TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Atmosferdeki metan seviyesinin yükselmesi sera gazlarındaki genel artışa katkıda bulunuyor

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin raporuna göre atmosferdeki metan 2022 yılında dördüncü en yüksek yıllık artışını göstererek gezegeni ısıtan sera gazlarındaki "endişe verici" olarak nitelendirilen genel artışın bir parçası oldu.

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2023 15:58
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2023 15:58
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Atmosferdeki metan seviyesinin yükselmesi sera gazlarındaki genel artışa katkıda bulunuyor

SERHAT AKARSU – Özel Haber

ADANA (İLKHABER)  Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin raporuna göre atmosferdeki metan 2022 yılında dördüncü en yüksek yıllık artışını göstererek gezegeni ısıtan sera gazlarındaki "endişe verici" olarak nitelendirilen genel artışın bir parçası oldu.

Karbondioksit genellikle iklim değişikliğindeki rolüyle daha fazla dikkat çekse de, bilim insanları metandan özellikle endişe duyuyor çünkü çok daha fazla ısıyı hapsediyor (20 yıllık bir zaman ölçeğinde karbondioksitten yaklaşık 87 kat daha fazla).

Çöp sahaları, petrol ve doğal gaz sistemleri ve çiftlik hayvanları gibi kaynaklardan yayılan bir gaz olan metan, 2020'den bu yana özellikle hızlı bir şekilde arttı. Bilim insanları, Paris Anlaşması'ndaki ısınma sınırlarını karşılamak ve iklim değişikliğinin en yıkıcı etkilerinden kaçınmak için zamanın daraldığını söylüyorlar. Bilim insanlarının, politika yapıcılarına yaptıkları acil çağrılara rağmen yavaşlama belirtisi göstermediğini görüyoruz.

Metan 2022'de milyarda 14 parça artarak 1,911.9 ppb'ye yükseldi. Bu artış 2020 (15,20 ppb) ve 2021'de (17,75 ppb) biraz daha hızlı artmaya devam etti.

Peki Metan Gazı Nasıl Oluşuyor?

Metan gazı, kuyulardan ve doğal gaz hatlarından sızmakta, gübre havuzlarından, çürüyen çöplüklerden ve doğrudan çiftlik hayvanlarından ise yayılmaktadır. Özellikle keçi, koyun ve inek gibi geviş getiren hayvan sürüleri, insan kaynaklı en büyük metan kaynaklarından biridir.

Bilim insanları, hem fosil yakıt endüstrisinden hem de çevreden kaynaklanan metan emisyonlarının büyük ölçüde hafife alındığını söylüyorlar ve metan emisyonlarının yarısından fazlasının petrol ve gaz çıkarımı, tarım, atık yönetimi ve çöp sahaları gibi insan faaliyetlerinden kaynaklandığından emin olduklarını söylüyorlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.