak yeni bir sistem hayata geçirilecek.

KAYIT DIŞI EKONOMİYLE MÜCADELEDE YENİ BİR DÖNEME

Şimşek, bu dijital dönüşümün kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önemli bir adım olacağını belirterek, vergide adalet, etkinlik ve verimlilik ilkelerine daha iyi uyum sağlanacağını ifade etti. Yeni sistem sayesinde mükelleflerin vergi sistemine gönüllü olarak uyum göstermeleri teşvik edilecek.

ELEKTRONİK TUTANAK VE YAPAY ZEKA ENTEGRASYONU

Vergi denetimleri, elektronik tutanak, telekonferans uygulamaları, makine öğrenmesi ve yapay zeka entegrasyonları gibi teknolojilerle desteklenecek. Bu sayede bir yıl içinde vergi denetimlerinde ciddi bir dijital dönüşüm hedefleniyor.

VERİ GÜVENLİĞİ VE MAHREMİYET

Sistemde yerli yazılımlar kullanılacak ve tüm veriler Bakanlık sunucularında tutulacak. Bu sayede yabancı firmaların bulut hizmetlerinden kaçınılarak vergi mahremiyeti korunacak.

Yeni sistem sayesinde mükellefler, defter ve belgelerini elektronik ortamda müfettişlere ibraz edebilecek. Ayrıca, yurt dışındaki mükelleflerin Türkiye'ye gelmeden denetimlere katılabilmesi sağlanacak.

MÜFETTİŞLERİN VERİMLİLİĞİ ARTACAKTIR

Müfettişler, seyahat zorunluluğu olmadan elektronik ortamda denetim yapabilecekler. Bu sayede iş gücü daha etkin kullanılacak ve seyahat masrafları azaltılacak.

ELEKTRONİK UZLAŞMA VE EĞİTİM

Sistemde, e-uzlaşma ile uzlaşmaların elektronik ortamda gerçekleştirilmesi, e-izah ile mükelleflerin elektronik ortamda izaha davet edilmesi gibi imkanlar sunulacak. Ayrıca, dış kurumların eğitim taleplerinin elektronik ortamda karşılanması ve çeşitli sektörlere verilecek elektronik eğitimlerle vergi bilinci artırılacak.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.