TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AKMİB'den Eylül ayı ihracat rekoru

AKMİB, Eylül ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55,6 oranında artışla 616,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2023 10:40
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2023 10:40
Kaynak: İBRAHİM BAYSAL
AKMİB'den Eylül ayı ihracat rekoru

İBRAHİM BAYSAL

ADANA (İLKHABER) - Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, Eylül ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55,6 oranında artışla 616,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini duyurdu. Çağan, ayrıca ihracatın en fazla gerçekleştiği ülkelerin Hollanda, Romanya ve İspanya olduğunu ve bazı diğer ülkelerde de önemli artışlar yaşandığını belirtti.

Kimya sektörünün gündeminde Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında yer alan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması'nın (SKDM) bulunduğunu vurgulayan Çağan, bu düzenlemenin 1 Ekim 2023 yılında geçiş döneminin başladığını ve 1 Ocak 2026 yılından itibaren tam olarak yürürlüğe gireceğini ifade etti. Bu nedenle Türk kimya sektörünün SKDM'ye uyum sağlaması ve yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Türk kimya sektörünün Avrupa Birliği pazarında 33,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini aktaran Çağan, bu nedenle SKDM geçiş sürecinde eksiksiz olarak ev ödevlerini tamamlamaları gerektiğini ifade etti.

EKİM AYI İHRACATI

Ekim ayının ilk haftasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın reeskont kredilerinde finansman maliyetini düşürmesi ve firma limitlerini yükseltmesinin ihracatçılar ve sanayiciler için olumlu bir karar olduğunu da belirten Çağan, bu kararın finansmana erişimi artıracağını ve finansman maliyetlerini yaklaşık 15 puan azaltacağını söyledi.

Son olarak, Eylül ayı ihracatının ürün grupları ve ülkelere göre değerlendirmesini yapan Çağan, mineral yakıtlar ve mineral yağlar ihracatının öne çıktığını ve Hollanda, Romanya ve İspanya'nın en fazla ihracat yapılan ülkeler olduğunu belirtti. Irak, ABD ve Fransa gibi ülkelerde de önemli artışlar yaşandığını ifade etti. AKMİB olarak 2023 yılı üçüncü çeyrek itibarıyla 3 milyar 204 milyon dolarlık ihracat performansına ulaştıklarını açıkladı.

Kaynak: İBRAHİM BAYSAL

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.