TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akdeniz'in hazinesi tehlikede: Finike-Kalkan duble yolu biyoçeşitliliğe zarar verebilir

Finike-Kalkan arasında planlanan duble yol projesinin, Akdeniz kıyılarının biyoçeşitliliğine zarar vereceği gerekçesiyle iptal edilmesini istendi.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2024 11:57
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2024 11:57
Kaynak: NİLGÜN TAZE
Akdeniz'in hazinesi tehlikede: Finike-Kalkan duble yolu biyoçeşitliliğe zarar verebilir

Finike-Kalkan arasında planlanan duble yol projesinin, Akdeniz kıyılarının biyoçeşitliliğine zarar vereceği gerekçesiyle iptal edilmesini istendi.

Doğa Derneği'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Antalya'nın Demre ve Kaş ilçeleri sınırları içinde "Finike-Demre-Kaş-Kalkan Devlet Yolu" adı altında bir duble yol yapılması planlandığı belirtildi.

Finike-Kalkan duble yol projesinin hayata geçmesi halinde, yolun geçtiği güzergah ve çevresinde Kıbrısçık, Kale, Kekova ve Kaş-Kalkan Kıyıları olmak üzere Akdeniz’in hazinesi niteliğindeki 4 Önemli Doğa Alanı'nın (ÖDA) etkileneceği öne sürülen paylaşımda, "11 arkeolojik sit ve 9 koruma alanına doğrudan ve dolaylı olarak zarar görecek. 66.073 adet ağaç kesilecek, zeytinlik ve makilik alanlar tahrip olacak. Zarar görecek alanlar arasında Dünya Doğa Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı Liste kategorilerine göre nesli tehlike altına girmeye yakın yaban keçisi ve nesli küresel ölçekte tehlike altında olan Akdeniz fokunun yaşam alanları da bulunuyor." denildi.

Yol ve tünel yapımı sırasında yapılacak olan patlatmaların yaban hayatına ve yeraltı su kaynaklarına da zarar vereceği vurgulanan paylaşımda, "Ulusal mevzuata ve Türkiye’nin de tarafları arasında olduğu uluslararası anlaşmalara aykırı olan bu projenin iptalini talep ediyoruz." ifadeleri yer aldı.

Yaklaşık 13 bin imza toplandı

Bölge halkının karşı çıktığı proje nedeniyle Kaş Kültür Ve Çevre Derneği tarafından change.org'da başlatılan imza kampanyası da sürüyor.

"Duble Yol için Ormanı, Antik Kentleri, Köylerimizi Yok Etmeyin. Mevcut Yolu İyileştirin" başlığıyla süren kampanyada, 13 bin imzaya yaklaşıldı.

Kampanyada, şu ifadeler yer aldı: "Bölge, tüm doğal çevre dokusuyla bugüne kadar korunagelmiş son yerlerden biridir. Duble yolun geçeceği bölge 22’si endemik olmak üzere 454 bitki cinsine ev sahipliği yapmaktadır. Dünyada sadece bu bölgede yetişen Likya Orkidesi, Kaputaş Andızotu, Sürmeli Çiğdemi yayılım alanları üzerinden geçerek bu endemik türlerin popülasyonuna zarar verecektir. Genişliği en az 60 metreye yayılan duble yolun etki alanında ve yakın çevresinde yer alan doğal ve kültürel varlıklarımız sayısı bu projenin iptal edilmesi için tek başına yeterlidir."

Kaynak: HIDIR YENİAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.