TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Orman zararlılarına karşı mekanik mücadele

Adana Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahalarında iğne yapraklı ormanlardaki ağaçların gövde ve sürgünlerine önemli oranda zarar veren Akdeniz Orman Bahçıvanı (Tomicus debtruens) böceğine karşı, mekanik mücadeleye başlandı.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 09:55
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 09:55
Muhabir: HIDIR YENİAY
Orman zararlılarına karşı mekanik mücadele

Ekosistemin vazgeçilmez parçalarından biri olan ve biyolojik çeşitliliğin korunmasında büyük rol oynayan ormanları tehdit eden unsurlardan birini zararlı böcekler oluşturuyor. Zararlılar, ormanların doğal yapısına zarar vererek ağaçların büyümesini engelleyip, orman ekosistemini olumsuz etkiliyor. Orman zararlılarına karşı kullanılan mücadele yöntemleri arasında biyolojik, kimyasal ve kültürel mücadelenin yanı sıra mekanik mücadele de yer alıyor.

Mekanik mücadele, orman zararlılarını kontrol altına almak için herhangi bir kimyasal kullanmadan, doğrudan fiziksel müdahalelerle gerçekleştirilen yöntemleri içeriyor. Bu yöntemde, zararlı böcekler ve diğer zararlı organizmalar fiziksel olarak ortadan kaldırılıyor ya da yayılmaları engelleniyor. Mekanik mücadele, özellikle hassas ekosistemlerin kimyasal maddelerle bozulmasını önlemek adına büyük bir avantaj sağlıyor.

Mekanik mücadelede kullanılan yöntemler arasında, tuzak kurulumu, elle toplama ve fiziksel bariyerler kurularak böceklerin ağaç gövdesine tırmanmasını önleyen yapılar oluşturma gibi işlemler yer alıyor.

Çevre dostu uygulama

Adana Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahalarında da kimyasal ilaçlar kullanılmadığı için çevre dostu olan mekanik mücadeleye başlandı.

Çevreyi koruma ve ormanların sürdürülebilirliğini sağlama açısından önemli bir yere sahip olan mücadele kapsamında iğne yapraklı ormanlarda ağaçların gövde ve sürgünlerine önemli zararlar veren Akdeniz Orman Bahçıvanı (Tomicus debtruens) böceğine karşı Kadirli Orman İşletme Müdürlüğünde mekanik mücadele uygulaması yapıldı.

Adana Orman Bölge Müdürü Tahsin Etli, ormanların korunması konusundaki çalışmaların kararlılıkla devam ettiğini belirterek, "Sumbas Orman İşletme Şefliğinde bu amaçla tuzak odunları oluşturuldu. Oluşturulan tuzak odunlarına çekilen Akdeniz Orman Bahçıvanı böceği erginleri, larva ve yumurtaları, tuzak odunlarının soyulan kabuklarıyla birlikte imha edilerek zararlı böcek popülasyonu kabul edilebilir seviyede tutulmaya çalışılıyor" dedi.

Kaynak: HIDIR YENİAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.