TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akdeniz’deki doğa koruma çalışmaları, tehlikede altındaki türlere umut oldu

Yapılan doğa koruma çalışmaları sonucu yeşil deniz kaplumbağası türünün durumu "Tehdide Yakın", Akdeniz foku türünün durumu "Hassas" olarak güncellendi. Toy kuşlarının tür durumu ise "Tehlike Altında” kategorisine yükseltildi.

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2024 10:42
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2024 10:42
Kaynak: AYDIN GÖKÇEOĞLU
ilkhaber-gazetesi.com
Akdeniz’deki doğa koruma çalışmaları, tehlikede altındaki türlere umut oldu

Nesli tehlike altına olan türlerin korunması amacıyla yapılan doğa koruma çalışmaları aralıksız sürüyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalarda türlerin durumu güncellendi. Yeşil deniz kaplumbağası türünün durumu "Tehdide Yakın", Akdeniz foku türünün durumu "Hassas" olarak güncellendi. Toy kuşlarının tür durumu ise "Tehlike Altında” kategorisine yükseltildi.

Doğada yaşayan canlı türlerinin korunması, biyoçeşitliliğin sürdürülebilirliği ve ekosistem dengeyi önemli ölçüde etkileyen bir konu olarak öne çıkıyor. Nesli tehlike altındaki türlerin korunması konusunda uluslararası ve ulusal düzeyde bir dizi önemler alınıyor.

Ekosistemlerin bir parçası olan nesli tehlike altındaki türler, genetik çeşitliliği desteklemek üzere "biyoçeşitliliği koruma" kapsamında korunurken, bu çabalar sadece doğal çeşitliliği değil, sürdürülebilirliğe de katkı sağlıyor.

Türkiye, zengin biyoçeşitliliği ve farklı iklim bölgelerine sahip olması nedeniyle çok sayıda endemik türe ev sahipliği yapıyor. Türkiye'nin endemik türleri arasında bitkiler, hayvanlar ve diğer organizmalar yer alırken, nesli tehlike altında olan türleri de barındırıyor.

Yeşil deniz kaplumbağası, Akdeniz foku ve Toy kuşları da nesli tehlike altında bulunan bazı türlere örnek oluşturuyor. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından bu türlerin durumu güncellendi.

Akdeniz’deki doğa koruma çalışmalarının tehlikedeki türlere umut olduğu belirtilen güncellemede, şunlar kaydedildi:

"Akdeniz’de özellikle son yıllarda yeşil deniz kaplumbağası yuva sayısında ve dolayısıyla popülasyondaki artışa istinaden türün Kırmızı Liste statüsü güncellendi. Yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) Akdeniz alt popülasyonu 'Kritik Tehlikede (CR)' statüsünden 'Tehdide Yakın (NR)' statüsüne alındı. Akyatan kumsalında yuva sayısı stabil, Yumurtalık-Sugözü’nde azalma belirlendi. Bununla beraber Türkiye’de uzun yıllardır koruma çalışmaları sürdürülen Samandağ, Kazanlı, Alata ve Davultepe kumsallarında yuva sayılarında artış kaydediliyor. Akdeniz foku ise 'Tehlikede (EN) statüsünden' 'Hassas (VU) statüsüne' getirildi.

Gelişmeler umut verici ancak türlerin yaşam alanları halen hızla yok oluyor. Hedef dışı av ve plastik kirliliği devam ediyor, iklim değişikliğinin etkileri artıyor. Akdeniz’de bu öncelikli türlerin popülasyonlarındaki yükseliş önemli ancak koruma çalışmaları hız kesmeden devam etmeli."

Toylarda durum

IUCN’in değerlendirdiği 500 kuş türü arasında bulunan toyların durumu ise yapılan değerlendirmeye göre kötüye gitti. Sayıları düşüş eğilimi gösteren toyların kategorisi "Hassas (VU)" kategorisinden "Tehlike Altında (EN)" kategorisine yükseltildi. Bu güncellemeyle birlikte Hatay’da da görülen toyların neslinin tükenme riski, bir kategori daha artmış oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.