TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Marmara’ kuraklıktan en fazla etkilenen göl oldu

Kuş türleri, biyolojik çeşitlilik, önemli doğa alanları, ekosistemler, kadim üretim havzaları ve doğa kültürü üzerine çalışmalar yürüten Doğa Derneği, 2022 yılı faaliyet raporunu yayımladı. Raporda, geçen yıl Anadolu’daki pek çok sulak alanda yanlış su politikaları sonucunda kuraklık yaşandığı, Manisa’daki Marmara Gölü’nün ise en büyük kayıp yaşayan göl olduğu ifade edildi.

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2023 11:57
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2023 11:57
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
‘Marmara’ kuraklıktan en fazla etkilenen göl oldu

ALİ GÜRELİ

ADANA (İLKHABER) – Doğa Derneği, Ege Bölgesi’nde tarımsal alana dönüştürülmek istenen ve kuruma tehdidinin en yüksek seviyede olduğu Marmara Gölü’nün eski hâline kavuşması amacıyla başlattığı mücadeleye devam ediyor.

Doğa Derneği, 2022 yılı faaliyet raporunu yayımladı. Raporda, nesli tehlike altında olan kuş türleri, biyolojik çeşitlilik, önemli doğa alanları, ekosistemler, kadim üretim havzaları ve doğa kültürü üzerine yürütülen çalışmalara değinildi.

Dünya genelinde, doğanın, iklimin, biyolojik çeşitliliğin ve yaşamın herkesin gündemi olduğu yeni bir dönem başladığı ifade edilen raporda, yangınlarda zarar gören ormanlık alanlarda ilk filizlerin fışkırdığı, milyonlarca göçmen kuşun rüzgâr elektrik santrallerine (RES), avcılara ve onlarca tehdide rağmen göç yolculuğuna umutla devam ettiği belirtildi.

Büyük çabalarla getirilen su sayesinde Tuz Gölü’ndeki flamingoların kurtulduğu ve binlerce yavrunun bu sayede kanat çırptığı anlatılan raporda, şu bilgilere yer verildi:

“Anadolu’da bu yıl da pek çok sulak alan, Devlet Su İşleri’nin eskimiş yanlış su politikaları sonucunda kuraklık yaşadı. Manisa’daki Marmara Gölü, en büyük kayıp yaşayan göl oldu. Göldeki suyu geri getirmek için başlattığımız kampanya büyüyor. Resmi başvurular ve davalarla gölü savunmaya devam ediyoruz.

Öte yandan Türkiye’nin en önemli sulak alan ekosistemlerinden biri olan ‘Gediz Deltası’na Sadakat!’ diyerek buradaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önemli Doğa Alanları’nın (ÖDA) korunması için yerel ortaklarımızla birlikte yaşamın yanında olmaya devam ediyoruz. Türler ve alanlar üzerine çeşitli koruma çalışmaları gerçekleştirdik, davalar açtık ve davalara müdahil olduk.

Çalışmalarımızı, yıkıcı tehditleri, anlık bilgileri ve önem taşıyan günleri sosyal medya paylaşımlarımızla, Podcast ve Youtube yayınlarımızla duyurduk. Doğa Derneği’nin bir doğa koruma projesi olan Yavaş Dükkan, biyolojik çeşitliliği ve ekosistemleri destekleyen üretimler için çalışmaya devam etti. Sanatın doğayı koruyabileceğine olan inancımızla aramıza katılan ressam Gökçe Sümerkan, bir sergi açtı. Küratörlüğünü Özcan Yüksek’in yaptığı, Doğanın Özü isimli resim sergisi İzmir’de gerçekleşti. Doğa Derneği ve Seferihisar Doğa Okulu’ndaki çizimler ilk kez bir sergide bir aradaydı.

Öte yandan 6 Şubat’ta yaşadığımız büyük acı, Doğa Derneği’nin çalışmalarını büyük ölçüde değitirdi. 6 Şubat Depremi sonrasında deprem bölgesinde, yardıma ihtiyacı olan afetzedelere biraz olsun nefes olabilmek için tüm ekibimiz seferber oldu. Yavaş Dükkan üzerinden düzenlediğimiz yardım paketlerimizle bölgedeki ihtiyaçları gidermek ve yaşanan acılara bir nebze olsun merhem olabilmek için elimizden ne geliyorsa yaptık. Dayanışmayla, imeceyle yaşanan tarifsiz acının dinmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.