TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gürer: Tarımda düşük taban fiyat çiftçiyi zorluyor

CHP'li Gürer, düzenlediği basın toplantısında tarımda yaşanan sorunları ve düşük taban fiyat uygulamasının çiftçiler üzerindeki etkilerini eleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2023 10:09
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2023 10:16
Kaynak: İBRAHİM BAYSAL
Gürer: Tarımda düşük taban fiyat çiftçiyi zorluyor

İBRAHİM BAYSAL

ADANA(İLKHABER)-  CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, düzenlediği basın toplantısında tarımda yaşanan sorunları ve düşük taban fiyat uygulamasının çiftçiler üzerindeki etkilerini eleştirdi. Gürer, Türkiye'de tarımsal üretimde yaşanan sıkıntıları gündeme getirirken, maliyet artışlarının taban fiyat artışlarını geride bıraktığını vurguladı.

Gürer'in açıklamalarına göre, pek çok tarım ürününde maliyet artışları iki katına çıkmasına rağmen taban fiyat artışlarının yetersiz olduğu bir dönem yaşanıyor. Özellikle şeker pancarı üreticileri için taban fiyatın henüz açıklanmamış olması, üreticiler arasında büyük bir endişeye neden oluyor.

Canlı hayvan ithalatında da ciddi bir artış gözlemleniyor. Yılın ilk 8 ayında 597 milyon 663 bin 680 dolarlık canlı hayvan ithalatı yapılmış ve bu rakam bir önceki yılın sığır ithalat rakamının %771 üzerinde bulunuyor.

Taban fiyat ile çiftçi fiyatı arasındaki farkın üretici aleyhine olduğuna dikkat çeken Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın mayıs ayı verilerine göre 20 milyon 500 bin ton buğday üretileceğini açıkladığını ancak bunun yarısının tüccarlar, yarısının da Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından alındığını belirtti. Ancak ödemelerin geciktiğini ve çiftçilerin mağdur olduğunu ifade etti.

Girdi maliyetlerindeki artışın çiftçileri olumsuz etkilediğine ve ekonomik modelin taban fiyatları düşürdüğüne işaret eden Gürer, tarım sektörünün, gübre ve tarımsal ilaç gibi ürünlerde dışa bağımlı hale geldiğine de değinerek bu konuda çözüm önerileri sundu. Tarım ürünlerinin fiyatlarının iklim koşulları, rekolte, lojistik maliyetler ve enerji fiyatları gibi birçok faktöre bağlı olduğunu belirterek yerli üretimin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: İBRAHİM BAYSAL

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.