TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Windows 10 güncellemeleri için yolun sonu gözüktü

Windows 10, Ekim 2025 ortasına kadar güvenlik güncelleştirmelerini almaya devam edecek.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2023 16:28
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2023 16:28
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Windows 10 güncellemeleri için yolun sonu gözüktü

İBRAHİM BAYSAL

ADANA (İLKHABER)- Windows 10, Ekim 2025 ortasına kadar güvenlik güncelleştirmelerini almaya devam edecek.

Windows 11 Ekim 2021'de piyasaya sürülmesine rağmen, Windows 10 o zamandan beri yıllık "özellik güncellemeleri" aldı. Windows 10 21H2, Windows 11 ile hemen hemen aynı zamanda yayınlandı ve Windows 10 22H2 bir yıl sonra geldi.

Ancak dün yayınlanan bir yol haritası güncellemesine göre 22H2 sürümü Windows 10 için yolun sonu olacak. Microsoft ürün müdürü Jason Leznek, Windows 10'un Ekim 2025'e kadar güvenlik güncelleştirmelerini almaya devam edeceğini, ancak Windows 10 için artık yıllık özellik güncelleştirmesi yapılmayacağını yineledi.

Leznek, "Windows 10 Kurumsal ve Eğitim ile Windows 10 Ev ve Pro yaşam döngüsü sayfalarında belgelendiği üzere, Windows 10 14 Ekim 2025'te desteğin sonuna ulaşacak," diye yazıyor. "Mevcut sürüm olan 22H2, Windows 10'un son sürümü olacak ve tüm sürümler bu tarihe kadar aylık güvenlik güncelleştirmesi sürümleriyle desteklenmeye devam edecek."

Halen Windows 10 kullanan kişiler üzerindeki pratik günlük etki açısından, bu çok büyük bir mesele değil. Şirket Windows 10 22H2 için hiçbir zaman kapsamlı sürüm notları yayınlamadı ve Microsoft'un çabalarının çoğunun son bir buçuk yıldır Windows 11 ve yerleşik uygulamalarına gittiği açık. Hâlâ Windows 10 kullananların en azından bir kısmı bunu değişikliklerle uğraşmak istemedikleri için yapıyor, bu nedenle özellik güncellemelerinin sonu tam olarak yürek parçalayıcı değil.

Yaklaşan 2025 güncelleme kesintisi, Windows 11 sistem gereksinimlerini karşılamayan bilgisayarların artık resmi olarak desteklenen Windows güvenlik güncellemelerini alamayacağı anlamına geliyor. Bu sistemlerin çoğu o tarihte en az yedi ya da sekiz yaşında olacak, yani eski ama pek çok cihaz için kullanışlılık noktasını geçmemiş olacak; kullanıcıların ya desteklenmeyen bir Windows 11 yüklemesi ya da ChromeOS Flex veya başka bir Linux sürümü gibi alternatif bir işletim sistemi ile şanslarını denemeleri gerekecek.

Leznek ayrıca Windows 11'in bir sonraki "LTSC" sürümünün 2024'ün ikinci yarısına kadar yayınlanmayacağını söyledi. LTSC ya da Uzun Vadeli Hizmet Kanalı, Windows sürümleri diğer yıllık Windows sürümlerinden daha uzun süre güvenlik güncelleştirmeleri alır ve BT yöneticilerinin her yıl yeni Windows sürümlerini dağıtmaya devam etmek istemediklerinde kullanabilecekleri kararlı platformlar olmaları amaçlanır. Windows 11'in normal tüketici sürümleri yine de bu yılın ikinci yarısında büyük bir 23H2 güncellemesi görecektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.