TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hatay'daki endemik tür dağ ceylanlarının geleceği için çağrı

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öğünç, bölgedeki endemik tür dağ ceylanlarının geleceği için çağrıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2024 09:27
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2024 09:27
Kaynak: ALİ GÜRELİ
Hatay'daki endemik tür dağ ceylanlarının geleceği için çağrı

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öğünç, nesli tükenme tehlikesinde olduğu için koruma altına alınan Hatay'daki "Gazella gazella" türü dağ ceylanlarının geleceği için çağrıda bulundu.

Abdullah Öğünç, Hatay'daki "Gazella gazella" türü dağ ceylanlarının ülkemizde sadece Hatay ilinde yaşayan bir tür olduğunu, dünya genelinde ise Hatay dışında sadece İsrail'de yaklaşık 3 bin bireyinin kaldığını söyledi.

İsrail'deki populasyon sürekli azaldığını belirten Öğünç, bu nedenle Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından türün nesli tehlikede olarak sınıflandırılarak korunma altına alınması gerektiğinin vurgulandığını ifade etti.

Öğünç, Hatay Tabiatı Koruma Derneği olarak uzun yıllara dayanan çalışmaları, Tarım ve Orman Bakanlığının etkili uygulamaları ve yöre halkının önemli desteği sayesinde Türkiye'deki tek popülasyon olan Hatay'daki dağ ceylanı popülasyonun sürekli arttığını kaydetti.

Hatay'daki dağ ceylanları birey sayısının 2012 yılında 235 iken günümüzde 1500'e yaklaştığı bilgisi veren Öğünç, "2017 yılında, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Hatay Dağ Ceylanı (Gazella gazella) Tür Eylem Planı hazırlandı. Bu planın sonuçlarına dayanarak, 25 Aralık 2019 tarihli 30989 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 24 Aralık 2019 tarihli 1885 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatını Geliştirme Sahası (YHGS) olarak ilan edilen yaklaşık 133 kilometrelik bir alan belirlendi. Ancak, 05 Haziran 2021 tarihli 31502 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yaklaşık 8 kilometrelik bir alan YHGS'nın dışına çıkarıldı." dedi.

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Öğünç, bölgede yaşayan duyarlı vatandaşların bu kararı “yürütmenin durdurulmasını talebiyle” mahkemeye taşıması üzerine başlatılan dava sonucunda, Danıştay 10. Dairesi tarafından yürütmenin durdurulmasına karar verildiğini anımsattı.

"Bölgedeki taş ocakları risk oluşturuyor"

Ancak son günlerde, YHGS ilan edilen alan üzerindeki taş ocaklarının dağ ceylanları üzerindeki baskıyı artırdığını endişeyle gözlemlediklerini anlatan Öğünç, şunları söyledi:

“Bu türün nesli tehlikede olup dünyadaki popülasyonunun arttığı tek alan, Hatay'daki koruma alanıdır. Hatay dağ ceylanı, şehrimizin en değerli simgelerinden biridir. Ülkemiz ve şehrimiz için bu nadir ve nesli tehlikede olan türü, taş ve çakıl gibi maddeye feda edemeyiz. Depremin yaralarını birlikte sarabiliriz ve Hatay'ı tekrar ayağa kaldırabiliriz ancak, bu süreçte dağ ceylanını kaybetmek, bir daha geri getirilemeyecek bir kayıp olacaktır. Hatay, bir ceylan türünü koruma ve yaşatma gücüne sahiptir. Dernek olarak Hatay'daki endemik tür dağ ceylanlarının geleceği için çağrıda bulunarak, türün korunması konusunda gerekli adımların atılmasını istiyoruz."

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.